Pöytätennis oli ensimmäistä kertaa mukana Paralympiakomitean kehitysvammaisille suunnatun Special Olympics -toiminnan monilajileirillä viime viikonloppuna Pajulahdessa.
Pöytätennispelaajan statuksella leirille osallistuivat Ruskeasuon kisapöydillä moneen lähtemättömän vaikutuksen jättänyt vantaalainen tsemppari Timo Averjanov sekä espoolainen monilajitaituri Bea Westerstråhle. Pöytätennisvalmentajina leirillä toimivat peräseinäjokinen Juha Julmala ja savonlinnalainen Petri Mikkonen.
– Meillä on paratoiminnassa mukana kymmenittäin liikuntarajoitteisia, mutta vain muutama kehitysvammainen pelaaja. Pöytätennis kuuluu kaikille, joten lähdimme tälle leirille mukaan nostamaan pöytätennistä myös kehitysvammaisten urheilijoiden keskuudessa, kertoivat SPTL:n paravaliokunnassakin vaikuttavat valmentajat odotuksistaan leiriä kohtaan.
Kolmipäiväisen leirin pöytätennisharjoituksiin mahtui niin perustekniikan hiomista, lyöntikuvioita kuin erienkin pelaamista. Huippukunnossa oleva, Sheffieldin MM-kisoihin syksyllä matkaava Averjanov antoikin valmentajille kovan vastuksen aina kun treenin lopuksi päästiin erien pelaamisen makuun.
– Tämä oli paras leiri ikinä. Tästä on hyvä jatkaa kohti kauden aloittavia Starin kisoja sekä Sheffieldin ja Pajulahden kansainvälisiä mittelöitä, kommentoi leirillä tärkeän vertaistuen ja laadukkaan treenin makuun päässyt Averjanov.
Purjehduksessa ja alppihiihdossa luokkansa maailman huipulla oleva ja pöytätenniksessäkin kansainvälisten kisojen makuun päässyt Westerstråhle sai treenipöydän ääressä lisää liekkiä pingiskipinäänsä, kun pallovarmuuteen ja liikkumiseen saatiin silmiinpistävää parannusta, joka sai hymyn iloisen nuoren naisen kasvoille.
Monen muun lajin urheilijalle yksi leirin kohokohdista oli lauantai-illan lajinvaihtotreeni, jonka pingisvaihtoehtoon lähti mukaan parisenkymmentä innokasta urheilijaa. Kaikki kokeilijat saivat pallon pysymään pöydällä kuin vanhat tekijät, ja iloinen nauru sekä onnistuksen kokemukset täyttivät salin. Varsinkin beach volleyn pelaajista löytyi taitavia pöytätennispallon kesyttäjiä.
Leirillä vahvistui käsitys siitä kuinka sopiva laji pöytätennis on erityisryhmiin kuuluville henkilöille.
– Pallo pysyi pöydällä aivan yhtä hyvin kuin vastaavaan kokeiluun osallistuvalla peruskoululuokalla. Erityis- ja parapöytätennistoimintaa kannattaa ehdottomasti käynnistää isoimmilla pingispaikkakunnilla, ja muissa paikoissa kannustaa kyseisiin ryhmiin kuuluvia mukaan seuran harjoituksiin, sanoi leirin päävalmentaja Julmala.
– Oli mahtavaa olla näkemässä todellisia onnistumisen reaktioita ja osaamista lauantain kokeilijoilta. Teki valmentajan todella iloiseksi, komppasi apuvalmentajan roolissa urheilijoita liikuttanut Mikkonen.
Olisikin tärkeää, että kaikki aktiiviset pöytätennisseurat liittyisivät Paralympiakomitean Löydä oma seura -palveluun, jossa voi kertoa vastaanottavansa parapelaajia mukaan toimintaan ja ilmoittaa minkä asteista apua seuralla on mahdollisuus tarjota uudelle pelaajalle.
Mainio raportti!