EM-kisojen yhteydessä pidetään perinteisesti kokouksia ja niin tälläkin kertaa. Linzissä alku otettiin NETU:n (Pohjois-Euroopan pöytätennisunioni) kokouksesta keskiviikkona. Pääsasia oli pohjustaa torstain ETTU:n (Euroopan pöytätennisunioni) kokousta, mutta olipa listalla vähän muutakin.
Paikalla NETU-kokouksessa olivat kaikki jäsenet Färsaaria lukuun ottamatta. Se tarkoitti Suomen lisäksi Tanskan, Ruotsin, Norjan, Islannin, Grönlannin, Viron, Latvian ja Liettuan osanottoa. Kokouksen aluksi todettiin, että norjalaiset ovat valinneet puheenjohtajansa Christian Ibenfeldtin johtamaan myös NETU:a. Samaan syssyyn todettiin, että ensi vuosi jatketaan entisillä jäsenmaksuilla ja hyväksyttiin sääntömuutos, jonka mukaan sama puheenjohtaja voi toimia järjestön johdossa vain maksimissaan kaksi neljän vuoden kautta. Allekirjoittanut on toiminut järjestön ”sihteerinä”, mutta se tehtävä loppui tähän kokoukseen.
Sitten keskusteltiin järjestön viestinnästä, joka on luvalla sanoen kirjavan harvaa. Saa nähdä, kuinka norjalaiset aikovat asian hoitaa. Toivotaan, että perästä kuuluu. Paljon helpompaa ei ollut keskustelu NETU:n mestaruuskilpailujen säännöistä. Nyt näyttää siltä, että jatkossa ei miesten ja naisten nelinpelimestaruuksista pelata, mutta saapa nähdä. Miksti, singelit ja joukkuekilpailu ovat toki säilymässä ja veteraanien kisat pysyvät ennallaan.
Sitten puhuttiin ETTU:n vaaleista. Löyhästi sovittiin, että NETU:n jäsenmaiden ehdokkaita tuetaan. NETU:lla oli ETTU:n kokoukseen 11 ääntä (koska Suomella oli Luxemburgin valtakirja), mikä on lähes 20 prosenttia kaikista äänistä. Sekin todettiin, että ETTU:n sääntömuutosasioissa ei tällä kertaa ollut mitään kommentoitavaa.
Kokouksen päätteeksi tanskalaiset esittelivät uutta Sukiru-appiaan, jolla he yrittävät pitää kiinni lapsista. Tarjolla on niin pelejä kuin videoitakin ja mukana liiton lisäksi ovat maan urheilujärjestöt, pöytätennisseurat ja koulut. Kuka tahansa voi ladata apin niin Iphone- kuin Android-puhelimissakin.
Sonja jatkaa tehtävissään
Torstaina oli vuorossa ETTU:n yleiskokous, joka tällä kertaa olikin varsin kiinnostava. Olihan asialistalla niin puheenjohtajan kuin hallituksenkin valinta.
ETTU:n Acting president (”acting” venäläisen puheenjohtajan Levitinin vetäydyttyä oma-aloitteisesti) Pedro Moura avasi kokouksen klo 10 ja tervehdyksensä toivat myös isäntien edustaja sekä ITTF:n puheenjohtaja Petra Sörling. Moura totesi, että nyt ETTU:n puheenjohtajasta äänestetään ensimmäistä kertaa 40 vuoteen.
Nimenhuudon jälkeen kävi ilmi, että paikalla on 43 maata ja valtakirjalla lisäksi 12. Se tarkoitti yhteensä 55 ääntä, mikä on kaikkien aikojen ennätys. Todettakoon, että Venäjä ei ollut paikalla, mutta Valko-Venäjä edusti sitä valtakirjalla.
Kokousrutiinien jälkeen todettiin, että Moura jatkoi kokouksen puheenjohtajana. Menneen vuoden henkilöraportit hyväksyttiin todella nopeasti, vaikka niitä oli monta kymmentä sivua.
Järjestön apulaispääsihteeri Galia Dvorak esitteli seuraavaksi strategian (vuoteen 2028 asti) implementointia ja puhui niin kilpailujen kehittämisestä, naisten osuudesta, virtuaalipingiksestä kuin sosiaalisen median kasvustakin. Uudet nettisivutkin ovat kuulemma tulossa. Ne tuottaa intialainen Stupa, jonka edustaja Megha Gamphir esitteli ETTU:n uutta IT-toimintojen kokonaissuunnitelmaa. Jatkossa kaikki asiat ovat yhdessä, kilpailujenvetojärjestelmästä sosiaaliseen mediaan.
Zoran Primorac esitteli seuraavan EM-joukkuekisan valmisteluja Kroatian Zadarissa. Kisat pelataan lokakuussa 2025 ja Primorac kertoi kotikaupungistaan ja kisan fasiliteeteista. Siellä pidetään myös seuraava ETTU:n yleiskokous 15. lokakuuta 2025.
Talodesta vastaava Sanda Deaton totesi, että asiaa koskevat webinaarit on pidetty ja kaikki tieto on siellä. Unkarin (puheenjohtajakandidaatti) Imre Kovacsics kyseli istuvan puheenjohtajan palkkiosta ja matkakuluista. On todettava, että tässä hän ei ehkä varsinaisesti parantanut mahdollisuuksiaan puheenjohtajavaalissa. Oli miten oli, miljoonan ”liikevaihdolla” ETTU teki 2023 hiukan yli 120 000 euroa miinusta. Se kuitenkin hyväksyttiin yksimielisesti, kuten myös tilintarkastajien raportit. Ensi vuoden (2025) budjetin loppusumma on noin 1,5 miljoonaa euroa.
Esillä olleet sääntömuutokset ja muut esitykset olivat lähinnä teknisiä ja termimuutoksia, joilla ei ole käytännön merkitystä ainakaan suomalaiselle pöytätennikselle. Ne hyväksyttiin sellaisinaan.
Seuraavaksi ETTU:n entinen pääsihteeri Richard Scruton kutsuttiin järjestön kunniajäseneksi. Englantilainen on ollut mukana jo 1970-luvulta ja kaikin puolin mukava ja osaava mies. Hän sai päivän ainoat ”standing ovationsit”. Kiitospuhe on sanalla sanoen loistava. ETTU:n ansiomerkin saivat Latvian Genadijs Kartuzovs, Maltan Alex Anastasi, Hollannin Henk Hommes, Kyproksen Andreas Georgiou ja Romanian Adriana Zamfir.
Siten alkoivat kiinnostavat äänestykset. Homma käynnistyi puheenjohtajakandidaattien omilla esittelyillä. Unkarin Kovacsics aloitti ja Portugalin Moura jatkoi. Paperilappuäänestyksellä mentiin ja lopputulos oli, että Moura sai 35 ääntä ja unkarilainen 19. Moura siis jatkaa ETTU:n presidenttinä ja vastedes ilman ”acting”-etuliitettä. Varapresidentiksi valittiin saksalainen Heike Ahlert ilman vastaehdokkaita. Hänenkin tittelistään poistui ”acting”. Myös taloudesta vastaava englantilainen Sandra Deaton valittiin tehtäväänsä yksimielisesti.
Seuraavaksi oli aika jännittävä osuuseli hallituksen jäsenten valinta. Sonjahan oli ehdolla jatkamaan tässä tehtävässä. Äänestys kesti hyvän tovin ja sen jälkeen oli selvää, että viisi valittua kahdestatoista ehdokkaasta ovat äänimääräjärjestyksessä Kroatian Zoran Primorac (46), Belgian Didier Leroy (42), Latvian Ina Jozepsone (41), Itävallan Jaroslav Kolodziejczyk (31) ja Suomen Sonja Grefberg (29). Onneksi olkoon Sonja! Sonja oli siis viides ja viimeinen valittu, mutta eroa seuraavaan tuli kuitenkin aika reilusti.
Melkein samaan hengenvetoon valittiin ITTF:n valtuuston maanosaedustajat (Council, aiemmin Board of Directors). Jaossa oli seitsemän paikkaa, kun kahdeksas meni automaattisesti Heike Ahlertille. Sonja oli ehdolla tännekin.
Valituiksi tulivat äänijärjestyksessä Englannin Richard Scruton, Ruotsin Jörgen Persson, Kroatian Zoran Primorac, Espanjan Miguel Angel Machado, Sonja, Skotlannin Phil McCallum ja Serbian Aleksandar Matkovic. Sonjalle siis täydellinen päivä.
ETTU:n Board of Appealiin eli ”valitustuomioistuimeen” piti valittaman kymmenen jäsentä, mutta lopulta kandidaatteja oli vain seitsemän. Heidät kaikki luonnollisesti valittiin, joukossaan oma Pekka Kolppasemme. Onnittelut Pekallekin.
Kun muita asioita ei pientä aikataulukysymystä lukuun ottamatta ollut, puheenjohtaja päätti kokouksen viiden ja puolen tunnin istumisen jälkeen.