STARPRING 24-25.2.2018 – Raportti

Raportti on valmis!

Starin kevätkisojen suhteen sai jännittää, tuleeko osallistujia riittävästi. Tiedossa kun oli kolme tekijää, jotka olivat verottamassa tulijoita: koulujen talvilomat, influenssakausi, olympialaiset.  Lopulta paikalle tulikin ihan mukavat 99 pelaajaa, vaikka peruutuksia tuli vielä lauantaina. Arvonnat joutui tekemään moneen kertaan uusiksi. Ehkä jatkossa kannattaa tehdä ensimmäiset arvonnat vasta perjantaina. Startteja oli 243. Peruutuksia tuli yhteensä 44 startin verran ja 15 pelaajan verran. Eri seuroja oli 31.

Valitettavasti minulla on ollut näiden kilpailujen jälkeen vain äärimmäisen vähän sellaista ylimääräistä aikaa, jolloin olen ollut pirteä ja jolloin olen voinut keskittyä asiaan edes vähänkään pidemmän ajan. Mutta nyt yritän tehdä luokkakohtaiset raportit ja muutenkin ihan tulevia historiikkeja varten.  Valitettavasti valokuvat ovat aika laaduttomia, koska jouduin kaiken muun ohella valokuvaajaksikin, kun Starin palkintoneidot eivät päässeetkään tulemaan kisoihin. Otin kuvat liian kiireellä enkä oikein edes tiedä, miten ne pitää ottaa jotta saa varmasti terävyyden kohdalleen.  Koittakaa kestää! 

Vaikka tunnelma oli mitä mainioin, muutamasta asiasta haluaisin huomauttaa.

  1. Se aiheuttaa paljon ongelmia, kun pelaajat käyvät nappaamassa kuulutetun ottelun pöytäkirjan pöydälle mennessään. Niinpä toimitsijanpöydällä ei pysty valvomaan sitä, onko tuomari havahtunut ja käynyt hakemassa pöytäkirjan. Ellei ole, häntä voi kuuluttaa uudelleen ja jos hän on häipynyt paikalta, voi kuuluttaa uuden tuomarin. Samoin tuomari näkee pöytäkirjasta, mille pöydälle hänen pitäisi mennä. Siispä pelaaja älä ota ottelun pöytäkirjaa!
  2. Moni pelipaikalle saapuva pelaaja tulee ensi töikseen kysymään ”onko kisat aikataulussa?” Tuollainen turhakysymys häiritsee kovasti, koska kuuntelemisen ja vastaamisen aikana ei pysty tekemään mitään. Kun on vastannut ”on”,  ei enää aina muista, mitä olikaan tekemässä.
  3. Kun ottelu kuulutetaan niin, ettei tuomaria vielä määrätä, jotkut pelaajat jäävät seisoskelemaan toimitsijanpöydän eteen silmät seisoen sen sijaan, että menisivät pöytänsä luokse. ”Kuka on tuomari” he ihmettelevät. Jos olet pelaaja, mene heti omalle pöydällesi lämmittelemään! Vasta jos tuomaria ei ala kuulua lämmittelyn kestettyä jonkin aikaa, alkakaa huhuilla tuomaria.
  4. Jos mielestäsi jonkin luokan jokin jatko-ottelu on viipynyt liian kauan samalla kun vaikkapa myöhemmin alkaneiden luokkien jatko-otteluita jo pelataan, tule sanomaan selkeästi ”miksi kello 13 alkaneen 1750-luokan jatko-ottelua Jani-Petteri vastaan  Charlotta-Sofia ei ole vielä aloitettu?” Eli kerro ongelma täsmällisesti! Tuollaiset huomautukset ovat kuitenkin erittäin tervetulleita, jos kyseessä ei ole aivan älytön hätäily (poolit päättyneet kaksi minuuttia aikaisemmin).
  5. Ei pitäisi tulla kysymään 10 sekuntia oman viimeisen poolipelin jälkeen ”milloin jatkopelit alkavat?”. Täysin ylivoimaisesti yleisin tapahan on se, että jatkopelit alkavat jahka poolit on pelattu tai ainakin niin paljon on pelattu, että joitakin jatko-cupin peleistä saadaan pelatuksi.

On muuten jännä juttu, että kun siinä penkillä istuu, tuntee tärinästä aika kaukaakin lähestyvät askeleet. Eli kun juuri edellinen ”milloin mun matsi  on” -kyselijä lähtee pois, pystyy siitä tärinästä arvioimaan, montako sekuntia on armonaikaa kisojen vetämiselle ennen kuin seuraava kyselijä tulee tiskin luokse. 🙂

Pöytiä oli jälleen 14 normaalin 12:n sijaan. Moni tuli kysymään, että onko siitä jotain todellista hyötyä, että on kaksi pöytää lisää. Kyllä siitä on! Kahdella pöydällä ehtii pelata klo 9-19 noin 60 ottelua. Se tarkoittaa melkein 32 pelaajan pooliluokkaa jatko-cupeineen. Se antaa myös paremman mahdollisuuden satunnaisiin lämmittelypöytiin. Tilaa ei tietystikään ole niin paljoa kuin normaalisti, mutta Rusalla on totuttu vähän turhankin isoihin laareihin tämän tasoisissa kilpailuissa. Sääntöjen mukaiset ne laarit joka tapauksessa ovat.

Tässä ainoa video kisoista eli koostelähetys ”näkymiä kisoista”. Joitakin otteluita seurataan tarkemmin.

N15/max 800

Mukana olleet kuusi tyttöä pelasivat luokan yhtenä poolina. HIK Pingis otti kaksoisvoiton. Sekä Melinda Tolppanen että Milja Myllyoja päätyivät neljään voittoon. Keskinäisen ottelun voittanut Milja otti ykköspalkinnon. Kolmannet palkinnot menivät Juulia Kauppiselle Ouluun ja Veera Räsäselle Hankoon. Tämä on osoittanut hyväksi ja tärkeäksi luokaksi. Tuli kuitenkin jälkeenpäin mieleeni, että kannattaisiko kuitenkin sen sijaan pelata Naisten kaksinpeli/max 800 -luokka. Myös 16-17-vuotiaat uransa alussa olevat tytöt tarvitsevat tällaista luokkaa ja samoin monet aikuiset naiset.

Kuvassa vasemmalta voittaja Milja Myllyoja, toiseksi sijoittunut Melinda Tolppanen, kolmanneksi tullut Juulia Kauppinen ja luokan nelonen Veera Räsänen. Juulian seura OPT-86 ja muiden seura HIK Pingis.

M12

Lopulta vain neljä pelaajaa osallistui M12-luokkaan, joka osoittautui hyvin tasaiseksi. Kolme parasta päätyivät kahteen voittoon. Sakari Paasolla oli paras eräsuhde 5-3-erillään ja hän nappasi voiton Seinäjoelle. Koskahan on viimeksi LPTS:n pelaaja osallistunut ainakaan Helsingissä M12-luokkaan?

Kuvassa vasemmalta luokan nelonen Taha Rjafallah LPTS, kolmas Säde Leppänen PT 75, kakkonen Yang Yixin PT Espoo ja voittaja Sakari Paaso SeSi.

N12

12-vuotiaisiin tyttöihin osallistui kuusi pelaajaa neljästä seurasta. Mukana oli esimerkiksi uusi lupaava tyttö Lahdesta eli Diana Koivisto, joka pelasi hienoa pingistä vaikka on pelannut vasta pari kuukautta. Napakka kämmen! Onkohan Lahdesta osallistunut tätä ennen koskaan tyttöä ainakaan Helsingin kisojen junioriluokkiin? En nyt muista sellaista, mutta ehkä en vain muista jotakin. Ehkä joskus 30-60-luvuilla? Milloin Lahdessa muuten alkoi pöytätennistoiminta?

Luokka pelattiin yhtenä poolinan. Säde Leppänen voitti luokan puhtaalla pelillä. Yksi erätappio sentään tuli toiseksi pelanneelle Angelina Holmströmille. Sijoille 2-4 tulleet saivat kukin kolme voittoa ja kuten usein näissä käy, eräsuhteiden määräämä järjestys oli sama kuin sijoitusjärjestys.

Kuvassa vasemmalta voittaja Säde Leppänen PT 75, neljänneksi (kolmas palkinto) tullut Veera Räsänen HIK Pingis, kolmanneksi tullut Juulia Kauppinen OPT-96 ja toiseksi tullut Angelina Holmström HIK Pingis.

M-700

Tämä luokka korvasi joulukuun kisoissa ohjelmassa olleen Pingiskoululuokan. Näin kaikki pääsivät mukaan iästä riippumatta, vaikka eihän Pingiskoululuokassa ollutkaan sinänsä mitään ikärajaa. Lisäksi ottelut saatiin nyt mukaan ratinglaskentaan, kun kaikilla osanottajilla oli oltava lisenssi normaaliin tapaan.

Luokkaan osallistui seitsemän pelaajaa, jotka tahkosivat yhdessä poolissa kaikki kaikkia vastaan. Joona Sarlin osoittautui selkeästi parhaimmaksi vaikka olikin vasta kolmossijoitettu. Kuusi voittoa ja vain yksi erätappio. Juulia Kauppinen lähti peliin viitossijoitettuna mutta nappasi toisen tilan häviten vain Joonalle.

Kuvassa vasemmalta lukien kakkonen Juulia Kauppinen OPT-86, voittaja Joona Sarlin GraPi, kolmonen Asko Luukkonen Atlas ja nelonen Janne Kauppinen OPT-86. Kuvan laatu… 

M-800

Luokassa oli mukana 15 pelaajaa, joten todella mukavasti pelaajia riittää näihin alasarjoihin. Ovat todistaneet tarpeellisuutensa Suomen pöytätennikselle. Joskushan luokat saattoivat lähteä vaikka 1400:sta.

Ykkössijoitettu Simonas Kaskelevicius voitti luokan puhtaasti häviten vain yhden erän (finaalissa). Toiseksi tul hänen treenikaverinsa Joona Sarlin. Hangon tytöt Melinda Tolppanen ja Angelina Holmström ottivat kolmospaikat.

Luokkavoittaja Simonas Kaskelevicius GraPi oikealla ja kakkoseksi tullut Joona Sarlin PT Espoo vasemmalla:

Kolmoseksi tulleet HIK Pingiksen tytöt. Angelina Holmström (vasemmalla) ja Melinda Tolppanen:

M-900

Simonas Kaskelevicius jatkoi sunnuntaina luokkavoittojen tiellä ja nappasi M-900-sarjan voiton lauantaisen M-800-voiton lisäksi. Tällä kertaa voitto oli tiukemmassa. Poolissa Simonas hävisi finaalivastustajalleen Joni Höykinpurolle 2-3 ja oli häviöllä 0-2 Aaro Mäkelää vastaan mutta nousi 3-2-voittoon.

Kuvassa vasemmalta toiseksi sijoittunut Joni Höykinpuro HUT, luokkavoittaja Simonas Kaskelevicius GraPi ja kolmanneksi tulleet Chen Fangda PT 75 ja Olli Lukinmaa PT Espoo.

M-1000

Rocka Merilahti oli kisojen suurmenestyjä ottamalla kolme luokkavoittoa. Aloitetaan M-1000-luokalla. Rocka voitti finaalissa nuoren Yang Yixinin. Luokan 15 pelaajasta oli kuusi naisia ja tyttöjä!

Kuvassa vasemmalta kolmanneksi tulllut Celly Kukk TIP-70. voittaja Rocka Merilahti MBF ja toiseksi tullut Yang Yixin PT Espoo. Toinen kolmas Tomi Eronen sai palkintonsa aiemmin ja hänen kuvansa erikseen.

Tomi Eronen MBF tuli myös kolmanneksi mutta otti palkintonsa jo aiemmin.

M-1100
 
Rocka Merilahti voitti finaalissa Joni Kauppisen 3-0, jonka hän oli voittanut poolifinaalissa 3-1. Joni eteni finaaliin yllättämällä kvartassa ykkössijoitetun Jiri Kurosen. Rocka puolestaan voitti semifinaalissa 800- ja 900-luokat voittaneen Simonas Kaskeleviciuksen 3-1. Hannu Grönlund otti toisen kolmannen sijan.
 
Kuvassa vasemmalta Joni Kauppinen OPT-86, Rocka Merilahti MBF, Hannu Grönlund Atlas ja Simonas Kaskelevicius GraPi.

 

M-1200

Luokassa oli mukana 20 pelaajaa. Mainittakoon että kahdessa poolissa kolmossijoitettu yllätti ja otti poolivoiton. Näistä uroteoista vastasivat Juha Meinander ja Rocka Merilahti. Molemmat jelppasivat mukavasti kisajärjestäjää pelaamalla kolmessa ottelussaan yhtä vailla maksimierät eli 14 erää. Me kiitämme! 

Kakkossijoitettu Christoffer Pörn oli erehtymätön poolissa kokemansa yhden tappion jälkeen ja paukutteli menemään luokkavoittoon asti. HUT on saanut uusia pelaajia ensimmäisen kerran sitten 70-luvun (about) ja Matti Sirkiä vei kakkospalkinnon Hyvinkäälle. Alkupooleissa yllättäneet Juha ja Rocka ottivat kolmospalkinnot. Juha tosin sai wo:n Mikhail Ovchinnikovista, joka oli poistunut paikalta luullessaan että yksi voitto poolissa ei riitä jatkopaikkaan.Kyllä se voi riittää, jos pelit menevät ristiin! Yleensä kannattaa jäädä odottamaan tuloksia, jos voittaa 3-1 mutta häviää 2-3.

Kuvassa keskellä luokkavoittaja Christoffer Pörn Halex. Hänen oikealla puolellaan toiseksi tullut Matti Sirkiä HUT. Vasemmalla kolmanneksi tullut Rocka Merilahti MBF. Toinen kolmonen Juha Meinander sai palkintonsa myöhemmin.

Juha Meinander MBF sai palkintonsa erikseen. Hän sijoittui kolmanneksi.

M-1300

Rocka Merilahti otti kisojen kolmannen voittonsa voittamalla tämänkin luokan vaikka joutuikin jäämään kolmannelle tilalle lauantaisessa M-1200-luokassa. Markku Nuutinen oli kuitenkin kova vastus finaalissa ja johti erin 2-1 ja viides erä 11-9 Rockalle.

Kuvassa vasemmalta Markku Nuutinen Atlas (toinen), Rocka Merilahti MBF (voittaja), Jiri Kuronen Stara (kolmas) ja Jouni Pajunen PT-2000 (kolmas).

M-1400

Luokkaan osallistui 28 pelaajaa eli voitosta käytiin kova kilpailu.  Kakkossijoitettu Daniel Tran oli toinen neljästä kärkisijoitetusta, joka pääsi neljän parhaan joukkoon ja hän myös voitti luokan samaa kyytiä ja vieläpä aika suvereeniin tyyliin. Kuusi ottelua ja erät 18-1! Kari Jokiranta taisteli itsensä seiskasijoitetun paikalta Danielin finaalivastustajaksi, mutta siellä tuli noutaja 0-3. Luokan suuri yllättäjä oli Elmeri Tyrväinen, joka oli 14. sijoitettu, mutta meni semifinaaleihin, missä hän nappasi erän Danielilta. Sen ainoan erän, jonka Daniel menetti.

Pentti Kainulainen PT Espoo sai kolmannen palkintonsa jo aiemmin:

M-1500

Kaksi kärkisijoitettua kohtasivat finaalissa. Seinäjoen nuori lupaus Risto Jokiranta osoittautui parhaaksi 25 pelaajan joukossa. Finaalissa hän voitti ykkössijoitetun Aleksei Pullisen 3-1.

Kuvassa vasemmalta Miika Berghäll LPTS (kolmas), Risto Jokiranta SeSi (voittaja) ja Aleksei Pullinen LPTS (toinen).

Toinen kolmonen Markku Hauhia Pa-Po sai palkintonsa jo aiemmin:

M-1600

Viime hetken poisjääntienkin jälkeen luokkaan osallistui 30 pelaajaa.  Yhdeksänneksi sijoitettu Rasmus Vesalainen oli huippuvireessä. Hän jäi poolissaan kakkoseksi, mutta sen jälkeen tuli neljä voittoa ja ykköspalkinto. Finaalissa kaatui Toivo Ridal 3-1. M-1400-luokan voittanut Daniel Tran yllätti poolissa ykkössijoitetun Kari Taiven mutta Rasmus pudotti Danielin jatko-cupin ensimmäisellä kierroksella.

Kuvassa vasemmalta voittaja Rasmus Vesalainen KoKa ja kakkonen Toivo Ridal PTS-60.
Markku Hauhia Pa-Po hävisi semifinaalissa Rasmukselle ja sai kolmannen palkintonsa erikseen:
Kai Tammela SS voitti kvartassa kakkossijoitetun Måns Paulin, mutta hävisi semifinaalissa Toivo Ridalille. Hän sai palkintonsa jo ennen finaalia (valitettavan epätarkka kuva):

 

M-1700

Rasmus Vesalainen otti sunnuntaina toisen luokkavoittonsa lauantaisen M-1600-voiton lisäksi, kun hän voitti hurjassa M-1700-luokan finaalissa Mika Heiskasen 3-2. Luokan nimi oli tosin hieman turhan mahtava, koska yhdenkään pelaajan rating ei ylittänyt 1600 pistettä.

Kuvassa vasemmalta Toivo Ridal PTS-60 (kolmas), Rasmus Vesalainen KoKa (luokkavoitttaja) ja Mika Heiskanen TIP-70 (toinen). Toinen kolmonen Henri Pelkonen sai palkintonsa aiemmin.

Toinen kolmannen palkinnon saaja Henri Pelkonen.

M-1800

Luokan kakkossijoitettu Rafail Potiris voitti finaalissa kolmossijoitetun Mika Kettusen 3-2. Ykkössijoitetun Rauli Franssilan tie katkesi 2-3-semifinaalitappioon Kettuselle.

Kuvassa vasemmalta toiseksi sijoittunut Mika Kettunen Atlas, voitttaja Rafail Potiris PT 75 ja kolmanneksi tullut Rauli Franssila PT-Helsinki. Toinen kolmonen Randrar Rebane sai palkintonsa myöhemmin.

Randrar Rebane PTS-60 sijoittui myös kolmanneksi ja hän sai palkintonsa myöhemmin.

M-2100

Tämänkin luokan nimi on vähän ylimitoitettu, kun ottaa huomioon, että yksikään osallistujista ei ylittänyt edes 1900 pistettä. Ei edes takavuosien maaottelupelaaja Matti Lappalainen. Lappis luokan tietysti voitti, mutta Janne Relander otti sentään yhden erän finaalissa.

Kuvassa vasemmalta kakkonen Janne Relander KoKa, voittaja Matti Lappalainen HP, kolmoset Rauli Franssila PT-Helsinki ja Otto Boije PT Espoo.

MK

Tämänkin luokan nimi oli aika räväkkä sitä ajatellen, että ykkössijoitetun rating oli 1732.

Finaalissa ykkössijoitettu Mika Kettunen piti pintansa, vaikka Matias Vesalainen antoi hurjan vastuksen finaalissa. Matias johti erin 2-1 ja viides erä päättyi 12-10 Mikalle! Mahtoikos Matias johtaakin viidettä erää?

Kuvassa vasemmalta voittaja Mika Kettunen Atlas, kakkonen Matias Vesalainen KoKa, kolmonen Toivo Ridal PTS-60 ja toinen kolmonen Randar Rebane PTS-60.

 

 

Vastaa