Vastuullisuus ja vastuulliset valinnat läpileikkaavat Pöytätennisliiton toiminnan kaikki osa-alueet. Pöytätennisliitossa vastuullisuus näkyy nyt ja tulevaisuudessa mm. tiedottamisena, kouluttamisena ja konkreettisina tekoina. Liittoon on perustettu vuoden 2024 alussa vastuullisuusvaliokunta, joka valvoo ja edistää vastuullisuustoimien toteutumista liiton toiminnassa.
Liiton uusi vastuullisuusohjelma pohjaa Suomen Olympiakomitean yhteistyössä kaikkien lajiliittojen kanssa laatiman Urheiluyhteisön vastuullisuusohjelman periaatteisiin, mutta on laadittu pöytätenniksen lajikontekstiin. Urheiluyhteisön tavoitteena on vastuullinen liikunta ja urheilu.
Liiton vastuullisuusasioiden käsikirja on Vastuullisuusohjelma. Ohjelmasta löydät liiton toimintaperiaatteet ja tavoitteet seuraavissa osa-alueissa:
- Turvallinen toimintaympäristö
- Yhdenvertaisuus ja tasa-arvo
- Reilu kilpailu
- Hyvä hallinto
- Ympäristö
Linkkinä: Vastuullisuusohjelma 2025-2028
Tärkeitä ja hyödyllisiä linkkejä
YLEINEN
Voit antaa yleisesti palautetta liiton toiminnasta.
Olympiakomitean vastuullisuusmateriaalit seuroille
TURVALLINEN TOIMINTAYMPÄRISTÖ
Whistleblowing-kanava
Voit kertoa nimelläsi tai anonyymisti itseesi tai johonkin muuhun henkilöön kohdistuneesta epäasiallisesta käytöksestä. Seuratoiminnassa, kilpailuissa ja sarjapeleissä tapahtuneet tilanteet voi lähettää suoraan lajililiitolle. Lajiliittoa koskevat epäilyt voi kohdistaa Olympiakomitealle.
Vapaaehtoisen rikostaustan selvittäminen -opas
HYVÄ HALLINTO
Liittohallituksen pöytäkirjat
SPTL:n säännöt
SPTL:n kurinpitosäännöt
Olympiakomitean mallisäännöt suomeksi
Olympiakomitean mallisäännöt ruotsiksi
Olympiakomitean materiaalit yhdistyshallinnon tueksi
Työsopimus mallipohja
YHDENVERTAISUUS JA TASA-ARVO
Pöytätennisliiton EU-hanke tasa-arvosta ja maahanmuuttajien integroinnista toimintaan.
REILU KILPAILU
KAMU-palvelun avulla voit tarkistaa, mitkä lääkeaineet on luokiteltu kielletyiksi, ehdoin kielletyiksi ja sallituiksi.
Jokaisella on oikeus ilmoittaa, jos epäilee doping-, kilpailumanipulaatio- tai katsomoturvallisuusrikkomusta tai muuta eettistä rikkomusta urheilussa. Puuttumalla rikkomuksiin autat suojelemaan urheilijoita ja urheilua sekä turvaamaan tasavertaiset ja turvalliset lähtökohdat kaikille urheilijoille. ILMO-palvelussa voit tehdä ilmoituksen urheilijan tai muun toimijan epäilyttävästä toiminnasta.
Puhtaasti paras -verkkokoulutus
Puhtaasti paras on verkkokoulutus, jonka avulla niin urheilijat, urheilijan tukihenkilöt kuin kaikki muutkin urheilutoimijat voivat oppia ja varmistaa tietonsa antidopingasioista. Koulutuksen sisältö perustuu Maailman antidopingsäännöstöön, joka tuli voimaan 1.1.2021.
Reilusti paras -verkkokoulutus
Auttaa urheilijoita, valmentajia ja muita urheilutoimijoita tunnistamaan kilpailumanipulaatioon liittyviä haasteita ja tilanteita.
Urheilijoilla voi olla sairauksia, joita on hoidettava lääkevalmisteilla tai toimenpiteillä. Mikäli urheilijan on sairautensa hoitamiseksi käytettävä WADAn Kiellettyjen aineiden ja menetelmien luettelossa olevaa ainetta tai menetelmää, hänelle voidaan myöntää erivapaus.
YMPÄRISTÖ JA ILMASTO
Olympiakomitean ympäristövinkit seuroille
Ryhmässä mm. myydään käytettyjä pingisvälineitä.