Pöytätennisvuosi 2024 päätettiin viikonloppuna Helsingissä pelaten ja juhlien. Kolmena päivänä Ruskeasuolla pingispallolle antoi kyytiä yli 200 pelaajaa harrastelijoista aina maamme huippuihin saakka. Lauantai-iltana vuoden parhaat palkittiin juhlallisin menoin historian ensimmäisessä Pingisgaalassa.
Vuoden miespelaaja BENEDEK OLÁH (Seinäjoen Sisu): Maamme ykköspelaajan asema ei horjunut. Tuplakultaa SM-kisoista, tripla NETU:sta, eteni EM-kisoissa 32 parhaan joukkoon ja voitti siellä ainoana pelaajana kaksi erää EM-kultaan yltäneeltä Ranskan Alexis Lebrunilta. Saavutti Slovenian WTT Feeder -kisasta hopeaa. Pelaa ammatikseen Puolassa, Espanjassa ja Yhdysvalloissa.
Vuoden naispelaaja RAMONA BETZ (Linnan Pingis, Savonlinna): Ramona eteni suomalaisena naispelaajana 26 vuoden tauon jälkeen EM-kisojen pääkaavioon eli 64 parhaan joukkoon. U21 EM-kisoissa hän taisteli itsensä 32 parhaan joukkoon. Aikuisten SM-kisoista irtosi kaksinpelin hopeaa. Pelaa ja opiskelee Saksassa.
Vuoden tyttöjuniori MARIA GIRLEA (PT Jyväskylä): Maria putsasi pöydän 18-vuotiaiden SM-kisoissa kolmella kultamitalillaan. Edusti Suomea Pohjois-Euroopan mestaruuskisoissa eli NETU:ssa, eteni junioreiden EM-kisoissa 32 parhaan joukkoon ja raivasi tiensä myös aikuisten EM-kisoihin, jossa nappasi yhden voiton, jatkopaikka pääkaavioonkin oli ottelupallon päässä.
Vuoden poikajuniori ALEKSI RÄSÄNEN (PT Espoo): Aleksi on pelannut nuoresta iästään huolimatta Suomen sarjojen lisäksi ammattilaisena Italiassa ja Ruotsissa. Edusti Suomea sekä junioreiden että aikuisten EM-kisoissa ja NETU:ssa. Voitti M18-ikäluokan SM-kisoissa kolme kultaa ja yhden hopean sekä aikuisten kaksinpelin SM-pronssia.
Vuoden kehittynein pelaaja NIKO HÄMÄLÄINEN (Kuopion Pöytätennisseura): Harva olisi vuoden alussa arvannut, että Niko nappaa 13-vuotiaiden kaksinpelin Suomen mestaruuden. Kehitys on jatkunut vahvasti koko vuoden. Niko on voittanut ja haastanut jopa maamme TOP20-pelaajia.
Vuoden parapöytätennispelaaja AINO TAPOLA (Wega): Aino oli Suomen ainoa edustaja Pariisin parapöytätenniksessä – lajin sinivalkoinen keulakuva maailmalla. Paralympialaisissa tie päättyi ensimmäiselle kierrokselle, mutta hän saavutti neljä palkintosijaa Kansainvälisen Pöytätennisliiton eli ITTF:n alaisista kilpailuista.
Vuoden veteraanipelaaja MARINA DONNER (MBF): Marina näyttää nuoremmille hienoa esimerkkiä siitä, että pöytätennistä voi harrastaa kansallisella ja kansainvälisellä huipulla vielä veteraani-iässäkin. Todellinen mitalirohmu sekä veteraaneissa että aikuisissa: kolme veteraanien MM-kultaa, kaksi kultaa ja yksi pronssi aikuisten NETU:ssa, kolme kultaa veteraanien NETU:ssa, kaksi kultaa aikuisten SM-kisoissa.
Vuoden pingistoimittaja OLLI MÄNTYLÄ (Salon Seudun Sanomat): Olli seuraa tiiviisti niin kansallista kuin kansainvälistäkin pöytätennistä. Mediana Salon Seudun Sanomat uutisoi säännöllisesti levikkialueensa pingistapahtumista sekä seurojen ja pelaajien edesottamuksista Suomessa ja maailmalla.
Vuoden pöytätenniskoulu LEPPÄVAARAN KOULU: Espoossa pöytätenniksen välituntipelaaminen on luultavasti Suomen aktiivisinta. Leppävaarassa pingispöytiä kulutetaan espoolaisillakin mittareilla kovaa tahtia. Koulu osallistuu myös aktiivisesti Espoon vuosittaiseen koulukilpailuun ja menestyy aina hyvin.
Vuoden pingisteko STAR GIVES BACK (Arto Luukkainen): Suomen aktiivisimman kilpailunjärjestäjän tittelin ansaitseva Arto Luukkainen aloitti viime kaudella upean ”Star gives back” -kampanjan, jonka puitteissa suomalaisia pingisjunioreita on tuettu jo reilusti yli 10 000 eurolla.
Vuoden valmentaja MIKA RÄSÄNEN: Toiminnanjohtajan paikalta ammattivalmentajaksi siirtynyt Mika antaa panoksensa lajille juniori- ja yksityisvalmentajana. Mm. Aleksi Räsäsen, Maria Girlean ja Kamilla Kadarin valmentajana toiminut Mika tuntee lajin kuin omat taskunsa.
Reilu pelaaja TAPIO TUUTTILA (OPT-86): Jokainen ”Tapsan” kanssa pelannut tietää, että pelaamisen kylkeen on tarjolla jos jonkinlaista tarinaa. Tapsa ei ole vain tarinaniskijä, vaan myös ahkera seura-aktiivi, suurisydäminen pelikaveri sekä omintakeista ja vastustajalle joskus hankalaa pelityyliä lukuun ottamatta kerrassaan positiivinen ihminen.
Vuoden pingisperhe KOIVUMÄET, Maaret, Sami, Jimi ja Joel (TIP-70): Todella aktiivinen perhe, jolle pöytätennis ei ole osa elämää, vaan elämä osa pöytätennistä. Pojat Jimi ja Joel ovat ikäluokkansa kärkipelaajia Suomessa. Vanhemmat Maaret ja Sami ovat aktiivisia seuratoimijoita, talkoolaisia ja nykyään myös osa-aikaisia Rusan kahvilan pyörittäjiä. Maaret valittiin syyskokouksessa liittohallituksen jäseneksi.
Vuoden seura PT ESPOO: Suomen suurin pöytätennisseura ansaitsee tämän tittelin useastakin eri syystä. PT Espoo järjestää laadukasta toimintaa vauvasta vaariin ja ottaa huomioon sekä harrastajat että kilpapelaajat. Menestystä on tullut laajalla rintamalla niin SM- kuin GP-kisoissakin.
Vuoden tsemppiseura PTS SHERWOOD, KERAVA: Sherwood on suomalaisen pöytätenniksen raikkaimpia tuulahduksia viime vuosilta. Keravan laadukas juniorityö on näkynyt tämän vuoden aikana pelaajien huimana kehityksenä. Seurassa on panostettu todella paljon myös tyttöjen pelaamiseen ja aloittelijoiden toimintaan. Perhepingiskin kukoistaa Keravalla.
Vuoden seura-aktiivi MERGIM KELMENDI (Turun Pyrkivä): Valmentajana, kilpailujen vetäjänä ja monipuolisena seuratoimijana Mergim varmistaa sujuvan arjen seuran kaikille jäsenille. Mergimin pitkäjänteinen työskentely, lämminhenkisyys ja sitoutuminen junioreiden kasvatustyöhön tekevät hänestä arvostetun ja luotettavan hahmon seurassaan.
Ansiomerkit
Pronssinen: Aaro Mäkelä (PT Espoo), Hannu Tolvanen (Stara), Sami Pyykkö (Wega), Ari Ahokas (Smash)
Hopeinen: Alexander Dyroff (Smash), Jukka Filen (Hämeenlinnan Kisa), Juha Julmala (Peräseinäjoen Toive)
Kultainen plaketti: Esko Heikkinen (Kosken Kaiku)
Pöytätennisrahaston stipendit
Kamilla Kadar, MBF ja Max Takkavuori, TIP-70
Kuvat: Hannu Tolvanen
Pingisgaalan kuvagalleriaan pääset tästä linkistä.