Raportti on nyt valmis! Lisää tuli myös yleisen osan loppuun.
Hyvätasoisen miesten kaksinpelin voittajaksi selviytyi tiukan finaalin jälkeen Mika Räsänen ennen Lassi Lehtolaa.
Seuraavan Star Tour -kilpailun kilpailukutsu
Seuraavan Star Tour -kilpailun eli STARPRIL:n kilpailukutsu löytyy täältä:
STARPRIL 6-7.4.2024 – kilpailukutsu
Tervetuloa!
STARARCH sai odottamattoman kovan suosion
Ensimmäistä kertaa järjestetty STARARCH oli yksipäiväinen ja se pelattiin sunnuntaina jatkuen iltamyöhään. Siksi ajattelin, että pidempimatkalaisia ei kilpailuihin niin paljoa tule. Epäilin myös, ettei erityisesti iltavuoro eli klo 17:n ryhmä täyty.
Mutta mitä vielä! Pian selvisi, ettei mistään tule mitään, ellei klo 13:n ryhmää pelata 14 pöydällä. Siinä vaiheessa laskin, että klo 17:n ryhmässä olisi neljä tyhjää pöytää seuraavaan ryhmään turpoavien klo 13:n ryhmän jatkopelien varalta. No se haave jäi toteutumatta, kun ne 14 pöytää myytiin loppuun klo 9-22. Eli jokainen kolmesta ryhmästä aloitti 14 pöydällä ja senkin jälkeen klo 13:n ryhmään jäi pitkä jonotuslista, vaikka siihen ryhmään mahdutettiin muutamien poisjääntienkin jälkeen 18 pöydän pelit. Se mahduttaminen aiheutti tietysti sitten sen, että aika loppui lopusta vähän kesken.
Niin, niitä pidempimatkalaisiakin riitti. Esimerkiksi iso joukkue Turusta ja Tampereelta. Kiitos!
Eri pelaajia oli muutamien flunssan aiheuttamien poisjääntien jälkeen 113 ja startteja 193. Starttimäärä aleni vähän päivän aikana, kun muutama pelaaja joutui luovuttamaan sairauden vuoksi.
Eri seuroja oli 25. Otteluita pelattiin 354, joista jatkokaavioissa 86.
Kilpailut loppuivat kello 22:02. Lopuksi pelattiin kolme finaalia ja ne piti pelata paras kolmesta -systeemillä. Mutta kyllä selvittiin!
Miksi kello 13:n ryhmässä on aina niin kova ryysis?
Kello 13:n ryhmä on aina tavattoman suosittu. Joskus tarvittaisiin 20 pöytää, jotta kaikki voitaisiin ottaa vastaan ja joka poolille annettaisiin oma pöytä. Isona syynä tähän suosioon on tietysti se, että ryhmä on mukavaan aikaan. Ei tarvitse herätä niin aikaisin ja pääsee kotiin aiemmin. Mutta sen lisäksi asiaan vaikuttaa se, että tuossa ryhmässä haluaa pelata neljän eri lajin pelaajia. Oheinen kuva hahmottaa kello 13:n ryhmän ongelmaa.
Toivottavasti kuvasta selviää asia. Jos kello 13:n ryhmän pelaajien määrää haluaa rajoittaa liikaa, pelaajia poistuu myös kello 9:n ja kello 17:n ryhmistä. Monet niiden ryhmien pelaajista kun tulevat vain, jos saavat pelata myös kello 13:n ryhmässä. Siksi on turkasen vaikea laittaa kello 13:n ryhmään ilmoittautuneita jonotuslistalle! Mieluummin yrittää vaan mahduttaa mukaan ja antaa aikataulujen paukkua. Näin useampi pelaajaa pääsee kilpailemaan.
Videot kilpailuista
Kaikki kilpailun videot laitetaan YouTubeen. Jokaisella pöytäryhmällä (”1-4”, ”5,6,13,7,8,14” ja ”9-12”) oli oma kamera.
Videoiden otsikko YouTubessa on muotoa ”Stream , part 2 (STARARCH 19.3.2024)”.
YouTube-kanavan osoite:
https://www.youtube.com/@ArtoLuukkainen
Tässä kuitenkin suorat linkit striimivideoihin:
Osa 1 (pöydät 1-4)
Osa 2 (pöydät 1-4)
Osa 3 (pöydät 5,6,13,7,8,14)
Osa 4 (pöydät 5,6,13,7,8,14)
Osa 5 (pöydät 9-12)
Osa 6 (pöydät 9-12)
Valitettavasti yhden päivän video pitää aina jakaa kahdeksi osaksi, koska YouTubessa videon maksimipituus on 12 tuntia.
Naisten ja tyttöjen määrä
Naisia ja tyttöjä oli mukana vain 9 eli 8,0 % pelaajista. Naisten kaksinpeliähän ei kisaohjelmassa edes ollut.
Suurimmat seurat pelaajamäärän mukaan
Kärjessä vaihtui taas järjestys. PT Espoo nousi ykköseksi 19 ja MBF kakkoseksi mahtavalla 17 pelaajallaan. Viime kerran ykkönen TIP-70 putosi kolmanneksi. Mutta mitä tekikään TuPy! Nousi jaetulle kolmannelle sijalle TIP-70:n seuraksi. Todella upeaa! Yhteensä Turusta oli 15 pelaajaa. Helsinkiläisseurojen pelaajien määrä oli 25 eli 22,1 % osallistujista. Se on 3,4 prosenttiyksikköä enemmän kuin STARPRINGissä. Helsinkikin alkaa vetreytyä!
Tässä on seurojen TOP-10 osanottajamäärän mukaan:
Parhaat seurat
Neljän kärjessä oli samat seurat kuin viimeksikin. PT Espoo nousi neljänneltä sijalta komeasti ykköseksi. Se oli ainoa seura, jonka pelaajat ottivat enemmän kuin yhden ykkössijan. Niitä tuli peräti neljä. Viime kerran ykkönen TIP-70 putosi sijalle kaksi. MBF piti kolmospaikkansa, mutta PTS Sherwood putosi neljänneksi toiselta sijalta. Helsinkiläisseurojen menestys 4-1-5 oli varsin hyvä. Joka kolmannessa luokassa ykkössija Helsinkiin.
18 seuraa sai pelaajansa palkinnoille.
Junioreita vain vähän yli neljännes pelaajista
Juniori-ikäisiä (2005 ja nuoremmat) oli mukana 37 eli 32,7 %. Melkein kolmannes! Ihan hyvä. 50 % ei ole mahdoton tavoite.
Menestynein pelaaja kaudella 2023/2024
Star Tourin seitsemän osakilpailun jälkeen jo 297 pelaajaa on päässyt pisteille ”Menestynein pelaaja kaudella 2023/2024” -kilpailussa. Jaimielee Enriquez nousi nyt jakamaan ykköspaikkaa Andrei Räisäsen kanssa. PTS Sherwoodin kaksikko Noel Metsätie ja Eeka Vihreälaakso jatkavat vahvaa suorittamistaan ja puuskuttavat kärkikaksikon takana. Eeka on vain 13 pistettä jäljessä! Tomi Juutilainen nousi TOP-20:een.
Luokkavoitosta saa 10 pistettä, toisesta sijasta kuusi, kolmannesta sijasta neljä, sijoista 5-8 kaksi ja sijoista 9-16 yhden pisteen. Nelinpeleissä kummatkin pelaajat saavat täydet pisteet. Pisteitä ei saa sinä päivänä, jolloin on heitellyt mailaa tai on käyttäytynyt muuten olennaisen huonosti.
Seuraavassa taulukossa on kilpailun TOP-20 STARARCHin jälkeen:
Jaimielee ja Eeka ovat vielä nappulaikäisiä, joten hyvin on asiat siinä suhteessa. Eikä Noelkaan juuri vanhempi ole. Lähellä ovat myös Max, Roman, Joel ja Jimi. Tomikin jo Top-20:ssä. Siinähän on iso joukko tulevan nappulaliigan kermaa. Kamillakin porskuttaa pian Top-20:n jälkeen.
Kaikkien pelaajien pisteet näkyvät täällä:
Star Gives Back
Kuten aiemmin on kerrottu, Starin kisojen tuottoja käytetään eri tavoin Suomen pöytätenniksen hyväksi.
Star on nyt mukana yhdeksässä eri ”projektissa”, joista yksi on jo päättynyt.
Yhteensä rahaa on käytetty 4959,69 euroa.
Tätä tietoa ylläpidetään niin kauan kunnes raportti on valmis.
Viisieräisten otteluiden määrä
Yhteensä pelattiin 78 viisieräistä ottelua. Se merkitsee 22,0 % otteluista.
Aikatauluista
Totta kai on tavoitteena, että kukin luokka pelattaisiin valmiiksi oman neljän tunnin ryhmänsä aikana. On kuitenkin huomattava, että sellaista ei luvata missään kohtaan kilpailukutsua! Siten kilpailujen aikataulu ei ole myöhässä pelkästään sillä perusteella, että jatko-otteluita pelataan seuraavan ryhmän aikanakin. Ongelmia tulee vasta silloin, kun pöytiä ei olekaan vapaana jatkopeleille tai jatkokaavion pelaajan pitäisi pelata uuden ryhmän pelejä tai olla tuomarina. Tällä kertaa se suunnitelma mätti, että iltavuorossa olisi ollut neljä vapaata pöytää klo 13:n ryhmän jatkopelejä varten. Myös klo 17:n ryhmäkin kun oli valtavan suosittu ja kaikki pöydät käytössä.
Luokka M-2200 oli kyllä haasteellinen. Siinähän oli kolme neljän poolia ja kaksi kolmen poolia mutta vain kolme pöytää oli käytössä. Koska kolmen poolit kiersivät pöydältä toiselle, kullekin pöydälle tuli kahdeksan peliä. Siten 20 minuutin ottelun kestolla poolien olisi pitänyt olla valmiina klo 15.40. No eivät olleet. Poolien 18 pelistä peräti kahdeksan olivat viisieräisiä. Lisäksi oli viisi neljäeräistä. Kilttejä 3-0-pelejä vain viisi kappaletta.
Ja mitä olikaan odottamassa jatkokaaviolla? Yhdeksästä pelistä viisi oli pitkän kaavan viisieräisiä, joita tahkottiin oikein huolella. Lisäksi kaksi neljäeräistä. Kun samaan aikaan pöydistä oli vähän pulaa, luokan aikataulu vähän venähti.
Uudet pallot
Kilpailun aikana eräässä ottelussa tuli erimielisyyttä uusista palloista. Tai oli ollut toinenkin ottelu, mutta siinä kärsinyt osapuoli oli ollut hiljaa.
Pelaaja ottaa aina riskin, kun hän lopettaa pelaamisen toisen syöttövuorolla väittämällä syöttöä ”hipaisu” verkkosyötöksi. Näin on erityisesti silloin, kun hän ehtii palauttaa lyönnin ja toinen tappaa sisään tai jos oma palautus epäonnistuu. Siinä tilanteessa vastustajalla on moraalinen oikeus vaatia piste itselleen, jos tuomari ei nähnyt syöttöä vääräksi. Näinhän se menee tietysti sääntöjenkin mukaan. Itse olen huomannut, että moni pelaaja väittää esim. nopeaa, matalaa alakierre/yläkierresyöttöä verkkosyötöksi, jos hän menee syöttöön. Pelivideolta voi sitten nähdä, ettei se ollut ehkä lähelläkään verkkosyöttöä. Antaa tuomarin tuomita verkkosyötöt silloin, kun ne eivät ole lopsis-verkkosyöttöjä. Toki syöttäjä saa (moraalisesti) sanoa syötön olleen verkkosyöttö, jos vastustaja meni siihen. Myös tuomarina toimivien pelaajien kannattaisi jättää vähemmälle hipaisuverkkosyöttöjen keskittynyt kyttääminen. Oikeasti on tavattoman hankala sanoa, oliko syöttö oikeasti verkkosyöttö, jos pallo ei muuttanut lainkaan suuntaansa tai nopeuttaan. Ihan jokaisen matalan syötön voi väittää olleen verkkosyöttö, eikä kukaan voi todistaa toisin varsinkaan pelitilanteessa. Vaikeaa se on usein videoltakin.
Starin kisoissa noudatetaan sitä sääntöä, että uutta palloa ei oteta, jos viereisen pöydän pallo tulee jommankumman pelaajan selän taakse peliaidan luokse. Ei sittenkään, vaikka toinen pelaaja näkisi pallon tulevan. Uusi pallo otetaan vain, jos pallo tulee pelaajien väliselle alueelle tai jalkoihin tai jos selän takana on pallon lisäksi viereisen pöydän pelaaja. Tuomarilla on tietysti aina oikeus tehdä tulkinta ja ottaa uusi pallo, jos hän katsoo pallon oikeasti häiritsevän. Mutta suosituksena on siis se, että tuomaritkaan eivät määrää uutta palloa turhaan näissä tilanteissa. Erityisesti pelaajat eivät saa ottaa uutta palloa näissä tilanteissa! Jos ottavat, he ottavat riskin, koska he menettävät pisteen, jos tuomari ei hyväksy palloa uudeksi. Tai jos vastustaja vastustaa kysyttäessä uutta palloa. Eli pelatkaa välittämättä siitä, että takana on pallo! Jokainen tietää, että 95 %:ssa tapauksissa uusi pallo halutaan ottaa siinä tilanteessa, jossa ollaan häviämässä palloa.
Muutamia käytössääntöjä jälleen kerran
Näissä asioissa oli vähän ongelmia tällä kertaa, joten kertaan taas. Ylivoimainen enemmistö ei tarvitse näitä ohjeita! Älkää vaan pahastuko näistä ohjeista!
Älä tule kysymään heti uuden ryhmän alkaessa, miksei luokat ala. Kilpailukutsussa annetut kellonajat eivät ole ihan kiveen hakattuja. Myöhästymisiä voi tulla! Kyllä minä kuulutan, milloin poolit alkavat. Sama pätee ihan jokaiseen jatko-otteluun.
Jos kuitenkin tulet kysymään, lähde heti pois pöydän edestä saatuasi vastauksen (tyyliin ”kohta” usein). Toimitsijapöydän edestä 50 sentin päästä tuleva pistävä katse silmiin häiritsee työtä aivan tavattomasti. Se katse kun kertoo, että uusia kysymyksiä on tulossa jatkuvalla syötöllä. Tai sitä saa ainakin pelätä! Tai että ainoa hyväksytty vastaus on se, että kysyjän pooli alkaa nyt aivan heti. Katse silmiin tarkoittaa siis sitä, että haluaa huomiota.
Erityisesti ryhmän vaihtumisen aikaan ei pitäisi tulla kyselemään kuin äärimmäisessä hädässä (esim. jokin virhe), koska silloin on aivan kamala kiire peluuttaa edellisen ryhmän jatkopelejä ja kuuluttaa seuraavan ryhmän pooleja. Jokainen kysymys vie minulta minuutin siinä tilanteessa. Malttakaa hetkinen! Kyllä minusta näkee, milloin en ole kuuluttamassa tai kirjoittamassa jatkopelien otteluita.
Saa tulla kysymään, millä pöydällä oma pooli on, jos en ole silloin juuri kuuluttamassa!
Älä koskaan tule istumaan toimitsijapöydän penkille viereeni, jos olet negatiivisella asialla liikkeellä. Se on pyhää aluetta eikä penkillä saa koskaan istua henkilö, joka toiminnallaan häiritsee kilpailun vetämistä. Siinähän on silloin koko ajan pieni hälytystila päällä (”kohta se valittaa taas”). Nyt en todellakaan tarkoita positiivisella mielellä liikkuvia henkilöitä – aikuisia tai lapsia – jotka tulevat auttamaan tai vain lörpöttelemään silloin, kun ei ole kiire. Siinä on iso ero! Heille sitten sanon tarvittaessa, että nyt ei sovi istua penkillä, koska minun täytyy keskittyä työhön.
Jos olisi vaan aikaa, juttelisin ihan jokaisen kanssa mielelläni! Mutta kun ne kisatkin pitää vetää kello 22:een mennessä!
Kiitokset jälleen kaikille!
Olipa taas mukavat ja lämminhenkiset kilpailut. Säpinää todellakin riitti, kun käytössä oli 14 pöytää. Mutta hyvinhän kaikki silti meni, ja kisatkin saatiin loppumaan klo 22.00 mennessä! Todella mukava pingisbuumi on päällä, ja kisoihih riittää osallistujia. Osallistujat ovat myös motivoituneita. Turhia peruutuksia ei tule ja iso osa pelaajista haluaa viettää hallilla koko päivän. Niitä on siis harvassa, jotka varaavat kilpailuille vain tasan neljä tuntia ja käyvät kopauttamassa kelloaan, jos menee minuutinkin yli. Aikanaan tämä oli ihan oikea ongelma.
Tervetuloa taas seuraavalla kerralla!
MK
Miesten kaksinpeliin tuli mukaan lopulta 17 pelaajaa kahden viime hetken poisjäännin jälkeen. Koska yksi pooli oli muuttumassa kahden pelaajan pooliksi, saatiin siihen sentään yksi vapaaehtoinen täydennyksesi kisojen lehtereiltä. Lopulta kolme kolmen pelaajan poolia ja kaksi neljän pelaajan poolia. Uutta arvontaa ei ollut enää mahdollista tehdä.
A-poolissa luokan ykkössijoitettu Lassi Lehtola oli yllättävissä vaikeuksissa Vladyslav Matykon kanssa mutta nousi 1-2-erätappiotilanteesta 3-2-voittoon. B-poolissa Riku Andersson johti Juha Äänismaata 2-1 mutta Äänismaa otti omansa 3-2. C-poolin Lassi oli Olli Koli, joka oli häviöllä 1-2 Erik Kivelää vastaan, mutta 15-13-erän jälkeen voitti ottelun 3-2. Tosin kumpikaan ei mennyt jatkoon. E-poolissa Ibrahim Sen johti 2-1 Toni Pitkästä, muta Pitkänen voitti 3-2 ja otti poolin ykköspaikan sijoituksen mukaisesti.
Yllätyksiä ei siis pooleissa tapahtunut. Selvästikään ei kannata johtaa 2-1, jos ratingisi on alempi kuin vastustajalla!
Kvartoissa Meelis Kärner (2111) ei antanut ratingien hämätä vaan voitti Thilo Marschken (2250) 3-1. Suomen pöytätenniksen uusi vahvistus 14-vuotias Nhat Nguyen Long Hoang piti sijoituksensa voittamalla Toni Pitkäsen 3-1.
Semifinaalit olivat selvät. 3-0 ja 3-0. Pisteetkin melkein identtiset 11,9,3 ja 11,5,3. Siis finaaliin kaksi selkeästi vahvinta pelaajaa eli Lassi Lehtola ja Mika Räsänen. Räsänen voitti kovan taistelun 3-1, mutta Lehtolalla oli kaksi eräpalloa viidenteen viimeisessä 16-14-erässä.
Kuvassa vasemmalta toiseksi sijoittunut Lassi Lehtola (PT Espoo), luokkavoittaja Mika Räsänen (PT Espoo), kolmanneksi sijoittuneet Nhat Nguyen Long Hoang (Smash) ja Meelis Kärner (PT Espoo).
M-2200
Luokan 18-osallistujaa jaettiin pooleihin näin: 3+3+4+4+4. Kisapaikalla otettiin yhden viime hetkellä pois jääneen poolin ykkössijoitetun tilalle uusi pelaajaa. Siksi poolin sijoitusjärjestys on vähän virheellinen.
A-poolissa Otto Suokas (1791) meni jatkopeleihin voittamalla Ildiko Kadarin (1867) 3.2, C-poolissa Mia Kellow (1783) nousi 1-2-tappioasemasta 3-2-voittoon Petri Tuomailaa (1874) vastaan. Eräsuhteiden perusteella Kellow kakkosena jatkoon (5-5) ja Tuomalaila ykkösenä (5-3). Sen Ibrahim (3-5) putosi jatkosta. E-poolissa Jaimielee Enriquez (1733) yllätti ja voitti Olli Kolin (1913) 3-1. Sitä ennen hän pelasi tiukan ottelun Sisu Sammalkorpea (1620) vastaan. Neljä viimeistä erää: 11-9, 10-12, 12-10, 12-10.
Jatkokaaviolla Otto Suokas pudotti 16:n joukossa Jaimielee Enriquezin 3-2, mutta Enriquezilla oli 2-1 ja 10-9 -tilanteessa mahdollisuus napata voitto. 16:n joukossa pelattiin myös toinen tiukka viisieräinen, kun Onni Farin (1808) johti Riku Anderssonia (1916) 2-1 ja neljättä 10-9 ja 11-10, mutta Andersson nousi 3-2-voittoon.
Kvartoissa Tuomaila yllätti Anderssonin 3-1 ja meni semifinaaleihin. Juha Äänismaa (2108) oli tiukoilla Nck Schiewekin (1882) kanssa, mutta hänkin nousi 1-2-erätappiotilanteesta 3-2-voittoon.
Semifinaaleissa Vladyslav Matyko (206) ja Ekmo (2132) tarjosivat viisieräisen taistelun. Tuttuun tapaan se hävisi, joka johti erin 2-1 Se oli Räsänen ja niinpä Matyko meni finaaliin 3-2-voitolla.
Finaalissa jatkui viisieräisten taika. Se häviää, joka saa ensin kaksi voittoerää. Matyko johti jopa erin 2-0 Äänismaata vastaan, mutta Äänismaa meni väkisin voittoon: 11-9 ja 13-11-erillä.
Kuvassa vasemmalta toiseksi sijoittunut Vladyslav Matyko (HUT), luokkavoittaja Juha Äänismaa (TuKa) ja kolmanneksi sijoittunut Petri Tuomaila (LPTS).
Elmo Räsänen (BF-78) sai kolmannen palkintonsa jo ennen palkintojenjakoa.
M-1900
Yhden viime hetken poisjäännin jälkeen luokassa oli mukana 15 pelaajaa. Eli neljä poolia, joista yhdessä oli vain kolme pelaajaa.
A-poolissa tapahtui yhden pisteen yllätys, kun Jaimielee Enriquez (1733) voitti Levente Kadarin (1734) 3-1 ja meni poolin kakkosena jatkoon. B-poolissa Onni Farin (1808) voitti Petri Tuomailan (1874) 3-1 ja nappasi pooliykkösen paikan. D-poolissa John Enriquez (1797) otti pooliykkösen paikan voittamalla Andreas Köhlerin (1821) 3-1.
Jatkokaavion kvartoissa nähtiin kaksi yllätystä. Köhler voitti Ildiko Kadarin (1867) 3-0 ja Jaimielee Enriquez voitti John Enriquezin 3-1.-1.
Semifinaaleissa pelattiin kaksi pitkää viisieräistä, Nick Schiewek voitti Andreas Köhlerin 3-2 ja Jaimielee Enriquez yllätti Onni Farinin 3-2.
Näin finaalista tuli A-poolin finaalin uusinta. Semifinaalien viisieräiset veivät aikataulun niin äärimmäisen tiukalle, että finaali piti pelata paras kolmesta .systeemillä. Schiewek voitti Enriquezin 2-0.
Kuvassa vasemmalta toiseksi sijoittunut Jaimielee Enriquez (TIP-70), luokkavoittaja Nick Schiewek (Wega) ja kolmanneksi sijoittunut Onni Farin (MBF)
Andreas Köhler (MBF) sai kolmannen palkintonsa jo ennen palkintojenjakoa.
M-1800
Tässäkin luokassa oli 15 pelaajaa, joten poolit 3+4+4+4.
A-poolissa Måns Paul (1524) voitti Arto Ojasen (1546) 3-1 ja meni jatkoon poolikakkosena. B-poolissa käytiin melkoinen taistelu pooliykkösen paikasta. Edsel Camantique johti jo erin 2-1 Jaimielee Enriquezia, mutta Enriquez voitti viidennessä 14-12. C-poolissa järjestys meni aivan uusiksi, kun sekä Kimmo Gerdt (1621) että Mikko Niininen (1332) voittivat Aleksis Vällärin (1652). Lisäksi Niininen voitti Juha Suotmaan (1472) 3-2 ja meni näin poolikakkosena jatkoon Gerdtin jälkeen.
Jatkokaavion kvartoissa tapahtui kaksi yllätystä. Edsel Camantique (1566) voitti Mauri Hahtomaan (1637) 3-0 ja Kimmo Gerdt voitti Pertti Kainulaisen (1632) pitkän kaavan mukaan 3-2. Myös Enriquez joutui taistelemaan täydet viisi erää voittaakseen Måns Paulin.
Semifinaaleissa Kimmo Gerdt yllätti Jaimielee Enriquezin 3-2 ja meni finaaliin luokan ykkössijoitettua John Enriquezia vastaan. Enriquez voitti 3-1.
Kuvassa vasemmalta toiseksi sijoittunut Kimmo Gerdt (Atlas), luokkavoittaja John Enriquez (TIP-70), kolmanneksi sijoittuneet Jaimielee Enriquez (TIP-70) ja Edsel Camantique (Atlas).
M-1700
Pelaajia 20, joten viisi neljän pelaajan poolia. Vaikka M-1600-luokkaa ei ollut ohjelmassa, luokan taso jäi yllättävän matalaksi. Vain kaksi yli 1600-pelaajaa ja kuusi yli 1500-pelaajaa.
A-poolissa vaihtui toinen jatkoonmenijä, kun Sauli Wagner (1369) voitti Juha Suotmaan (1472) nousemalla 1-2-erätappiotilanteesta 3-2-voittoon. Näin poolin jatkoonmenijät selvisivät vasta poolin viimeisessä ottelussa. Sama tapahtui B-poolissa, jossa Juha Pitkänen (1368) voitti Nicolae Marinin (1380) ja otti toisen jatkopaikan. C-poolin yllätystulos ei vaikuttanut jatkoon menijöihin. Katrin Looke (1256) voitti Hegert Lahtin (1346) 3-1. D-poolissa pelattiin ristiin. Sam Londe (1307) voitti Eleonoora Roosioksin (1497) 3-0 ja Roosioks voitti Vitalii Popovitsin (1554) 3-1. Mutta kun Popovits voitti Londenin 3-0, hän meni jatkoon ykkösenä erillä 4-3 ja Londen kakkosena (3-3). E-poolissa Philipp Gossman (1321) nousi neljänneltä paikalta pooliykköseksi. No, Gabirel Antonin rating oli vain arvaus. Gossman voitti kuitenkin Kari Kekäläisen (1510) 3-2 ja Arto Ojasen (1546) 3-1. Ojanen kakkosena jatkoon.
Gossman jatkoi yllätyksiään jatkokaaviolla 16:n joukossa, missä hän voitti Sauli Waghnerin 3-0. Myös kvartassa hän yllätti Vitalii Popovitsin 3-1.
Timo Akkanen (1567) vastasi semifinaalien yllätyksestä. Hän voitti luokan ykkössijoitetun Mergim Kelmendin (1652) 3-1. Akkanen jyräsi lopulta päätyyn asti, kun hän voitti finaalissa kakkossijoitetun Pertti Kainulaisen (1632) 3-1.
Erilaisten vaiheiden jälkeen luokka päättyi palkintokuvaan vasta kello 20.49.
Kuvassa vasemmalta toiseksi sijoittunut Pertti Kainulainen (PT Espoo), luokkavoittaja Timo Akkanen (Stara), kolmanneksi sijoittuneet Mergim Kelmendi (TuPy) ja Philipp Gossman (MBF).
M-1500
Tässäkin luokassa oli onnea. Tasan 20 pelaajaa joten pelattiin viidellä neljän pelaajan poolilla.
B-poolissa pelattiin ristiin, kun Max Takkavuori (1290) voitti Tommi Sjöbergin (1416) 3-2 Sjöbergin johdettua jo erin 2-0 ja Kamilla Kadar (1126) voitti Eeka Vihreälaakson (1335) 3-1. Lopulta kaksi pelaajaa oli kahdessa voitossa eli Takkavuori ja Sjöberg. Takkavuori ykkösenä jatkoon. Myös C-poolissa pelattiin ristiin. Gabriel Anton (arvausrating 1350) voitti Petri Takkavuoren (1390) viidennessä 12-10, mutta Janne Hietalahti (1238) voitti Antonin 3-1. Näin järjestys ei muuttunut sijoitusjärjestyksestä eli Takkavuori ykkösenä ja Anton kakkosena jatkoon. E-poolikin oli kolmen kahden voiton pelaajan pooli. Aleksej Kolga (1365) voitti Sauli Wagnerin (1369) 3-0 ja Timo Averjanov (1262) voitti Kolgan 3-1. Eräsuhteilla Kolga ykkösenä ja Averjanov kakkosena jatkoon.
Jatkokaaviolla ei yllätyksiä nähty. Kriittisessä vaiheessa (halli menossa kiinni) Subhrasankha Dey sentään tarvitsi viisi erää semifinaalissa voittaakseen Tommi Sjöbergin. Sjöberg johti erin 2-1. Petri Takkavuori antoi semifinaalissa Max Takkavuorelle wo:n, koska aika oli todellakin jo vähissä. Finaali piti pelata paras kolmesta systeemillä, ja Dey vei sen 2-0.
Kuvassa vasemmalta toiseksi sijoittunut Max Takkavuori (TIP-70), luokkavoittaja Subhrasankha Dey (PT Espoo), kolmanneksi sijoittuneet Petri Takkavuori (TIP-70) ja Tommi Sjöberg (TuPy).
M-1400
Tämä oli iso luokka 22 pelaajallaan. Kaksi kolmen ja neljä neljän pelaajan poolia.
Kolmen pelaajan A-pooli kesti aika kauan, kun siinä pelattiin kaksi pitkää viisieräistä. C-poolissa järjestys vaihtui kärjessä ja loppupäässä. Katrin Looke (1256) nousi pooliykköseksi voittamalla Sauli Wagnerin (1369) 3-1. Sijoilla 3-4 järjestys vaihtui, kun Eino Reina (941) voitti Ismo Alangon (1157) 3-2. D-poolissa Aku Kaura oli yllätyksessä kiinni johtaessaan Max Takkavuorta erin 2-0. Mutta neljäs Takkavuorelle 13-11 ja sitten koko ottelu 3-2. E-poolissa pelattiin kaksi viisieräistä. Ilkka Marttinen (1140) nousi poolikakkoseksi voittamalla Sam Londenin (1307) 3-2 Londenin johdettua erin 2-1. Marttinen oli sitä ennen ollut vaikeuksissa Markus Strandströmin kanssa voittaen vasta viidennessä 11-9. F-poolissa Eeka Vihreälaakso (1335) nousi pooliykköseksi voittamalla Hegert Lahtin (1346) 3-2.
Jatkokaavion yhdessä neljästä 16:n parhaan joukossa pelatussa ottelussa nähtiin yllätys. Max Takkavuori voitti Hegert Lahtin 3-1.
Takkavuori hävisi kvartassa ykkössijoituksen arvoiseksi arvioidulle Johannes Romppaselle johdettuaan erin 2-0. Romppanen teki comebackin pitkän ainakin 20 vuoden tauon jälkeen. Olisikohan hänen paras rankingsijoituksensa ollut 12 MJ-13:n listalla kaudella 1994/1995? Vähän saa ehkä syöttöjään päivittää nykyaikaan. Eeka VIhreälaakso yllätti kvartassaan André Küüsvekin (1361) puhtaasti 3-0. Kvarttojen kaksi pitkää viisieräistä tuottivat jo vähän haasteita aikataululle.
Semifinaaleissa pelattiin jälleen kaksi viisieräistä. Sauli Wagner pudotti luokan ykkössijoitetun Romppasen (arviorating 1400) finaalista 3-2. Vihreälaakso yllätti puolestaan kakkossijoitetun Nicolae Marinin 3-2 erittäin tiukassa ottelussa. Aikataulu huusi jo hoosiannaa!
Finaali oli sitten selkeä. VIhreälaakso voitti Wagnerin 3-0. Tämä kello 09:00 alkanut luokka päättyi palkintojenjakoon viimein kello 14:30.
Kuvassa vasemmalta toiseksi sijoittunut Sauli Wagner (UU), luokkavoittaja Eeka Vihreälaakso (PTS Sherwood) ja kolmanneksi sijoittunut Nicolae Marin (TuPy).
Johannes Romppanen (MBF) sai kolmannen palkintonsa jo ennen palkintojenjakoa.
M-1300
Hyvässä suosiossa oli tämäkin luokka. Osallistujia 19 eli viisi poolia, joista yhdessä kolme pelaajaa.
B-poolissa Daniel Mattsson (952) otti hyvän 3-2-voiton Marcin Dabrowskista (1061). C-poolissa Roman Tamilin voitti kaikki ottelunsa, mutta muut pelasivat ristiin, kun Kim Danielsson (954) voitti Aku Kauran (1143) 3-1. Kun erätkin meni tasan, piti laskea pistesuhteet. Siten Kaura parhaana jatkoon. Markus Strandströmin (74-75) ja Danielssonin (78-79) oli yhdestä pisteestä kiinni. Danielsson poolikolmonen. Myös D-poolissa yksi pelaaja eli Noel Metsätie otti kolme voittoa, ja muut pelasivat ristiin. Alex Danielsson (1014) voitti Marko Heinosen (1039) 3-1 ja Heinonen voitti Ismo Alangon (1157) 3-0. Heinonen parhailla erillä 4-3 poolikakkosena jatkoon. E-pooli alkoi kahdella yllätysvoitolla. Juuso Anttila (1036) voitti Kai Pusan (1161) 3-2. Pusa johti erin 2-1. Eino Reina (941) voitti Vitalii Kiianin (1160) 3-0. Lopulta kahdella oli kaksi voittoa ja kahdella yksi voitto. Kahden voiton pelaajista Antttila ykkösenä ja Pusa kakkosena jatkoon.
Jatkokaavion kvartoissa nähtiin yksi yllätys. Kamilla Kadar (1126) voitti vallan hurjassa ottelussa luokan kolmossijoitetun Roman Tamilinin (1226) 3-2.
Molemmat semifinaalit päättyivät yllätykseen. Noel Metsätie (1205) voitti Tomi Juutilaisen (1241) 3-2 ottelussa, jota Juutilainen oli johtanut erin 2-1. Vastaavasti Kadar pudotti finaalista luokan kakkossijoitetun Janne Hietalahden (1238) 3-1.
Näin finaali oli nuorten pelaajien juhlaa. Kadar meni jo 2-0-eräjohtoon, mutta Metsätie tuli tasoihin 2-2. Viides erä oli kuitenkin hivenen Kadarin hallintaa, ja hän voitti 3-2.
Hieman viisieräisten pitkien otteluiden ryteikkö yhdessä pöytäpulan kanssa hidasti luokkaa niin, että kello 13 alkaneen luokan palkinnot jaettiin vasta klo 19:16.
Kuvassa vasemmalta toiseksi sijoittunut Noel Metsätie (PTS Sherwood), luokkavoittaja Kamilla Kadar (MBF), kolmanneksi sijoittuneet Janne Hietalahti (PTS Sherwood) ja Tommi Juutilainen (PT 75).
M-1100
Luokan osanottajamäärä putosi kilpailujen aikana kolmella sairastumisten vuoksi. Siten mukana oli lopulta 11 pelaajaa ja poolit 3+4+4.
Kolmen pelaajan A-poolissa pelattiin ristiin. Erik Räsänen (878) voitti Jacob Hellgrenin (980) 3-2. Kuten lähes aina näissä 3-2-yllätyksissä, Hellgren johti erin 2-1. Sitten Hellgren yllätti Marcin Dabrowskin (1061). Eräsuhteilla Hellgren ykkösenä ja Dabrowski kakkosena jatkoon. B-poolissa järjestys vaihtui kärjessä ja lopussa. Jaakko Nissinen (970) otti pooliykkösen paikan yllättämällä Omkaranathan Ravidranin (1047) 3-2. Viides 14-12. Tällä kertaa yllättäjä johti 2-1! Häntäpäässä Anatolii Popov (797) voitti Mikko Kankaan (842) 3-1. C-poolissa nähtiin yllätys sijoilla 3-4, kun Raimo Jokitulppo (822) voitti Väinö Saarelan (851).
Jatkokaavion kvartoissa Marko Heinonen (1039) yllätti Marcin Dabrowskin 3-0. Enempiä yllätyksiä ei nähtykään. Omkaranathan Ravidran voitti finaalissa Marko Heinosen 3-0.
Kuvassa vasemmalta toiseksi sijoittunut Marko Heinonen (KSF), luokkavoittaja Omkaranathan Ravidran (Smash) ja kolmanneksi sijoittunut Jacob Hellgren (PT Espoo).
Jaakko Nissinen (TIP-70) sai kolmannen palkintonsa jo ennen palkintojenjakoa.
M-900
Luokan 16 pelaajaa jaettiin tietysti neljään neljän pelaajan pooliin.
A-poolissa tapahtui pieni yllätys, kun Anatolii Popov (797) voitti Tuija Jokisen (806) ja nappasi toisen jatkopaikan. Janne Hassinen (773) nousi C-poolin ykköseksi voittamalla Mikko Kankaan (842) ja Ilpo Salon (874). D-poolissa pelattiin ristiin, kun Raimo Jokitulppo (822) voitti Väinö Saarelan (851) ja Samuel Kestilä (777) voitti Jokitulpon 3-2. Eräsuhteilla Jokitulppo ykkösenä ja Kestilä kakkosena jatkoon.
Kahdeksan pelaajan jatkokaaviota tahkottiin oikein kunnolla. Mutta sitä ennen jo poolia A pelattiin kauan. Siellä oli kaksi Jukka Filenin 3-2 -ikiottelua, joissa hän nousi 3-2 -voittoon 0-2 -erätappiotilanteesta. Popov-ottelu kesti 41 minuuttia ja Jokinen ottelu 32 minuuttia. Siis yhteensä 33 minuuttia yli budjetoidun 40 minuutin. Mutta niinhän se on, että ottelun pituudelle annettu tavoiteaika 20 minuuttia on varsin optimistinen viisieräisten otteluiden tapauksessa.
Niin, jatkokaaviolla pelattiin kolme viisieräistä ja yksi kolmieräinen ottelu. Toinen semifinaaleista oli valitettavasti wo, kun pelaajalla ei ollut aikaa odottaa otteluaan. Pelkkä finaali kesti kaikkineen 47 minuuttia!
Kvartoissa nähtiin yksi yllätys. Anatolii Popov voitti luokan kakkossijoitetun Erik Räsäsen (878) 3-1. Popov jatkoi yllätyksiään semifinaalissa, missä hän voitti kolmossijoitetun Ilpo Salon 3-2. Janne Hassinen antoi wo:n Jukka Filenille. Viimeinen Popovin yllätys tuli sitten siinä finaalissa, jossa hän 47 minuutin jälkeen voitti Filenin 3-2. Tuossa 47 minuutissa on mukana myös lapun tuomista toimitsijanpöydälle.
Luokka päättyi palkintojenjakoon kello 20:27.
Yhteensä 41 + 47 = 88 minuuttia eli 1,5 tuntia Filen – Popov -otteluita! Milloinkahan ennen on tapahtunut vastaavaa?
Kuvassa vasemmalta toiseksi sijoittunut Jukka Filen (HäKi), luokkavoittaja Anatolii Popov (PT Espoo) ja kolmanneksi sijoittunut Ilpo Salo (HäKi). Toinen kolmanneksi sijoittunut Janne Hassinen (Maraton) puuttuu kuvasta.
M-800
Tässä luokassa oli vain yhdeksän pelaajaa. Siispä pelattiin pooleilla 4+5.
Pelaajat olivat niin tasaista porukkaa, että yllätyksiä on vähän turha yrittää luetella. B-poolissa pelattiin kuitenkin ristiin eli kolmella pelaajalla oli kaksi voittoa kaikki neljä otteluaan voittaneen Samuel Kestilän jälkeen. Heistä parhaalla eräsuhteella jatkoon poolin kakkossijoitettu Anton Beijar.
Jatkokaavion semifinaaleissa pelattiin kaksi pitkää viisieräistä. Tietysti häviäjät johtivat erin 2-1 ja 2-0. Finaaliin ykkössijoitettu Anatolii Popov ja samassa poolissa pelannut uusi pelaaja Alexandru Carpineanu. Finaalin Popov sentään voitti 3-0.
Kuvassa vasemmalta toiseksi sijoittunut Alexandru Carpineanu (MBF), luokkavoittaja Anatolii Popov (PT Espoo), kolmanneksi sijoittuneet Samuel Kestilä (Maraton) ja Anton Beijar (TIP-70).
M-726
Alimman luokan rajaksi tuli nyt 726, jotta kaikki sopivan tasoiset pelaajat pääsisivät mukaan. M-800 kun on jo oikea pro-luokka tähän verrattuna.
Mukana piti olla kahdeksan pelaajaa eli kaksi neljän poolia. Mutta se ei onnistu oikein koskaan tässä luokassa. Yksi pelaaja jäi pois viime hetkellä loukkaantumisen vuoksi, eikä seitsemän pelaajan poolia voinut pelata tässä kello 17:n ryhmässä. Ei ollut pöytiä eikä ehkä ylimääräisiä tuomareitakaan. Niinpä toinen pooli oli kolmen pooli. Aika tylsää mutta ei sille voinut mitään. Ikävintähän siinä on se, että kolmen poolin pelaajat joutuvat odottelemaan neljän poolin valmistumista ainakin tunnin verran.
Valitettavasti en muistanut kerrata syöttösääntöjä pyörätuolipelaajien tapauksessa. Toivottavasti siinä ei ollut ongelmia.
A-poolin yllättäjä oli Mika Heinonen, joka voitti kaikki kolme otteluaan. Kolmen pelaajan B-poolissa Alec Kuusipuska voitti molemmat ottelunsa ensimmäisissä kisoissaan.
Poolien ykköset menivät sitten finaaliin asti. Siellä Heinonen voitti Kuusipuskan 3-0. Toinen erä kuitenkin 16-14.
Kuvassa vasemmalta toiseksi sijoittunut Alec Kuusipuska (PT Espoo), luokkavoittaja Mika Heinonen (KSF), kolmanneksi sijoittuneet Eemil Dabrowski (TuPy) ja Eemil Passinen (PTS Sherwood).