Tiedotusterveisiä

Liittohallitus kokoontui kesätauon jälkeen ensimmäistä kertaa maanantai-iltana. Kaava oli jo tavaksi muodostunut, eli kokousrutiinien jälkeen kuultiin toiminnanjohtajan tilannekatsaus.

Taloustilanne on ”periaatteessa normaali”, eli vuoteen ei ole tullut yllättäviä kuluja eikä tuloja. Silti ennuste näyttää tälle vuodelle noin 10 000 euron miinusta, sillä olimme budjetoineet OKM:n hanketukia, jotka jäivät saamatta. Ruskeasuon pöydät on myyty kaupungille, mikä korvaa saamatta jääneitä tukia ainakin jossain määrin.

Elokuun alku on perinteisesti likviditeetin kannalta hankala hetki. Nyt kun OKM:n perustuki on taas tullut, tilanne on hallinnassa. Nyt odotellaan, kuinka paljon tulee lisenssejä ja sarjailmoittautumisia. Ruskeasuolla vuokrat ovat juniori- ja veteraanivuorojen osalta ennallaan, mutta kisamaksut lähes tuplaantuivat. Tästä asiasta liitolla on seuraava palaveri kaupungin kanssa marraskuussa.

Olympiakomitea ajaa liittojen voimakkaampaa yhteistyötä. Mailapeliliitot ovat järjestämässä tästä asiasta kokousta lähiaikoina, joissa ainakin taloushallintoyhteistyö on esillä. Jotkut puhuvat jopa ”mailapeliliitosta”. Toiminnanjohtaja ja puheenjohtaja osallistuvat tapaamiseen ja liittohallitus evästi heitä olemaan asian suhteen ”vähintään varovainen”.

Samuli Soine ei jatka liiton valmennustehtävissä ja myös Heikki Kiiskisen osa-aikainen (tuettu) työsopimus päättyy kuluvan kuun lopussa. Heikki jatkaa tuntitöissä ja kenttäpäällikön ja päävalmentajan tehtävät jatkuvat toistaiseksi ennallaan. Ruskeasuon valmennusryhmän tilannetta pohditaan syksyn aikana.

Valiokuntakatsaukset aloitettiin työvaliokunnasta, jossa kesän aikana on mietitty toiminnanjohtajan työsopimusta, josta lisää tuonnempana. Hiukan on ollut keskustelua myös strategiaprosessista ja henkilöstöasioista. Tero Naumi viestitti, että seuravaliokunta miettii muitakin aiheita seurailloille, mutta keväällä pitämättä jäänyt seurojen ”tekoälyilta” järjestettäneen jo syyskuun alkupuolella.

Huippu-urheiluvaliokunnan asioissa todettiin, että loppuviikosta alkaa seniorien NETU-mestaruuskilpailut Riikassa. Suomen joukkue on Benedek Oláh, Alex Naumi, Aleksi Räsänen, Lassi Lehtola, Marina Donner, Ramona Betz ja Maria Girlea. Mattias Bergkvist on valmentajana ja puheenjohtaja osallistuu NETU-kokoukseen, jossa mm. valitaan järjestölle puheenjohtaja neljäksi vuodeksi.

Jimi Koivumäki on Taneli Keinosen kanssa menossa Ranskaan ETTU:n leirille ja Aino Tapola lähtee Martti Aution kanssa piakkoin paralympiakisoihin Pariisiin. Aino oli leirillä Sloveniassa ja on menossa vielä leirille Pajulahteen. Hän on kuuleman mukaan hyvässä kunnossa ennen paralympialaisia.

Jyrki Nummenmaa kertoi IT-valiokunnan asioissa, että Webwelhoa on taas viilattu. Hän esitteli sen toimintaa käytännössäkin. Ratingtestaustakin on tehty. Kauden alkuun kalenteri on kunnossa, myös sarjojen suhteen, ja lisenssihinnat liiton sivuilla on päivitetty.

Kilpailuvaliokunnan Teemu Oinas jatkoi vähän samoissa asioissa todeten, että kilpailukalenteri on valmis ja sarjojen turnausajakohdat ja pelipaikat on päätetty. Nelosdivariin voi ilmoittautua elokuun loppuun asti ja naisten sarjakin on valmisteilla. Ratinmanuaalin päivitys on menossa ja valmistunee viikon sisällä. Ratinglaskenta on nyt myös päivitetty.

Valmennusvaliokunta on keskustellut Slackissa. Valmentajailtaa ollaan järjestämässä ja aiheeksi tullee jonkin olympiakisaottelun analysointi. Sääntö- ja tuomarivaliokunnan asioissa todettiin, että keväällä päätetyt sääntömuutokset ovat jo jonkun aikaa olleet päivitettyinä liiton sivuilla.

Juha Julmala kertoi paravaliokunnan asioissa, että Pete Mikkonen vieraili Special Olympics-leirillä esittelemässä lajia. Syksylle suunnitellaan taas muutamaa ”perusleiriä”. Veteraanivaliokunnan osalta todettiin, että Viro-ottelun valinnat on julkaistu. Matti Kurvinen oli sitä mieltä, että liikkeellä on kovin suomalainen veteraanijoukkue kautta aikojen. Ottelu pelataan kuun vaihteessa Tallinnassa, ja matkaan lähtee paljon muitakin suomalaispelaajia.

”Kummi” Juha Julmala totesi, että nuorisovaliokunnassa on keskusteltu sille annetuista tehtävistä. Valiokunnan työskentely hakee vielä hiukan muotoaan. Sama koskee vastuullisuusvaliokuntaa, jolla ei kesän aikana ole ollut toimintaa. Valiokunta käsitteli jo keväällä teemoja, joita OKM on ilmoittanut seuraavansa nyt erityisesti.

Kansainvälisissä asioissa todettiin, että Sonja toimi ”field of play coordinator” -roolissa olympiakisoissa ja jatkaa samassa roolissa myös paralympialaisissa. Myöhemmin syksyllä hän on ehdolla jatkamaan ETTU:n yhtenä varapresidenttinä ja Euroopan edustajana ITTF:n Board of Directorsissa. Vaalit ovat Linzin EM-kisojen yhteydessä.

Seuraavaksi puhuttiin liiton strategiauudistuksen etenemisestä. Kesän aikana ei ole paljon tapahtunut, mutta seuraavaksi lähtee kysely lisenssipelaajille. Keväällä tehtiin eri tahojen haastatteluja, joiden yhteenveto on piakkoin julkaistavissa. Myös maajoukkuepelaajia on tarkoitus haastatella, jonka jälkeen on datan keräämisen suhteen valmista. Hallitukselle on tulossa ainakin yksi strategiaa valmisteleva istunto, johon myös nuorisovaliokunta kutsutaan. Toiminnanjohtaja valmistelee asiaa Matti Kurvisen kanssa.

Osana tätä hanketta on ”IT-strategia”, jossa pyritään selvittämään, minkälaisia IT-palveluita liitolta halutaan. Joka tapauksessa on selvää, että syysliittokokouksessa puhutaan liiton uudesta strategiasta, eli siihen mennessä pitäisi olla ainakin jotakin valmista.

Liittohallitus päätti muuttaa toiminnanjohtaja Henri Pelkosen työsopimuksen syyskuun alusta täysiaikaiseksi ”normaalina” palkannauttijana. Tähän asti hän on toiminut kolme päivää viikossa ”vuokrahenkilönä”.

Yksi uuden toiminnanjohtajakauden ensimmäisiä tehtäviä on Finlandia Open 2024 ja liiton ”suurkisat” joulukuussa. FO järjestetään itsenäisyyspäiväviikonloppuna Kisakalliossa, jonka kanssa sopimus on nyt valmis. Lopullinen kutsu valmistuu näinä päivinä ja se esitellään NETU:n kokouksessa ensi viikonloppuna. Nyt on tärkeää saada aikaan onnistuneet kisat! Henri ja Sonja hoitavat kisaa liiton puolesta.

Ruskeasuolla on isot kansalliset kisat heti FO:ta seuraavana viikonloppuna 14.-15. joulukuuta. Tapahtumaan kuuluvat myös TOP-finaali ja pingisgaala. Sen järjestelytoimikuntaan toiminnanjohtajan lisäksi nimettiin kilpailuvaliokunnan puheenjohtaja Teemu Oinas, Mergim Kelmendi, Pete Mikkonen ja Pasi Valasti.

Vuoden 2025 toimintasuunnitelman valmistelu on alkanut. Toiminnanjohtaja vie dokumenttia eteenpäin viime vuonna uudistetun formaatin pohjalta. Valmisteilla on myös Pöytätennislehti 3/24, Heikki Kiiskisen ja toiminnanjohtajan johdolla. Se tullee ulos lokakuun alkupuolella.

Viimeisenä kokousasiana ja parin tunnin istumisen jälkeen liittohallitus myönsi toimintansa lopettaneelle PT-Helsingille eron Pöytätennisliiton jäsenyydestä. Liittohallitus kokoontuu seuraavan kerran 29. syyskuuta.

Vastaa