Aino Tapola lähtee paralympialaisiin mitali mielessä

Parapöytätennispelaaja Aino Tapola on lähdössä toisiin paralympialaisiinsa. Vuoden 2022 MM-hopeamitalisti ja 2023 EM-pronssimitalisti tavoittelee Pariisista mitalia kotiintuomiseksi. Vammaluokat 1 ja 2 on yhdistetty, mutta Tapola ei näe sitä esteenä kisoissa menestymiselle.

Aino Tapolan paralympiaturnaukseen valmistautumista on varjostanut vasempaan kyynärpäähän toukokuussa 2023 tullut toisen asteen palovamma, joka ei ota parantuakseen.

Siitä huolimatta Tapola on päässyt harjoittelemaan ja jopa leireilemään heinäkuun lopulla ulkomailla saadakseen riittävästi pelitunteja kovatasoisia vastustajia vastaan.

– Kaksi turnausta ja paljon harjoituksia on jäänyt välistä kyynärpäävammasta seuranneiden tulehdusten ja leikkausten takia, niin tämä viimeisin leiri oli nyt tärkeä. Siellä oli tuttuja vastustajia, ja pelasimme paljon eriä ja otteluita. Jäi hyvä fiilis.

Koska kisoja on jäänyt väliin, Tapola ranking on sijoilla 9.–12. Ensimmäisessä pelissä vastustaja tulee rankingin sijoilta 5.–8., ja mahdollisessa toisessa pelissä rankingin sijoilta 1.–4.

Pariisin turnauksessa vammaluokat 1 ja 2 on yhdistetty, mikä tarkoittaa sitä, että 1-luokassa pelaava Tapola kilpailee samassa sarjassa itseään lievemmin vammaisten urheilijoiden kanssa.

– Yleensä silloin jännitän enemmän, kun olen ennakkosuosikki matsissa. Mieluummin totta kai olisin rankingissa korkeammilla sijoilla, kun nyt ensimmäinen ottelu tulee olemaan tiukempi. Mutta toisaalta se voi olla parempi jatkopelien kannalta.

2-luokan pelaajien fyysinen toimintakyky on parempi, mikä tulee parapöytätenniksessä ilmi esimerkiksi mahdollisuutena lyödä voimakkaampia rystylyöntejä kuin Tapola. Hän vinkkaa pöytätenniksen olevan kuitenkin niin taktinen laji, että fyysistä toimintakykyä isompi merkitys on pallon sijoittelulla ja kierteillä.

– Yritämme aina miettiä muutaman pallon eteenpäin ja käyttää ihan röyhkeästi tilanteita hyväksi laittamalla pallon sinne, mihin vastustaja ei yllä tai ehdi. On hyvä huomioida, että peleissämme pallot ovat paljon lyhyempiä (kuin vammattomien peleissä) juuri tästä syystä.

Kisojen tavoite on selkeä

Yhdeksi pääkilpakumppanikseen Tapola mainitsee italialaisen Giada Rossin, joka on maailmanlistan kärjessä vuoron perään korealaisen Su Yeon Seon kanssa.

– Olemme Rossin kanssa pelanneet viisieräisiä tiukkoja matseja, mutta en ole vielä onnistunut voittamaan häntä, joten sen päänahan haluaisin. Mutta toki jokainen pelaaja, joka kaaviossa tulee vastaan, on pystyttävä voittamaan.

Vaikka Pariisin parapöytätennisturnaus ei varsinaisesti poikkeaisi muista arvokisaturnauksista juurikaan, Tapola ennakoi sen olevan erilainen Tokioon verrattuna muun muassa suuremman katsojamäärän vuoksi.

– Uskon sillä olevan pelkästään positiivisen vaikutuksen peliini, kun katsomossa on enemmän kannustajia. Kisapaikka on ollut tiedossa jo pitkän aikaa, eli sitäkään ei ole tarvinnut miettiä. Varmaan siellä pääsee hyvin kisatunnelmaan.

Valmentajansa Martti “Mara” Aution kanssa Pariisin lähtevällä Tapolalla on selkeä tulostavoite.

– Mitä kirkkaampi, sen parempi. Kunhan ei mitään takapakkia tule kyynärpään takia ja olen hyvässä vireessä niin voin voittaa sieltä ihan kenet vaan. Meillä on Maran kanssa samat tavoitteet ja usko siihen, että tekeminen on sillä tasolla, että tavoitteet saavutetaan.

Paralympiaturnaukseen Tapolaa on lähdössä kannustamaan hänen kavereitaan sekä veli. Urheilijan Kimmo-koira sen sijaan ei ole kiinnostunut pöytätenniksestä (paitsi pingispalloista) ja jää Suomeen leikkimään parhaan ystävänsä, aprikoosinvärisen Herkon kanssa.

Teksti: Sini Forsblom
Kuvat /Tokio 2021: Harri Kapustamäki

AINO TAPOLA

2. paralympialaiset
Ikä: 27
Asuinpaikka: Helsinki, kotoisin Vihdistä
Urheiluseura: PTS Wega
Valmentajat: Martti Autio ja Hannu Sihvo
Laji: Pöytätennis, kaksinpeli
Luokka: WS1 (Pelaa Pariisissa 1–2-luokkien yhdistetyssä kilpailussa)

Luokan 1 määritelmä: Istumaluokka, urheilijalla on sekä ylä- että alaraajoissa sekä vartalon lihaksissa alentunut lihasvoima tai koordinaatioon vaikuttava vamma niin, että urheilijan istumatasapaino ja mailakäden toimintakyky on heikko.

Luokan 2 määritelmä: Istumaluokka, urheilijalla on sekä ylä- että alaraajoissa sekä vartalon lihaksissa alentunut lihasvoima tai koordinaatioon vaikuttava vamma niin, että urheilijan istumatasapaino ja mailakäden toimintakyky on alentuntut.

Kilpailuohjelma Pariisissa (Suomen aikaa)
MA 2.9. klo 21.00 alkaen Naisten kaksinpeli, WS1–2 alkusarja
TI 3.9. klo 18.00 alkaen Naisten kaksinpeli, WS1–2 puolivälierät
TO 5.9. klo 13.00 alkaen Naisten kaksinpeli, WS1–2 välierät
PE 6.9. klo 18.00 Naisten kaksinpeli, WS1–2 finaali

Katso koko pöytätenniksen ohjelma Pariisissa

Aikuisten arvokisamitalit
1 MM-hopea (Granada 2022)
1 EM-pronssi (Sheffield 2023)

Katso arvokisahistoria Pohjoisen tähdet -esittelysivulta

Maailmanranking, elokuu 2024
Luokka 1 kaksinpeli:
1) Dorota Buclaw, POL, 941 p.
2) Aino Tapola, FIN, 842 p.
3) Lin Mao, CHN, 630 p.

Katso koko ranking-listaus

Muuta

Kilpaili Tokiossa 2021 ensimmäisenä suomalainen naispelaajana paralympialaisten pöytätenniksessä.

Pelannut aiemmin myös pyörätuolirugbya maajoukkueessa.

Lähde: Paralympiakomitean tiedote 14.8.2024

 

Vastaa