Aikamoista kokoustamista oli MM-kisojen alkupäivät. Nyt se urakka alkaa olla ohi, kun sekä ETTU:n, NETU:n että ITTF:n kokoukset ovat takana. Laskeskelin, että maanantain ja tiistain aikana tuli istuttua kokouksissa yhteensä noin 17 tuntia.
Mennään aikajärjestyksessä. Maanantai oli Euroopan Unionin vuosikokouspäivä. Jo ennakkoon tiedettiin, että ETTU:n puheenjohtajan Kramerin rahakorvauksesta tulee puhetta, mutta tuskin kukaan osasi arvata, että tapahtuma olisi lähellä kaaosta.
Euroopan liiton (valtakirjat mukaan lukien) 46 maata keskusteli ja välillä lähes riiteli viisi tuntia presidentin palkkiosta (tai paremminkin siitä, onko siitä aikoinaan sovittu ja tiedotettu asianmukaisesti). Lopputuloksena oli kaksi äänestystä siitä, äänestetäänkö tätä asiaa koskevasta ehdotuksesta vai ei. Ja päädyttiin siihen, että ei äänestetä.
ETTU:n ex-puheenjohtajalla Bosilla on aika kova ajojahti päällä seuraajaansa Krameria kohtaan ja taustatukea tulee Balkanin suunnalta. Edelleen on päällä uhkaus, että asian kanssa mennään oikeuteen.
Viiden tunnin jälkeen kokous keskeytettiin ja sitä päätetiin jatkaa ITTF:n kokouksen jälkeen tiistaina. Näin tehtiin ja tilanne oli rauhallisempi ja alkoi jo muistuttaa tavallista kokousta.
ETTU näyttäisi tekevän 2017 noin 70 000 € positiivisen tuloksen, eli rahatilanne on (palkkiosta huolimatta tai ehkä siitä johtuen) merkittävästi parempi kuin milloinkaan Bosin aikana.
Muut raportit käytiin läpi aika nopeasti. ETTU:n ”perustuslaki” tullaan uudistamaan ITTF:n vastaavan hankkeen pohjilta. Muutoksia tullee esimerkiksi edustusoikeusasioihin (ulkomaalaiset uusissa maajoukkueissa).
Toiset European Gamesit käydään Minskissä 22.-30.6.2019. Kyseessä on monilajitapahtuma, joka pöytätenniksen osalta on suora karsinta Tokion 2020 olympiakisoihin. Karsinnassa on joukkueita 12+12, kaksinpelipelaajia 52+52 ja sekanelinpelissä 16 paria, joiden on oltava samasta maasta. Eli todella tiukkaa tekee muille suomalaisille kuin Benedekille päästä edes karsimaan.
EM-kisojen lopputurnaus 2019 pelataan Ranskan Nantesissa syyskuun alussa. Edelleen on pyrkimyksenä vähentää lopputurnauksen joukkueiden määrää, mikä ei tiedä hyvää Suomelle ja vielä vähemmän Suomea pienemmille pingismaille. Joten ne vastustavat tätä kehitystä.
NETUn kisoja
Maanantaina ETTU:n kokouksen jälkeen oli vuorossa lyhyt NETU-kokous. Senioreiden NETU-mestaruuksista pelataan 25.-27. toukokuuta (2018) Viron Haapsalussa ja samalla järjestetään myös pitempi NETU-kokous.
Veteraanit pelaavat NETU-mestaruuksista 7.-9.9.2018 Uppsalassa ja vuonna 2020 Latviassa, vuonna 2022 todennäköisesti Virossa. Liettua järjestää NETU:n seniorikisat 2020 Vilnassa ja Viro vastaa jo tuttuun tapaan junioreiden NETU-kisoista sekä 2018 että 2019.
ITTF:n kokous tiistaina oli aika iso, sillä mukana oli järjestön 226 jäsenestä 144, joista yhdeksän valtakirjan välityksellä. Kokouksen puheenjohtaja oli ITTF:n saksalainen puheenjohtaja Thomas Weikert ja tämä kokous oli aika rauhallinen.
Ensin jaettiin monenlaisia tunnustuksia ja sitten Tokio esitteli olympiapingistä 2020. Uutta on ainakin se, että sekanelinpeli tulee olympiapöydille, miesten ja naisten kaksinpelin ja joukkuekilpailun ohella.
MM 2019 järjestetään Budapestissa. Se on 4. kerta, kun MM on Unkarissa ja päivämäärät ovat 21.-28.4.2019. Vuoden 2020 MM:n sai ainoa hakija eli Etelä-Korean Busan.
Budjetit ja tulokset hyväksyttiin aika vauhdilla, samaten kuin kaikki mahdolliset raportit. ITTF:n vuoden 2017 tulos on likimain nolla ja kuluvan vuoden 2018 budjetti noin 20 miljoonaa USD, jonka odotetaan kasvavan seuraavina vuosina aika voimakkaasti.
Kokous hyväksyi myös ITTF:n strategisen suunnitelman vuosille 2018-2024. ASOIF:n (Association of Summer Olympics International Federations) edustaja kertoi, että pöytätenniksen painoarvo olympiakisoissa on noussut yhden kategorian, mikä merkitsee ainakin lisää rahaa ITTF:lle.
Kokous hyväksyi ITTF:n uuden ”perustuslain” eli parannellut järjestön säännöt. Kiinan kielelle käännetään jatkossa asioita yhä enemmän.
Suomi ehdotti kokoukselle, että ITTF tutkisi verkkosyötön merkitystä nauhoitusten perusteella. ITTF tekninen komitea vastusti, kuten myös Zoran Primorac ja urheilijakomissio. Se merkitsi, että asia ei edennyt, vaikka mm. ITTF:n sääntövaliokunta kannatti tutkimusta. Äänestystappio oli selvä.
Nämä tutkimukset tuntuvat olevan ITTF:ssä vaikeita, sillä Sveitsin ehdotuksesta se päätti tutkia verkon korkeuden vaikutusta jo 2013. Tuloksia ei kuulu vieläkään.
Lopuksi todettiin, että Veteraanien MM 2022 olisi nyt haussa. Sitten esiteltiin Shanghaissa sijaitseva uusi ITTF:n ja Kiinan pöytätennismuseo, kunnes sopuisa kokous oli loppu ja oli aika jatkaa Euroopan asioiden ihmettelyä.
Sonja jatkaa vielä kokouksiaan ja on jo ennen tätä istunut niitä selvästi meikäläistä enemmän. BoD eli ITTF:n valtuusto saa ihmeteltäväkseen mm. ehdotuksen supistaa MM-kisoja ensisestään. Voi hyvin olla, että tulevina vuosina pelataan esikarsintaa sekä EM- että MM-kisoihin.