Kaikki kirjoittajan Arto Luukkainen artikkelit

PT-60:n 1970-luvun tähtipelaaja Pekka Korhonen on kuollut

Lukuun ”Muita saavutuksia”  ja sen jälkeen on tullut lisää tekstiä, joten nostan vielä ylös. Vähän uutta historiaa tarjolla!

Mielestäni Pekka Korhosen vaikutus Pohjois-Suomen pöytätennikseen oli niin merkittävä, että hänen muistelemisensa on paikallaaan. Tässä samalla myös muuta sen ajan historiaa.

Kesällä kantautui Ruotsista surullinen uutinen. Rovaniemen PT-60:n entinen 1970-luvun aikainen tähtipelaaja  Pekka Korhonen oli kuollut. Hän oli ilmeisesti  67-vuotias kuollessaan, koska oli syntynyt 1956. Hän oli muuttanut Ruotsiin kai 80-luvun alussa.  Valitettavasti hänen elämänsä ei ollut sittemmin aina niin hyvää siellä. Olisipa vain jäänyt Rovaniemelle ja pöytätenniksen pariin!

Ainoa kuva Pekasta

Oheinen kuva on ainoa tuntemani valokuva Pekasta. Se on otettu Lapin piirin mestaruuskilpailuista joulukuussa 1971 eli 53 vuotta sitten. Pekka voitti mestaruuden. Hän oli silloin 15-vuotias.

Miten Pekka tuli pöytätennikseen

Rovaniemen toinen 70-80-lukujen tähtipelaaja Antti Ruonaniemi muisteli, että monia lajeja harrastanut Pekka tuli pöytätennikseen ehkä kaupungissa erittäin virkeänä pyörineen firmaliigan kautta. Eli Pekka otettiin jo pikkujuniorina erään autoliikkeen joukkueeseen mukaan. Siitä se sitten ehkä lähti. Jotain tekemistä voi olla seuran pitkäaikaisella johtohahmolla Tauno Väisäsellä, joka toimi myös jalkapallovalmentajana RoPSissa. Hän varmaan tiesi Pekan, joka oli monilahjakkuutena varmuudella tähti myös Rovaniemen juniorijalkapallossa.

PT-60:llä oli  kaksi tähtipelaajaa tuohon aikaan

Pekan huippuaikana PT-60:llä oli kaksi keskenään kilpailevaa tähtipelaajaa. Toinen oli muutaman vuoden vanhempi Pertti Parikka. Näiden kahden väliset ottelut PT-60:n kuukausittaisissa ”cupeissa” olivat ikimuistettavia. Kutsu cupiin oli aina oikein Lapin Kansan seuratoiminta -palstalla. Cupin pelisysteemi oli jännittävä. Jokainen kierros arvottiin paperilapuilla ja kahdella tappiolla putosi pois. Ei sijoituksia! Samaa vastustajaa vastaan pelattiin vasta finaalissa korkeintaan. Loistavia tapahtumia torstai-iltaisin!

Harjoitukset olivat Valistustalolla

Pekan aktiiviaikana PT-60:n harjoitukset pidettiin vuonna 1958 valmistuneen Valistustalon kellarikerroksen urheilutilassa. Sinne mentiin noiden kahden talon välissä olleesta pääovesta ja sitten portaat alas. Tilaan mahtui kaksi pöytää. Kolmas pöytä saatiin tarvittaessa painimatolle. Talo valitettavasti purettiin 2016. Samassa salissa oli myös Lapin Lukon painonnostolava sekä painimaton lisäksi nyrkkeilysäkit. Rovaniemen Reipas vastasi painiharjoituksista. PT-60.llä taisi olla harjoitukset tiistaina, torstaina ja lauantaina.

Pekalla oli kova itsetunto – se koitui myös pt-uran kohtaloksi

Pekan itsetunto oli aivan huipussa. Hän oli omasta mielestään paras kaikessa. Siten myös pöytätenniksessä. Hän ei ollut mikään harjoittelufani eikä käynyt kaikissa treeneissä. Pelasi lähinnä pelejä. Siitä hän saikin armottoman ottelutuntuman. Ja hän halusi voittaa jokaisen ottelun. Esimerkkinä olkoon eräs komea A-luokan finaali Kemijärvellä, missä Pekka voitti Halexin A-luokkalaisen Erkki Kankaan. Kangas pelasi paljain jaloin ja oli erinomainen puolustuspelaaja kovalla näppylämailalla. Pekka voitti. Fantastinen peli!

Antti Ruonaniemi kertoi, että hän itse oli oppinut etelän leirinkin vuoksi treenaamaan kovaa, joten hänen modernimpi ja kovempi varma kämmenspininsä oli myrkkyä Pekalle, jonka rysty oli jäänyt suhteellisen heikoksi. Pekka oli kämmenpelaaja.  Niinpä Antti alkoi voittaa Pekan melkein joka kerta. Tästä tuskaantuneena Pekka vaihtoi kevääksi 1975 rystylle siihen aikaan muodissa olleen näppyläkumin, joka oli ns. materiaalinäppylä. EI hyökkäysnäppylä vaan toisen lyönnistä vauhdin pois ottava näppylä. Sillä kumilla Pekka tuli henkilökohtaisiin SM-kilpailuihin helmikuussa 1975. TIP-70 järjesti ne Myyrmäen urheilutalossa. Tuloksena oli täydellinen katastrofi. Taisi olla vuoden 1972 Suomen mestari Max Laine heti ensimmäisenä vastustajana. Vasenkätinen köriläs, jolla oli kaikki vasenkätisen metkut hallussa. Hän pyöritteli Pekan ulos suurinpiirtein tällaisilla numeroilla; 21-7, 21-6, 21-7. Siihen päättyi Pekan SM-taival. Siihen päättyi myös Pekan pöytätennisura. Se oli vaan niin täydellinen nöyryytys Pekalle, jonka taivaita  hipova itsetunto ei nöyryytyksestä selvinnyt. Muistaakseni tämä oli Pekan viimeinen kilpailuottelu. Pekka kävi Ruonaniemen mukaan vielä aina silloin tällöin PT-60:n harjoituksissa, mutta käytännössä ura oli siinä. Siis 18-vuotiaana!

Pekka loi legendoja pohjoisessa

Pekan merkitys legendojen luojana oli uskomattoman iso aikana, jolloin ei ollut nettiä, kaukopuhelut olivat kalliita ja matkustaminenkin kallista. Hän oli hyvin pitkälti saman tyyppinen ihminen vähän ulkonäöltäänkin ja vartaloltaan kuin Jarmo Jokinen. Hänessä oli karismaa ja hän taisi itsekin tiedostaa sen. Pelkkä nimi R-kirjaimineen sävähdytti: Pekka Ko-R-honen. Sitä on vaikea selittää. Häntä haastaneet muut A-luokan pelaajat eivät välttämättä näin nähneet. Hän oli vain pelaaja muiden joukossa. Ainakin Ruonamiemi muisteli nyt. Mutta jopa Pekan arkkikilpailija Pertti Parikka kunnioitti ja arvosti Pekkaa. Hän nautti suuresti heidän keskinäisestä kilpailustaan!

Pekka ilmestyy Pöytätennis-lehteen

Ensimmäinen merkintä Pekasta Pöytätennislehdessä oli numerossa 1/1971, jossa oli tulokset PT-60:n kansainvälisistä kilpailuista tammikuussa 1971. Siihen aikaan kilpailuissa oli tyypillisesti vain yksi junioriluokka eli MJ-17. Pekka sijoittui siinä 14-vuotiaana toiseksi häviten finaalin Luulajan pelaajalle.

Pekka junioreiden rankinglistoilla

Kilpailukosketuksia etelän junioreihin oli vähän, joten Pekka ei päässyt kunnolla mittaamaan tasoaan heitä vastaan. Jo kilpailumatkat Ouluun olivat kilpailumatkoja ”etelään” Pietarsaaresta puhumattakaan. Mutta kyllä Pekka oli lähellä kärkeä. Ihan Jarmo Jokisen takana. Niinpä kauden 1970/1971 päätteeksi julkaistulla 1.7.1971-listalla Pekka oli MJ-14:ssä hienosti sijalla 3. Jarmo Jokinen oli toisena. Hyvässä seurassa siis!  MJ-17:ssä sijoitus oli 9. Jokinen oli 5. ja Martti Autio 7.

Tämän jälkeen Pekka oli vielä muutaman kerran MJ-17:n listalla:

31.12. 1971: MJ-17:n listalla sijalla 12. Jokinen oli 4. ja Autio 7.
1.7.1972: MJ-17:n listalla sijalla 17. Jokinen oli 5. ja Autio 3.
31.12.1972: Ei ollut listoilla.
1.7. 1973: MJ-17:n listalla sijalla 7. Autio oli 1. ja Jokinen 4.

Tämän jälkeen Pekka ei enää ollut MJ-17:n listalla, vaikka olisi saanut pelata junioreissa  vielä kauden 1973/1974. Tämä voi liittyä siihen, että PT-60:ssa vallitsi virheellinen tieto, jonka mukaan ”alle 17-vuotiaat” tarkoitti sitä, että kauden aikana ei saanut täyttää 17 vuotta. Jäi siis pelaamatta yksi vuosi junioreita.

Ikuiseksi arvoitukseksi jää, miten Pekka olisi menestynyt saadessaan pelata säännöllisesti etelän parhaimpia junioreita vastaan. Minun mielestäni hän olisi ollut junioreiden maajoukkuetasoa. AInakin sen jälkeen, kun olisi päässyt vähän harjoittelemaankin heidän kanssaan ja olisi harjoittelusta myös innostunut.

Pekan luokittelu

Pekalle tuli menestystä aika pian pelaamisen aloittamisen jälkeen. 14.3.1971 Pekka nostettiin B-luokkaan 14-vuotiaana hänen voitettuaan pronssimitalin B-luokassa ABC-luokkien SM-kilpailuissa. Sitä tietoa ei ole, pelasiko hän myös C-luokassa. Ainakaan kahdeksan parhaan joukossa hän ei ollut.

Tässä B-luokan tulokset:

Kaudella 1973-1974 Pekka nousi sitten jo A-luokkaan.

Kehitys jatkui ja Pekka nousi edelleen Valioluokkaan 27.10.1974.

Uran kääntyessä loppusuoralle hän putosi B-luokkaan kaudeksi 1976/1977. Lopulta kauden 1977/1978 alussa Pekka ei ollut enää B-luokassakaan. Varsinainen ura oli paketissa. Silloin tällöin kävi kuulemma vielä pelaamassa PT-60:n harjoituksissa. Lopulta muutti Ruotsiin, eikä sieltä enää tietoja tullut.

Muita saavutuksia

Siihen aikaan oli kolme urheilun keskusjärjestöä: SVUL, TUL ja TUK. PT-60 oli liittynyt TUK:iin saadakseen helppoa rahaa. Sitä se myös sai TUK:lta.

Pekan paras kilpailusaavutus olikin TUK:n mestaruuskilpailujen miesten kaksinpelin mestaruus 1975. Esko Heikkinen muisteli Korhosen voittaneen näissä kilpailuissa Hannu Kajanderin, joka oli miesten rankinglla sijalla 16. Pt-lehden julkaisemista tuloksista ei valitettavasti saa vahvistusta tälle.

Pekan finaalivahvistus Juhani Taskinen vahvisti Kajanderin olleen paikalla. Kajander oli luonnollisesti miesten kaksinpelin ykkössijoitettu, koska kerran oli miesten rankingilla sijalla 16. Ilmeisesti Pekka oli pudottanut hänet jo kvartassa, koska hän ei kerran päässyt edes palkinnoille.

Esko oli nähnyt kilpailujen jälkeen Kajanderia Turun hallilla, ja tämä oli ollut ihan ”järkyttynyt” häviön johdosta.

Kajander oli hallinnut kilpailua tätä ennen ja oli voittanut mestaruuden vuonna 1968 ja vuosina 1970–1974.

PT-60:n tuolloisessa joukkueessa mukana ollut Jyrki Mella kertoi pari hauskaa tarinaa Pekasta. Ensimmäinen tarina liittyi kai juuri näihin kisoihin.

Pekka tuli pari viikkoa ennen kilpailua salille oltuaan kai pitkään pelaamatta. Pyysi joltakin millin paksuisilla vihreillä kumeilla varustettua Stigan Cobra-mailaa lainaan, pelasi sillä ja voitti sillä myös mestaruuden.

Tässä kuvassa Stigan Cobra-maila:

Kilpailujen jälkeen Turun rautatieasemalla tapahtui ikävä sattumus, kun mestari-Pekka unohdettiin aseman laiturille. Pekka lähti vielä viime hetkellä ostamaan jotakin aseman kioskista ja jätti laukkunsa muiden hoidettavaksi. Juna kuitenkin kuulutettiin lähteväksi ja muut pelaajat eli joukkueenjohtaja Tauno ”Vässe” Väisänen, Mika Oksman, Jyrki Mella ja Taisto Arkko hyppäsivät junaan ja jättivät Pekan laukun laiturille.  Juna lähti ja Pekka tuli yksinäisen laukkunsa luo. Pekalla ei ollut edes junalippuja, koska ne oli Vässellä. Pekka pyöri asemalla ja kyseli lipunmyynnistä, miten hänen Vässellä oleva lippunsa (ryhmälippu) voitaisiin käyttää seuraavaan junaan. Siinä varmaan soiteltiin asemien välillä ja selviteltiin asiaa, kunnes Vässe pääsi näyttämään lipun Toijalassa tai Tampereella.

Pekka oli tosi tuohtunut saavuttuaan Rovaniemelle. Oli se Vässekin kuulemma aika hätääntynyt ja nolo.

Miesten kaksinpelin tulokset:

Pertti Parikan muisteluita

Tämä ei tietenkään liity vain Pekkaan mutta mukavia muisteluita ainakin PT-60:n väelle!

Pertti Parikka oli kolme vuotta Pekkaa vanhempi ja oli toinen PT-60:n Valioluokkapelaajista. Pertti ja Pekka olivat seuran tähtikaksikko ennen Antti Ruonaniemeä, Mika Oksmania ja  Taisto Arkkoa. Hänkin kertoi, että puulaakipöytätennis oli Rovaniemellä tavattoman suosittua 60-70-luvuilla. Silloin partiolaisillakin oli oma joukkueensa. Hän ei ole ihan varma, aloittiko hän pelaamisen 7-8-vuotiaana partiolaisten joukkueessa vai isänsä Pentti Parikan (myös PT-60:n pelaajia) työpaikan Pohjolan Auton joukkueessa. Valistustalolle hän meni pelaamaan, kun perhe muutti aivan sen viereen Pekankadulle hänen ollessa 10-11-vuotias eli joskus 1963-64. Muita pelaajia olivat tuolloin esimerkiksi Tauno Väisänen, Erkki Rännäli, Heikki Kenttä ja Matti Luomala.

Pertti oli vasenkätinen muuten mutta pöytätennistä pelasi oikealla kädellä. Oli siis sen verran molempikätinen. Mutta sen vuoksi hän ei oikein saanut voimaa kämmenlyöntiin vaikka kämmenspinni kyllä sujui.  Rysty oli parempi ja sitä hän myös pyrki käyttämään Pekkaa vastaan, jonka kämmen oli vahva. PT-60 kävi kilpailumatkoilla esim. Luulajassa, Haaparannalla ja Pietarsaaressa. Pertti muisti ainakin Ronny Brännbackan Pietarsaaresta. Kuulemma kommunikointi oli siellä hankalaa, kun ne puhuivat vain ruotsia. Tietysti PT-60 kävi myös eri SM-kilpailuissa etelässä. Kävipä hän jossain kilpailuissa Porvoossakin.

Nuorten ryhmän vanhimpana hän sai ajokortin ensimmäisenä täytettyään 18 vuonna 1971. Niinpä joukkue pääsi hänen kyydissään Ruotsiin kilpailuihin. Paluumatkalla Suomen tulli pysäytti heidät Torniossa, koska ilmeisesti porukka oli nuoren kuljettajan vuoksi epäilyttävä.  Auto piti ajaa sisälle johonkin halliin, jossa auto tutkittiin niin perusteellisesti, että penkitkin otettiin pois. Se oli todella aikaa, jolloin pelikortitkin piti salakuljettaa Ruotsista housunlahkeisiin piilotettuna pelikorttiveron maksamisen välttämiseksi. Pelikorttipakkahan maksoi 20-30 euroa Suomessa nykyrahaksi muutettuna.

Pertti muisteli lämpimästi Pekkaa, vaikka ei ollutkaan tämän kanssa tekemisissä pelisalin ulkopuolella. Miellyttävä ihminen. Muisti kyllä sen, että pelasivat aina kovia otteluita kuukausicupeissa. Muuten hänellä ei ollut paljoa kerrottavaa Pekasta. Nuo pöytätennisajat ovat muutenkin vähän kadonneet muistista.

Pertti itse lopetti pelaamisen joskus 70-luvun lopulla muutettuaan Ouluun opiskelemaan, Oulussa kun oli silloin huonot pelimahdollisuudet. Hän aikoo kyllä aloittaa pelaamisen uudelleen PT-60:ssä. Mailakin on jo ostettu vaikkakin vielä paketissa.

Keväällä 1974 otetussa kuvassa harjoitukset Valistustalolla. Ensimmäisellä pöydällä vasemmalla Pertti Parikka ja oikealla Antti Ruonaniemi. Taaemmalla pöydällä vasemmalla Jyrki Mella ja oikealla Tauno Väisänen. Heidän takanaan  oli painimatto. Kuva on otettu painonnostolavan päältä.

STARVEMBER 9.11.2024 – Raportti

Raportti on nyt valmis!
Korjaus M-800-luokan raporttiin, koska poolipaperissa oli yksi ottelu merkitty väärin.

Joel Koivumäki oli kilpailujen hahmo. Hän voitti  M-1650-luokan, oli toinen M-1600-luokassa ja pelasi sen lisäksi tavattoman komeaa peliä.

STARVEMBER muuttui yksipäiväiseksi – vain lauantai

Niinhän siinä siis kävi, että STARVEMBER muuttui viime tipassa yksipäiväiseksi tapahtumaksi. Eli pelattiin vain lauantaina. Kun sain 30.8. kaupungilta varausvahvistukset syksyn neljään kilpailuun, en huomannut, että tämän kilpailun vahvistusemailissa luki heti alussa ”HUOM! 10.11. sunnuntai ei ole vapaana”. Ei niitä tule luettua niin tarkkaan, kun kilpailevia varaajia ei ole normaalisti. Kyseessä oli siis Monaliiku – Monikansallisten naisten hyvinvointi ja liikunta ry:n järjestämä isänpäivätapahtuma. Sain hurjalla onnella varauksesta tiedon edeltävänä sunnuntaina. Alexander Dyroff asiasta nimittäin ystävällisesti kertoi. Hän tiesi asiasta siksi, että hänet oli pyydetty auttamaan järjestelyissä. Niitä monikansallisia naisia oli ehkä vähänlaisesti pelaamassa. Paljon oli Spinniskolan (ex-Spinni) junioreita. Vähän haikea oli tutustua tämän järjestön saamiin avustuksiin. Sen toiminnassa on mukana 200 maahanmuuttajanaista perheineen viikossa (vuoden 2022 tieto). Vuonna 2023 järjestö sai valtiolta, Helsingin kaupungilta ja muilta instansseilta avustuksia peräiti 444 000 euroa. Siis yli 2000 euroa/liikutettu maahanmuuttajanainen. Suomen Pöytätennisliitto saa rupiset 118 ooo euroa. No se siitä. Mutta jatkossa on muistettava Tapahtumakalenteria laadittaessa, että Ruskeasuo on varattuna isänpäivänä. Tai sitten halli pitää varata jo vuotta aiemmin. Kuten muualla kirjoitin, minä annan hyväksyntäni tuolle tapahtumalle enkä ala varauskilpailuun. Siispä STARVEMBER on jatkossa yksipäiväinen, jos se isänpäiväviikonlopulle osuu.

Oli kyllä melkoinen työ muuttaa kilpailut yksipäiväisiksi nopealla aikataululla.Mitkä luokat pelataan? Mitkä luokat laitetaan sunnuntaina pelaaville, kun luokkia ei tietenkään voinut siirtää lauantaille? Miten saadaan tieto kaikille niille, jotka ovat ilmoittautuneet vain sunnuntain luokkiin? Kaikkihan eivät anna yhteystietojaan. Ja sitten viimein se, että pitää välitää tieto palkintokaupalle siitä, mitkä pokaalit ja mitalit tarvitaan. Oli jo kova kiire, että ne ehditään valmistaa kahdessa päivässä torstaiksi. Niinpä muistin jo nukkkumaan mentyäni, että pitää lähettää vielä email, jossa kerron pelattavat luokat. Siinä kävi sitten niin, että luokkalistaa umpiväsyneenä laatiessani luokat M-1350 ja M-1650 putosivat jotenkin pois. Niiden pokaalit puuttuivat. Se oli iso pettymys palkintojenjaossa. Valokuvat sentään voitiin ottaa M-1950-luokan pokaaleja käyttäen. Jokainen saa kuitenkin pokaalinsa! Ne on  jo tilattu ja valmistuksessa.

Normaalistikin kaikki aika menee kilpailujen etukäteisjärjestelyihin. Nyt sitten tämä rasitus tuli kaiken muun lisäksi. Koville kyllä otti!

Kilpailun kokoa rajoitti samanaikaiset divisioonaturnaukset

Oli selvää, että kilpailujen osanottajamäärä ei voinut nousta aivan huippulukemiin, koska samaan aikaan pelattiin lauantaina mestaruussarjaa, 1. divisioonaa, 2. divisioonaa ja 3. divisioonaa. Paljon jäi kanta-asiakkaita tulematta sen vuoksi. Ei pelkästään pelaamisen vuoksi vaan myös siksi. että piti olla toimitsijana. Mutta on todella tärkeää, että kilpailut ovat tarjolla niille, jotka eivät pelaa sarjaotteluita.

Pelaajia jäi harvinaisen paljon pois sairastumisten, loukkaantumisten tai muiden menojen vuoksi. Vastaavasti uusia pelaajia tuli koko ajan lisää. Lopulta pelaajia oli 78. Sali näytti silläkin määrällä hyvältä, että pöydät olivat käytössä tehokkaasti.

Startteja kertyi 130.

Lukemissa (78/130) jäätiin tietysti selvästi jälkeen edeltävistä STARVEMBER.-kilpailuista, jotka ovat olleet kaksipäiväiset ja joita liigaturnaukset eivät ole niin koetelleet:

2023 – 118/234
2022 – 107/197

Eri seuroja oli 19. Otteluita pelattiin 273, joista jatkokaavioissa 43.

Kilpailut loppuivat kello 21:05. Salin purkamisen jälkeen poistuin paikalta klo 21:53.

Videot kilpailuista

Kaikki kilpailun videot laitetaan YouTubeen. Jokaisella pöytäryhmällä (”1-4”, ”5-8” ja ”9-12”) oli oma kamera.

Videoiden otsikko YouTubessa on muotoa ”Stream, part 2 (STARVEMBER 9.11.2024)”.

YouTube-kanavan osoite:

https://www.youtube.com/@ArtoLuukkainen


Osa 1 (pöydät 1-4)
Osa 2 (pöydät 5-8)
Osa 3 (pöydät 5-8)
Osa 4 (pöydät 9-12)
Osa 5 (pöydät 9-12)

Ensimmäisen kerran vähään aikaan videointi onnistui ilman katkoksia. Kaikki ottelut näkyvät videoilla!

Naisten ja tyttöjen määrä

Naisia ja tyttöjä oli mukana 18 eli 23,1 % pelaajista. Melkein neljännes!

Suurimmat seurat pelaajamäärän mukaan

PTS Sherwood otti komeasti paikkansa suurimpana seurana 13 pelaajallaan. Upeaa ja onnittelut!  MBF ja PT Espoo jakoivat kakkospaikan. Smash kiilasi TIP-70:n ohi neljänneksi. Smash on nopeasti nousemassa isoksi tekijäksi ja mikä parasta – paljolti naisten ja tyttöjen voimin!

Tässä on seurojen TOP-10 osanottajamäärän mukaan:

Parhaat seurat

Tälläkin kertaa suurin seura oli myös paras seura. Eli PTS Sherwood vei komeasti myös parhaan seuran tittelin. TuPy nousi komeasti toiseksi parhaaksi.  Näiden kahden lisäksi vain TIP-70 ylsi kahteen luokkavoittoon.

Helsinkiläisseurojen menestys oli tällä kertaa 2-3-9.  Helsingissä on käytännössä enää vain kaksi toimivaa seuraa eli MBF ja Smash. Muut seurat ovat mukana vain sarjapeleissä joukkueilla, joiden pelaajien keski-ikä nousee yhdellä joka vuosi.

Tällä kertaa 16 seuraa sai pelaajansa palkinnoille. Vain kolmen seuran pelaajat eivät päässeet palkinnoille.

Junioreita oli yli 40 % osanottajista

Juniori-ikäisiä (2006 ja nuoremmat) oli 36 eli peräti 41,1 % pelaajista. Ennätyksellinen prosenttiosuus oli toki seurausta siitä, että kilpailuista puuttui paljon aikuispelaajia, jotka olivat pelaamassa sarjaturnauksissa. Tällä kertaa sali näytti kuitenkin nuorekkaalta.

Kauden 2024/2025 menestynein pelaaja

Kolmen  osakilpailun jälkeen ”kauden menestynein pelaaja” -kilpailun TOP-20 on tässä. Kärjessä on tiukkaa. Jaimielee Enriquez ohitti Aleksi Ikolan pisteellä. Tapio Passinen on edelleen samassa kärkikolmikossa.

Star Gives Back

Kuten aiemmin on kerrottu, Starin kisojen tuottoja käytetään eri tavoin Suomen pöytätenniksen hyväksi.

Star on nyt mukana yhdeksässä projektissa. Kolme on jo päättynyt.

Yhteensä rahaa on käytetty nyt 14 426,43 euroa.

Tätä tietoa päivitetään tarvittaessa niin kauan kuin raportti on valmis.

Viisieräisten otteluiden määrä

Yhteensä pelattiin 61 viisieräistä ottelua. Se merkitsee vain 22,3 % otteluista. Tällä kertaa ainakin Vladyslav Matyko uurasti viisieräisten otteluiden suhteen. Lauantaina M-2100:ssa peräkkäin kolme pitkää viisieräistä, joista poolissa kaksi.  Lisäksi hän pelasi sunnuntaina MK:ssa kaksi viisieräistä poolissa.

Erityisesti M-1600-luokan C-pooli oli oikea sankaripooli. Kuudesta ottelusta viisi oli viisieräisiä ja se kuudeskin oli neljäeräinen. Silti pooli kesti vain vähän yli 2,5 tuntia!

Tietysti paikalla oli jälleen buffetti 

Starin kilpailuissa toimi jo kolmatta kertaa Buffet de la Maaret & Joel. Suurkiitokset loistavasta palvelusta!

Nyt pystyttiin pelaamaan isoilla pooleilla

Kerrankin oli mahdollista pelata isoilla pooleilla,. Siis niin, että neljän pooli oli pienin pooli. Siten esimerkiksi 17 pelaajan luokka pelattiin pooleilla 4+4+4+5 eikä pooleilla 3+3+3+4+4.  Valitettavasti tämä ei ole mahdollista, kun pelaajia on 120.

Järjestyksen määrääminen kun kolmella pelaajalla yhtä monta voittoa

Yllättävän harva tietää, miten järjestys määräytyy tilanteessa, jossa tyypillisesti kolmella pelaajalla on yhtä monta voittoa. Tyypillinen esimerkki on se, että kolme pelaajaa A, B ja C voittavat toisensa ristiin. Eli A voittaa B:n, B voittaa C:n ja C voittaa A:n. SIlloin järjestystä ei voi määrätä voitoilla. Seuraavaksi lasketaan näiden kolmen pelaajan välisten otteluiden eräsuhde. Eräero ei siis ratkaise. Jos A voittaa B:n 3-2 ja häviää C:lle 0-3, hänen keskinäiset eränsä ovat 3-2 + 0-3 = 3-5. Silloin A:n eräsuhde on 3/5 = 0,60.  Jos B voittaa C:n 3-1, hänen keskinäiset eränsä ovat 2-3 + 3-1 = 5-4. Silloin B:n eräsuhde n 5/4 = 1,25. C:n keskinäiset erät ovat 3-0 + 1-3 = 4-3. Silloin C:n eräsuhde on 4/3 = 1,33. Suurin eräsuhde voittaa, joten järjestys on tämä:

1. C (1,33)
2. B (1,25)
3. A (0,60)

Jos eräsuhde on kaikilla sama, lasketaan seuraavaksi keskinäisten otteluiden eräpistesuhde. Ei mennä nyt siihen.

Jos yksi erottuu joukosta ja kahdella on sama eräsuhde, näiden kahden pelaajan järjestyksen ratkaisee keskinäinen ottelu.

Kiitokset jälleen kaikille!

Lämpimät kiitokset jälleen kaikille osanottajille ja muille paikalla olleille! Oli mukava ja lämminhenkinen lauantaipäivä teidän kanssa.

Olette myös lämpimästi tervetulleita seuraavaan Starin kilpailuun eli STARXMASiin. Kilpailukutsun löydätte täältä:

STARXMAS 2024 – kilpailukutsu

NK

Naisten kaksinpeli saatiin pelatuksi, kun siihen tuli kuusi osallistujaa. Pelattiin tietysti yhtenä poolina.

Maria Girlea sai pelata ottelunsa ensimmäisenä, koska hän oli menossa pelaamaan sarjaa Tuulimäkeen. Tietysti hän voitti ottelunsa selvästi, mutta Ildiko Kadar otti sentään toisen erän ja kaksi seuraavaakin olivat tiukat: 9-11, 9-11.

Toiseksi sijoittui kolmossijoitettu Jaimielee Enriquez, joka voitti toiseksi sijoitetun Kadarin 3-0. Heillä oli tosin vain 16 pistettä eroa ratingissa (1766  – 1782). Usara Amarasinghe laittoi kuitenkin Enriquezin todella lujille. Viides 11-7 Enriquezille.

Neljäs ja viimeinen palkintosija meni Amarasinghelle, joka voitti Sanna Pellin 3-1.

Pelli tuli viidenneksi voittamalla Kamilla Kadarin 3-2.

Kadar joutui luovuttamaan luokan antamalla wo:n Amarasinghelle (kylkeen sattui). Ildiko-äidille annettu wo oli ”taktinen”.  Videon perusteella ongelmia oli jo Pelli-ottelussa.

Naisten kaksinpelin voittaja Maria Girlea (PT Jyväskylä) sai ensimmäisen palkintonsa ennen muita.

Kuvassa vasemmalta toiseksi sijoittunut Jaimielee Enriquez  (TIP-70), kolmanneksi sijoittunut Ildiko Kadar (MBF) ja neljänneksi sijoittunut mutta myös kolmas palkinto Usara Amarasinghe (Smash).

M-2200

Tässäkin luokassa näkyi samanaikaisten divisioonapelien vaikutus peruutetun miesten kaksinpelin ohella. Osanottajia oli vain viisi. Pelattiin kuitenkin ankara viiden pelaajan pooli, jossa taisteltiin oikein kunnolla. Viisieräisiäkin kolme.

Heti toisessa ottelussa tapahtui yllätys, kun Aleksis Välläri (1706) voitti Ildiko Kadarin (1728) 3-0. Muuten mentiinkin kiltisti ratingin mukaan kunnes viimeisessä ottelussa Kadar voitti Ibrahim Senin (1801) 3-0.

Lisäksi Välläri johti Seniä erin 2-1 ja neljäs erä 14-16. Tapio Passinen hävisi Senille viidennessä 9-11 ja johti Kadaria 2-1.

Kadar ja Sen päätyivät molemmat kolmeen voittoon. Kadar ykkönen keskinäisen ottelun perusteella.

Kuvassa vasemmalta toiseksi sijoittunut Ibrahim Sen (MBF), luokkavoittaja Ildiko Kadar (MBF), kolmanneksi siijoittunut Tapio Passinen (PTS Sherwood) ja neljänneksi sijoittunut  ja myös kolmas palkinto Aleksis Välläri (PT Espoo).

M-1950

Iltaryhmässä pelatussa luokassa oli kahdeksan osallistujaa, joten pelattiin kahdessa neljän poolissa.

A-poolissa kolmossijoitettu Noel Metsätie (1614) nousi pooliykköseksi voittamalla  Jaimielee Enriquezin (1766) 3-1 ja Timo Akkasen (1620) 3-0. Muut kolme pelasivat ristiin, kun Akkanen voitti Enriquezin 3-0 ja Sam Londen (1445) Akkasen 3-0. Akkanen meni parhaalla eräsuhteella jatkoon poolikakkosena.

B-poolissa Eeka Vihreälaakso (1663) otti ykköspaikan Aleksis Välläriltä (1706) voittamalla tämän 3-2. Välläri johti erin 2-1.

Jatkokaaviolla pooliykköset olivat ylivoimaisia semifinaaleissa ja kohtasivat näin finaalissa. Siispä PTS Sherwood otti kaksoisvoiton. Metsätie johti finaalia 2-1, mutta Vihreälaakso nousi viidennessä erässä 11-9-voittoon tässä kilpailujen viimeisessä ottelussa.

Kuvassa vasemmalta toiseksi sijoittunut Noel Metsätie (PTS Sherwood), luokkavoittaja Eeka Vihreälaakso (PTS Sherwood), kolmanneksi tulleet Timo Akkanen (Stara) ja Aleksis Välläri (PT Espoo),

M-1800

Luokassa oli lopulta 18 pelaajaa. Siten kaksi neljän ja kaksi viiden pelaajan poolia.

A-poolissa luokan ykkössijoitettu Jaimielee Enriquez voitti kaikki kolme otteluaan vaan ei ylivoimaisesti. Jokainen päättyi 3-1. Muut kolme pelasivat ristiin, kun Jussi Joensuu (1503) voitti John-Axel Stråhlmanin (1607) 3-2 ja Stråhlman voitti Noel Metsätien (1614) 3-1.  Kun Metsätie oli voittanut Joensuun vain 3-2 (viides 12-10), Stråhlman meni eräsuhteilla poolikakkosena jatkoon.

B-poolissa Kai Tuovisen oli pakko lopettaa pelit yhden ottelun jälkeen. Siinä Sam  Londen (1445) sai hyvän voiton, koska Tuovisen rating on 1698.  Tuli kaksi muutakin yllätystulosta, kun sekä Eino Reina (1385) että Londen voittivat Steban Bazilin (1607) 3-2. Reina voitti neljännen erän 20-18! Tapio Passinen voitti kaikki ottelut ja meni ykkösenä jatkoon ja Londen toisena.

C-pooli jäi valitettavasti neljän pelaajan pooliksi, kun Kamilla Kadar joutui luovuttamaan. Muut neljä pelasivat ristiin. Ville Rantanen (1506) voitti Eeka Vihreälaakson (1663) 3-2.  Vihreälaakso johti erin 2-0 mutta viides erä Rantaselle 13-11. Myös Heikki Kettunen (1504) voitti Vihreälaakson ja suoraan 3-0. Myös Vihreälaakso sai voiton, kun hän voitti poolin ykkössijoitetun Aleksis Vällärin (1706) 3-2. Välläri kuitenkin ykkösenä jatkoon ja Kettunen toisena.

D-poolin ykkössijoitettu Evgenii Kaliagin piti paikkansa voittamalla kaikki neljä otteluaan. Toisena meni jatkoon Jussi Pikkarainen. Kaliagin oli lujilla Hegert Lahtin kanssa ensimmäisessä ottelussa. Oli häviöllä erin 1-2 ja viides 11-9.

Jatkokaavion jokainen neljästä kvartasta päättyi ratingin vastaisesti. Kettunen voitti Enriquezin (1766) 3-1, Londen voitti Kaliaginin (1705) 3-1, Pikkarainen (1704) voitti Vällärin 3-1 ja Stråhlman voitti Passisen (1715) 3-2.

Semifinaaleissa ei tapahtunut yllätyksiä. Kettunen selvitti Londenin 3-1 ja Pikkarainen Stråhlman in 3-0.

Finaali oli kovempaa vääntöä. Siinä Kettunen yllätti ja voitti 3-2.

Kuvassa vasemmalta toiseksi sijoittunut Jussi Pikkarainen (PTS Sherwood), luokkavoittaja Heikki Kettunen (PT-2000), kolmanneksi sijoittuneet Sam Londen (MBF) ja John-Axel Stråhlman (MBF).

M-1650

Luokassa oli kahdeksan pelaajaa, joten pelatiin kahdella neljän poolilla.

Kummassakin poolissa pelattiin tasan tarkkaan ratingin mukaisesti. A-poolissa pelattiin sentään neljä neljäeräistä ottelua ja B-poolissa kaksi viisieräistä ja kaksi neljäeräistä.  Huomattavaa on, että tässä vaiheessa Heikki Kettunen vielä voitti Joel Koivumäen 3-0 B-poolin kärkiottelussa.

Jatkokaavion toisessa semifinaalissa nähtiin raju kamppailu A-poolin voittajan John-Axel Stråhlmanin (1607) ja B-poolin kakkosen Joel Koivumäen (1523) välillä. Koivumäki voitti viidennessä 11-9.  Heikki Kettunen selvitti oman semifinaalinsa helpommin. Igor Mogilevchik kaatui 3-0.

Finaali oli siten B-poolin finaalin uusinta. Tällä kertaa Koivumäki osasi paremmin Kettusen pelityylin ja voitti upealla pelillä 3-1. Veikkaan, että hän on Starin kisojen historian nuorin M-1650-voittaja.

Valitettavasti palkintokuvassa piti käyttää M-1950-luokan pokaaleja, koska erehdyksessä M-1650- ja M-1350-luokkien pokaalit olivat jääneet tilaamatta. Kilpailujen muuttaminen yksipäiväisiksi nopealla aikataululla oli niin työlästä.

Kuvassa vasemmalta toiseksi sijoittunut Heikki Kettunen (PT-2000), luokkavoittaja Joel Koivumäki (TIP-70) ja kolmanneksi sijoittunut John-Axel Stråhlman (MBF). Massa ei ratkaissut tällä kertaa!

Igor Mogilevchik (LrTU) sai kolmannen palkintonsa (tai ei siis tässä tapauksessa saanut) jo ennen palkintojenjakoa.

M-1600

Pelaajia oli 16, joten pelattiin neljällä neljän pelaajan poolilla.

A-poolissa kolme parasta päätyivät kahteen voittoon, kun Markku Hauhia (1390) yllätti luokan ykkössijoitetun Jasper Haapalan (1527) 3-2. Haapala johti erin 2-0. Jatkoon meni eräsuhteilla ykkösenä Haapala ja toisena Hauhia. Poolin kakkossijoitettu Laht jäi pooliin.

B-poolissa luokan kakkossijoitettu Joel Koivumäki hallitsi tapahtumia ja voitti kaikki kolme otteluaan ja niistä vain kaksi oli viisieräisiä. Sam Londen jopa johti erin 2-1 mutta Koivumäki vei viidennen 11-9. Londen toisena jatkoon. Myös Eino Reina oli hyvin taistelussa mukana ja voitti ensimmäisen erän 13-11 Koivumäkeä vastaan mutta 2-3.

C-pooli oli todellista vääntöä. Kuudesta ottelusta viisi oli viisieräisiä ja se kuudeskin oli neljäeräinen. Yllätyksiä ei kuitenkaan nähty, vaikka Lauri Miettinen johti sekä Igor Mogilevchikia  että Johannes Romppasta erin 2-0. Jatkoon ykkösenä Mogilevchik ja toisena Romppanen.

D-poolissa saatiin kaksi yllätystulosta. Ensin Kamlla Kadar (1343) voitti luokan nelossijoitetun Jussi Joensuun (1503) 3-2. Myös Jari Vuorinen (1231) voitti Joensuun ja jopa 3-0. Kadar oli puolestaan voittanut Vuorisen 3-0. Vuorinen muuten voitti myöhemmin M-1400-luokan. Jatkopaikat ratkesivat ottelussa Jyrki Virtanen vastaan Kadar. Hienossa ottelussa HäKi:n fanaattinen katsomo kannusti upeasti molempia pelaajia. Ehkä jopa enemmän Kadaria! Kovan kamppailun voitti Virtanen 3-2. Näin Virtanen ykkösenä ja Kadar kakkosena jatkoon, vaikka Virtanen olikin hävinnyt Joensuulle.

Jatkokaavion kvartoissa pelattiin hienoja pelejä. Jasper Haapala ja Sam Londen pelasivat oikein urakalla ja lopussa Haapala voitti viidennen erän 11-5.  Kamlla Kadar pudotti C-poolin ykkösen ja luokan kolmossijoitetun Igor Mogilevchikin (1515) 3-1. Siinä ei ollut ratingyllätystä, että  Jyrki Virtanen voitti Markku Hauhian 3-1. Joel Koivumäki puolestaan selvitti Johannes Romppasen 3-0. Romppanen oli muuten sijalla 12 MJ-13:n rankinglistalla 29 vuotta sitten (1.7.1995).

Koivumäki otti luokan  kolmannen viisieräisen voiton semifinaalissa voittamalla Virtasen viidennessä 11-7. Toisessa semifinaalissa Kamilla Kadar joutui valitettavasti antamaan rtd:n kahden erän jälkeen Jaspar Haapalalle, koska pelaamisesta ei tullut mitään, kun kämmentä ei voinut lyödä kivun vuoksi. Ei kannattanut rasittaa turhaan. Näin minun unelmafinaalini ”huippuvireinen Kamilla vastaan huippuvireinen Joel” ei ollut mahdollinen edes teoriassa tällä kertaa.

Näin kolmannet palkinnot menivät D-poolin kahdelle parhaalle pelaajalle.

Haapala oli vahva finaalissa ja puolusti onnistuneesti luokan ykkössijoitetun paikkaansa voittamalla Koivumäen 3-1. ”Oikeat” pelaajat olivat finaalissa, koska Koivumäkihän oli puolestaan luokan kakkossijoitettu. Haapala on kyllä valtavan varma pelaaja. Hänestä on vaikea lyödä läpi.

Kuvassa vasemmalta toiseksi sijoittunut Joel Koivumäki (TIP-70), luokkavoittaja Jasper Haapala (TuPy), kolmanneksi sijoittuneet Kamilla Kadar (MBF) ja Jyrki Virtanen (HäKi).

M-1400

Alunperin pelaajia oli 14, joten poolit olivat 4+5+5. Mutta kilpailupaikalla toinen viiden pooleista muuttui neljän pooliksi yhden vetäytyjän vuoksi.

A-poolissa poolin nelossijoitettu Lukas Saukko (1022) nousi toiselle jatkopaikalle voittamalla Pauli Hellbergin (1194) ja Erik  Räsäsen (1176). Poolin ykköseksi pelasi itsensä  kolmella voitolla Markku Hauhia.

B-poolista jäi pois luokan kakkossijoitettu Lauri Miettinen. Muut pelasivat vähän ristiin, kun Markus Strandström (1101) voitti Timo Averjanovin (1228) 3-2, Luca Solapuro (956) voitti Strandströmin 3-1 ja Strandström  voitti Marcin  Dabrowskin (1143) 3-2. Näin  Averjanov ja Strandström olivat kahdessa voitossa. Strandström ykkösenä ja Averjanov kakkosena jatkoon.

C-poolissa poolin ykkössijoitettu Jari Vuorinen piti pintansa ja otti neljä voittoa. Vain kaksi erätappiota. Toiseksi jatkoonmenijäksi nousi Resti Montoya (1141), joka voitti Erkki Haverisen (1229) 3-1. Myös Leian Tamondong (954) voitti Haverisen tiukassa ottelussa 3-2.

Jatkokaavion kvartassa Montoya jatkoi yllätyksiä ja pudotti Averjanovin hurjassa ottelussa 3-2.

Luokan kärkisijoitetut jyräsivät semifinaaleissa. Hauhia voitti Montoyan 3-1 ja Vuorinen voitti Strandströmin 3-0. Miettisen luovutettuahan Vuorinen nousi kakkossijoitetuksi.

Finaali oli kova taistelu. Hauhia meni johtoon erin 2-0, mutta Vuorinen vei kolme seuraavaa erää napaten näin luokkavoiton.

Kuvassa vasemmalta toiseksi sijoittunut Markku Hauhia (Boom), luokkavoittaja Jari Vuorinen (PTS Sherwood), kolmanneksi sijoittuneet Resti Montoya (NuPS) ja Markus Strandström (PTS Sherwood).

M-1350

Luokan kahdeksan pelaajaa jaettiin kahteen neljän pooliin.

A-poolissa ei tapahtunut yllätyksiä, mutta poolin kakkossijoitettu Väinö Saarela johti ykkössijoitettua Erkki Haverista erin 2-1 ja neljäs oli 10-12.

B-poolissa pelattiin sen sijaan ristiin, kun poolin kolmossijoitettu Lukas Saukko (1022) voitti ykkössijoitetun Timo Averjanovin (1228) 3-1. Averjanov kuitenkin pooliykkösenä jatkoon eräsuhteilla ja Saukko toisena. Erik  Räsänen jäi pooliin.

Toinen jatkokaavion semifinaali oli tiukka. Erkki Haverinen voitti Lukas Saukon vasta viidennessä 11-9.  Timo Averjanov sen sijaan hoiteli Väinö Saarelan 3-0. Hän jatkoi vahvaa peliään myös finaalissa, jossa voitti myös Haverisen 3-0.

Kuvassa vasemmalta toiseksi sijoittunut Erkki Haverinen (HUT), luokkavoittaja Timo Averjanov (TIP-70), kolmanneksi sijoittuneet Väinö Saarela (TuPy) ja Lukas Saukko (TuPy).

M-1300

Lauantain M-1200-luokka muutettiin M-1300-luokaksi, jotta kaikki sunnuntain pelaajat pääsevät mukaan (Timo Averjanovin rating oli 1228).

Luokassa oli alunperin 14 osallistujaa. Siten poolit 4+5+5. Koska yksi pelaaja jäi tulematta, viiden pelaajan pooli C muuttui neljän pelaajan pooliksi.

A-poolissa pelattiin ristiin, kun Markus Strandström (1101) voitti Averjanovin (1228) 3-1 ja  Artemii Semenov (1020) voitti Strandströmin 3-1. Kolmella pelaajalla oli siten kaksi voittoa. Koska erätkin olivat tasan, piti tutkia eräpisteiden suhdetta. Siinä Averjanov oli paras (1,08) ja toisena jatkoon meni Semenov (1,01).  Strandström jäi kolmanneksi (0,92).

B-poolissa poolin ykkössijoitettu Jacob  Hellgren voitti kaikki neljä peliään mutta ei ollut täysin ylivoimainen. Yenuli Amarasinghe nimittäin hävisi hänelle vasta viidennessä 9-11. Toisesta jatkopaikasta oli kova kamppailu. Sekä Amarasinghe, Luca Solapuro (956) että Liao Dijia (alkurating 700) voittivat poolin kakkossijoitetun Pontus Claessonin (1030). He päätyivät kahteen voittoon, kun Liao Dijia voitti Solapuron. Eräsuhteilla Yenuli Amarasinghe toisena jatkoon poolista.

C-pooli muuttui poisjäännin vuoksi neljän pooliksi. Liu Shenghua (1024) yllätti sekä Erik  Räsäsen (1176) että Mirko Paloniemen (1185) 3-1 mennen pooliykkösenä jatkoon. Mirko Paloniemi otti toisen jatkopaikan.

Jatkokaavion kvartoissa ei tapahtunut yllätyksiä. Myös semifinaalit menivät odotetusti. Luokan ykkössijoitettu Timo Averjanov voitti kolmossijoitetun Mirko Paloniemen 3-0 ja kakkossijoitettu Jacob  Hellgren voitti Liu Shenghuan 3-0.

Finaalissa tapahtui sitten ratingyllätys, kun Hellgren (1187) voitti Averjanovin 3-1.

Kuvassa vasemmalta toiseksi sijoittunut Timo Averjanov (TIP-70), luokkavoittaja Jacob  Hellgren (PT Espoo), kolmanneksi sijoittuneet Mirko Paloniemi (NuPS) ja Liu Shenghua (Smash).

M-1000

Luokassa oli hienosti 19 osallistujaa, jotka jaettiin neljään pooliin: 4+5+5+5.

A-poolissa ei tapahtunut sen suurempia. Sijoilla 3-4 kuitenkin Eemil  Dabrowski (723) voitti Jorma Ollikaisen (829) 3-1.

B-poolissa Liao Dijia osoittaitui kovaksi peluriksi ensimmäisissä kisoissaan ja otti neljä voittoa eli oli pooliykkönen. Poolin ykkössijoitettu Oshadini Amarasinghe otti toisen jatkopaikan.  Joonatan Marjo (722) otti kaksi rankingvoittoa. Tuija Jokinen (847) kaatui 3-0 ja Aleksei Voronin (776) 3-1. Voronin voitti Jokisen 3-2. Viides erä 14-12.

C-poolissa  pelattiin ristiin. Ge Anne Quinal (720) voitti Lars-Wilmer Stråhlmanin (931) 3-0, Magnus Jacksonin (863) 3-2 ja Onerva Maijalan (731) 3-0. Liu Jihong (785) voitti Magnus Jacksonin (863) 3-2. Jackson voitti Stråhlmanin 3-0. Näin Liu Jihong ja Ge Anne Quinal päätyivät kolmeen voittoon ja keskinäisen ottelun perusteella Liu Jihong meni ykkösenä ja Quinal kakkosena jatkoon.

D-poolissakin pelattiin ristiin ratingeista välittämättä. Gregory Brewu (766) voitti Janne Hassisen (846) 3-0 ja Samuel Stefanovin (792) 3-2 päätyen lopulta kolmeen voittoon. Stefanov voitti Linus Lundströmin (882) 3-0 ja Hassisen 3-1 päätyen myös kolmeen voittoon. Poolin ykkössijoitettu Lundström hävisi vain Stefanoville ja siten hänkin sai kolme voittoa. Näin Stefanov meni eräsuhteilla (5-3) jatkoon ykkösenä ja Brewu (4-5) kakkosena. Luokan kolmossijoitettu Lundström (3-4) jäi tällä kertaa pooliin.

Jatkokaavion kvartoissa pelattiin tiukkoja otteluita. Gregory Brewu yllätti luokan ykkössijoitetun Noella Stråhlmanin (959) 3-1 ja Liu Jihong yllätti luokan kakkossijoitetun Oshadini Amarasinghen (949) 3-2. Samuel Stefanov ja M-800-luokan voittaja Ge Anne Quinal tahkosivat viisi erää. Stefanov semifinaaleihin 3-2.  Liao Dijian 3-0-voitto Oliver Parviaisesta ei ollut todellinen yllätys.

Semifinaaleissa Liu Jihong (Brewu ) ja Liao Dijia (Stefanov ) ottivat 3-1-voitot.  Finaalissa Liao Dijia oli vahva eikä menettänyt erääkään.  Yhteensä hän hävisi kaksi erää setisemässä ottelussaan.

Kuvassa vasemmaltas toiseksi sijoittunut Liu Jihong (Smash), luokkavoittaja Liao Dijia (Smash), kolmanneksi tulleet Gregory Brewu (PT Espoo) ja Samuel Stefanov (LPTS).

M-800

Korjaus: poolipaperiin oli merkitty väärin, että Onerva Maijala voitti Eemil  Dabrowskin 3-1 vaikka todellisuudessa Dabrowski voitti Maijalan 3-1. Korjattu tekstiä vastaavasti. Onneksi virhe ei vaikuttanut palkintojen saajiin.

Luokan 10 pelaajaa jaettiin kahteen viiden pelaajan pooliin. Siitä syntyi oikein mukava luokka!

Tässä luokassa yllätystuloksia ei kannata juuri listata. Liu Jihong voitti A-poolin neljällä voitolla ja Ge Anne Quinal oli toinen kolmella voitolla. Keskinäinen ottelu 3-2 Liulle. Viola Saarto oli kolmas kahdella voitolla. B-poolin voitti myös neljällä voitolla Eemil  Dabrowski ja Onerva Maijala oli toinen kolmella voitolla.  Uusi pelaaja Jojo Erholtz oli kolmas kahdella voitolla.

A-poolin kaksi parasta hallitsivat jatkokaavion semifinaaleja. Liu Jihong ja Ge Anne Quinal menivät finaaliin 3-0-voitoilla. Siten finaali oli A-poolin finaalin uusinta. Tällä kertaa Quinal  oli vahvempi voittamalla 12-10 viidennessä erässä.

Kuvassa vasemmalta toiseksi sijoittunut Liu Jihong (Smash), luokkavoittaja Ge Anne Quinal (SS), kolmanneksi sijoittuneet Onerva Maijala (PTS Sherwood) ja Eemil  Dabrowski (TuPy).

MN

Tämä luokka kärsi poisjäänneistä ja siitä, että oli mahdotonta järjestää erillisiä tasoluokkia. Pareja oli lopulta kuusi niin, että parin yhteisrating vaihteli välillä 1488-3419.

Pelattiin yhtenä kuuden parin poolina. Tarkoitus oli, että MN-2200-luokan mitalit jaetaan poolin tulosten perusteella, kun sellaisia pareja oli vain kaksi.

Poolissa ei tapahtunut yhtään yllätystä. Pelattiin kuitenkin kolme äärimmäisen tiukkaa viisieräistä.  Luca Solapuro/Aaro Mäkelä voitti parin Gregory Brewu/Joonatan Marjo viidennessä 12-10 oltuaan tappiolla erin 1-2. Christian  Klein/Bernd Günther voitti puolestaan Solapuro/Mäkelä -parin viidennessä 12-10 johdettuaan jo erin 2-0. Marcin Dabrowski/Eemil Dabrowski voitti Brewu/Marjo -parin viidennessä 14-12.

Pari  Jussi Pikkarainen/Tapio Passinen  oli ylivoimainen eikä hävinnyt erääkään.

Kuvassa vasemmalta toiseksi sijoittunut pari Olli Julin/Jasper Haapala (TuPy), luokkavoittajapari Jussi Pikkarainen/Tapio Passinen (PTS Sherwood), kolmanneksi sijoittunut pari Christian  Klein/Bernd Günther (PT Espoo) ja neljänneksi sijoittunut pari mutta myös kolmas palkinto Luca Solapuro/Aaro Mäkelä (MBF/PT Espoo).

MN-2200

Tätä luokkaa ei siis erikseen pelattu vaan palkinnot oli tarkoitus antaa MN-luokan tulosten perusteella. Tieto asiasta ei mennyt kaikesta huolimatta perille ja vain voittajapari ehdittiin tavoittaa palkintojenjakoa varten. Luokan siis voitti Marcin Dabrowski/Eemil Dabrowski ja toiseksi tuli pari Gregory Brewu/Joonatan Marjo.

Kuvassa voittajapari vasemmalta tässä järjestyksessä: Eemil Dabrowski/Marcin Dabrowski (TuPy). Toiseksi sijoittunut pari Gregory Brewu/Joonatan Marjo (PT Espoo) ehti valitettavasti poistua paikalta ennen palkintojenjakoa.

STARVEMBER (B) – Arvonnat

Arvottu M-1600 uudelleen. Yksi uusi pelaaja. Arvottu M-1800 uudelleen, koska yksi pelaaja jäi pois. Arvottu MN uudelleen, koska vain kuusi paria jäljellä.
Arvottu M-1000 uudelleen vielä kertaalleen. Yksi uusi pelaaja.
Arvottu uudelleen M-1000. Yksi unohtunut ja yksi uusi pelaaja.
Arvottu uudelleen M-800 ja M-1400 poisjääntien vuoksi.
Arvottu uudelleen M-800, M-1000, M-1300, M-1350, M-1600, koska tuli uusia pelaajia.
Arvottu luokat M-1400, M-1800, M-1950 uudelleen poisjääntien vuoksi.

Korjattu M-1000- arvonta (sama pelaaja kahteen kertaan, yksi puuttui)
Lisätty yksi pelaaja M-2200-luokkaan.
Korjattu M-800- ja M-1400-arvonnat (sama pelaaja kahteen kertaan, yksi puuttui)
Arvottu M-1300 osittain uudelleen, koska tuli yksi pelaaja lisää.
Huom: Myös MN-2200-mitalit jaetaan! Pelisysteemi päätetään paikan päällä, kun selviää,  monta MN-2200-paria on. Nyt on ehkä kolme paria.

Ilmoittakaa ystävällisesti virheistä tai muutoksista osoitteeseen: star.kilpailut@gmail.com

Naisten kaksinpeli alkaa kello 10.00!

Linkki tiedostoon: STARVEMBER_09_11_2024_arvonta_SPTL.xlsx

STARVEMBER (B) – Ilmoittautuneet pelaajat

Oli pieni työ suunnitella se, miten kilpailut järjestetään yksipäiväisenä. Piti saada monelta pelaajalta vastaus!

Pelaajia on ihan mukavasti 80 ja starteja ehkä 132. Pelataan 12 pöydällä.

Olkaa hyvät ja tarkastakaa luokkanne. Kertokaa ystävällisesti halutuista muutoksista ja virheistä osoitteeseen star.kilpailut@gmail.com . Tai sitten muita kanavia myöten.

Miesten kaksinpeli pitää valitettavasti peruuttaa. Pelaajia oli vain neljä eikä rahapalkintoja voisi mitenkään jakaa.

M-1200-luokka muutettiin M-1300-luokaksi, jotta saadaan pari sunnuntaista 1300-pelaajaa mukaan.

M-2000-luokka muutettiin M-1800-luokaksi. Ei ollut ilmoittautunut yhtään yli 1800-pelaajaa.

Nelinpelien käsittely on vielä kesken. Ei ihan tiedossa, montako paria on.

Aikataulu:

klo 09.00
M-2200
M-1600
M-1300
M-800

Klo 10.00
NK

klo 13.00
M-1800
M-1400
M-1000

klo 17.00
M-1950
M-1650
M-1350
Nelinpelit

Excel-muodossa:
Linkki tiedostoon: STARVEMBER_09_10_11_2024_2024_ilmoittautuneet_pelaajat.xlsx

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

STARVEMBER muuttuu yksipäiväiseksi – pelataan vain lauantaina!

Note: STARVEMBER will be played only on Saturday 9.11.2024 because the hall was reserved for other purposes on Sunday.

Sain juuri tärkeän tiedon.  Sunnuntaina 10.11.2024 Ruskeasuon pöytätennissali on varattu muuhun käyttöön.  Monaliiku – Monikansallisten naisten hyvinvointi ja liikunta ry on varannut Ruskeasuon pt-hallin sunnuntaina klo 12-17. Siinä on mahdoton järjestää muina kellonaikoina kilpailua. Tässä mielipiteeni tästä varauksesta valkoisella fontilla:

Monaliiku saa salin hintaan 262,50 euroa. Meille se olisi 525 euroa.

STARVEMBER muuttuu siten yksipäiväiseksi – pelataan vain lauantaina!

Olin tehnyt syksyn kilpailujen varaukset 19.8. ja kun vahvistus tuli 30.8., en huomannut  viestin otsikossa ollutta mainintaa ”HUOM! 10.11. sunnuntai ei ole vapaana”. Kesämökillä on muutakin tekemistä, kuin lukea tarkkaan näitä vahvistusviestejä. Eihän niissä normaalisti ole mitään.

Siispä KAIKKI LUOKAT siirretään lauantaille. Luokkia pitää tietysti yhdistellä. Seuraa näitä tiedoituksia!

Ellei sinulle sovi lauantai, kerro se mahdoillisimman pian sähköpostitse osoitteeseen star.kilpailut@gmail.com.

Lähetän vielä sähköpostin niille, jotka ovat osoitteensa antaneet.

 

 

STARVEMBER (B) – Kilpailukutsut

Tervetuloa STARVEMBERiin!

Kutsun lähettäminen viivästyi, koska oli niin vaikea tehdä päätöstä N18-luokasta (tai jostain muusta sen tilalla pelattavasta luokasta). Tällä kertaa luokkaa ei kuitenkaan pelata. Ehkä vain joka toinen kerta? Tyttöjä on kuitenkin niin vähän.

Ilmoittautumislomake

Ilmoittautuneet pelaajat

Suora linkki PDF-tiedostoon:

Linkki tiedostoon: STARVEMBER_09_10_11_2024_kilpailukutsu.pdf

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

STARTEMBER 12-13.10.2024 – Raportti

Raportti on nyt valmis, joten nosto etusivulle!

Kokeeksi pelattiin N18-luokka rahapalkinnoin. Syysloman aika ei ollut ehkä paras hetki kokeilulle, mutta nytkin saatiin viiden pelaajan hieno ja tasainen luokka.

STARTEMBER 2024 oli suurin STARTEMBER tähän  asti

Tällä kertaa ilmoittautumiset tulivat varsin myöhään. Iso osa silloin, kun olin edeltävänä viikonloppuna Jyväskylässä divisioonan 3F-turnauksessa. Pelaajia oli lopulta hienosti 129. Sen lisäksi ainakin 11 pelaajaa peruutti osallistumisensa. Flunssaa oli liikkeellä. Mutta olihan selvää myös, että etelän syysloma ja edeltävän viikonlopun divariturnaukset söivät osallistujia. Ajattelinkin, että ehkä 100 pelaajaa saadaan kasaan.

Kaikki otettiin mukaan, mutta lauantaina piti käyttää sen vuoksi kahta lisäpöytää eli pöytiä oli 14.

Startteja oli 249.

Kahtena edellisenä vuonna STARTEMBERin osallistujat ja startit (nyt 129/249) olivat tällaiset:

2023 – 113/237
2022 – 128/245

Tämän vuoden STARTEMBER oli siis niukasti tähän astisista suurin. Vuonna 2022 kilpailu oli vielä nykyisen Tampere GP:n paikalla. Se oli parempi paikka, koska ei ollut syyslomaa eikä edeltäviä divariturnauksia,

Eri seuroja oli 29. Otteluita pelattiin 508, joista jatkokaavioissa 94.

Kilpailut loppuivat lauantaina kello 22:03 ja sunnuntaina kello 20:05.

Videot kilpailuista

Kaikki kilpailun videot laitetaan YouTubeen. Jokaisella pöytäryhmällä (”1-4”, ”5,6,13,7,8,14” ja ”9-12”) oli oma kamera.

Videoiden otsikko YouTubessa on muotoa ”Sunday’s stream, part 2 (STARTEMBER 12-13.10.2024)”.

YouTube-kanavan osoite:

https://www.youtube.com/@ArtoLuukkainen

Lauantai
Osa 1 (pöydät 1-4)
Osa 2 (pöydät 1-4)
Osa 3 (pöydät 5, 6, 13, 7, 8, 14)
Osa 4 (pöydät 5, 6, 13, 7, 8, 14)
Osa 5 (pöydät 9-12)
Osa 6 (pöydät 9-12)

Sunnuntai
Osa 1 (pöydät 1-4)
Osa 2 (pöydät 5-8)
Osa 3 (pöydät 5-8)
Osa 4 (pöydät 9-12)
Osa 5 (pöydät 9-12)

Valitettavasti sunnuntain pöytien 5-8 strimistä jäi puuttumaan kolme tuntia alkaen joskus klo 15, koska kamerateline kaadettiin vahingossa ja samalla pysäytettiin nauhoitus turhan vuoksi. Itse huomasin pysäytyksen vasta kamalan myöhään, koska olin juuri kuuluttamassa uuden ryhmän pooleja. Samalla tapaa pöytien 9-12 striimistä jäi ehkä 30 minuuttia puuttumaan, koska kameratelineen kaatamisen yhteydessä ei huomattu, että toisen telineen kameran virtajohto oli irronnut. On todella vaikeaa saada kuvattua kilpailua ilman tällaisia menetyksiä!

Naisten ja tyttöjen määrä

Naisia ja tyttöjä oli mukana 21 eli 16,3 % pelaajista. Parannettavaa jäi jälleen! Syysloma vei osan naisista.

Suurimmat seurat pelaajamäärän mukaan

Suurimman seuran titteli meni tällä kertaa ylivoimaisesti PT Espoolle, jolla oli peräti 23 pelaajaa mukana. Seuraavat neljä olivat lähes tasoissa. Jaettu kakkossija kuitenkin MBF:lle ja TIP-70:lle 14 pelaajalla. Hieno oli myös PTS Sherwoodin ja Smashin pelaajamäärä 12. Ja Atlakselta 8 pelaajaa! Helsinkiläisseurojen pelaajien määrä oli 28 eli 21,7 % osallistujista. Suomessa Staria edustavat pelaajat laitoin tässä Maardu LTK:n riveihin.

Tässä on seurojen TOP-10 osanottajamäärän mukaan:

Parhaat seurat

Suurin seura PT Espoo nousi myös  parhaaksi seuraksi viidellä ykköstilallaan. Neljä seuraavaa seuraa olivat kolmessa voitossa, jolloin hopea- ja pronssisijat ratkaisivat. MBF oli siten toiseksi paras ennen TIP-70:tä. Smash on tulossa kovaa. Nyt neljäs sija. Mielenkiintoista on myös HUT:in komea viides sija!

Helsinkiläisseurojen menestys 6-6-7 oli varsin hyvä.

Tällä kertaa 22 seuraa sai pelaajansa palkinnoille. Seitsemän seuran pelaajat eivät päässeet palkinnoille.

Junioreita reilusti yli kolmannes

Juniori-ikäisiä (2006 ja nuoremmat) oli ihan mukavasti eli 47 eli 36,4 % pelaajista. Ihan suomalaisin voimin 40 %:n tavoite on edelleen vaikea saavuttaa.

Kauden 2024/2025 menestynein pelaaja

Toisen osakilpailun jälkeen ”kauden menestynein pelaaja” -kilpailun TOP-20 on tässä:

Star Gives Back

Kuten aiemmin on kerrottu, Starin kisojen tuottoja käytetään eri tavoin Suomen pöytätenniksen hyväksi.

Star on nyt mukana 9 projektissa. Kaksi on jo päättynyt.

Yhteensä rahaa on käytetty nyt 13 163,63 euroa.

Viisieräisten otteluiden määrä

Yhteensä pelattiin 119 viisieräistä ottelua. Se merkitsee vain 23,4 % otteluista. Tällä kertaa ainakin Vladyslav Matyko uurasti viisieräisten otteluiden suhteen. Lauantaina M-2100:ssa peräkkäin kolme pitkää viisieräistä, joista poolissa kaksi.  Lisäksi hän pelasi sunnuntaina MK:ssa kaksi viisieräistä poolissa.

Eniten viisieräisiä pelannut pelaaja

Näiden kilpailujen Filen-Popov -palkinnon saa Joel Koivumäki hänen loistavan suorituksensa johdosta. Kahdessa pelatussa luokassa SEITSEMÄN viisieräistä ottelua! Onneksi olkoon, Joel! Tähän saavutukseen on jopa pystin perustajaisilläkin vaikea päästä!

Paikalla oli jälleen buffetti laajoine valikoimineen

Starin kilpailuissa toimi jo toista kertaa laadukas Buffet de la Maaret & Joel. Tämä on todellakin tärkeää palvelua tilanteessa, jossa alakerran kahvila on suljettu. Isot kiitokset  jälleen makoisista ja herkullisista tuotteista ja erinomaisesta palvelusta!

Nappulaikäluokka oli vahvassa vireessä

Keväällä Nappulaliigassa pelannut ikäluokka (2011 ja nuoremmat) pelasi valtavan hyvin ja palkintosijoja tuli roppakaupalla. Tässä yhteenveto palkinnoista.

M-800: Linus Lundström (2012) voitti ja Thomas Holmberg (2014) oli toinen.
M-900: Lars-Wilmer Stråhlman (2013) voitti ja Linus Lundström (2012) oli toinen.
M-1000: Lars-Wilmer Stråhlman (2013) voitti ja Liu Jihong (2013) oli kolmas.
M-1300: Roman Tamilin (2012) voitti.
M-1500: Tomi Juutilainen (2012) oli toinen.
M-1600: Joel Koivumäki (2014) oli toinen ja lähellä oli voittokin.
M1650: Joel Koivumäki (2014) oli kolmas.
M-1800: Jaimielee Enriquez (2011) voitti ja Max Takkavuori (2013) oli kolmas.
M-1950: Jaimielee Enriquez (2011) oli kolmas.
M-2100: Max Takkavuori (2013) oli kolmas.
NK: Jaimielee Enriquez (2011) oli kolmas.
N-18: Jaimielee Enriquez (2011) voitti.

Maardu oli jälleen mukana

Tällä kertaa vain kaksi Maardu LTK:n pelaajaa oli mukana eli Alina Jagnenkova ja Ksenija Bragina. Mutta hyvä näinkin!

Kiitokset jälleen kaikille!

Kiitokset kaikille mukavasta viikonlopusta ja tervetuloa seuraaviin kilpailuihin! STARVEMBER on seuraava Star Tourin kilpailu ja sen kutsu löytyy täältä:

STARVEMBERin kilpailukutsu

MK

Miesten kaksinpeli ei ollut suuri menestys pelaajamäärältään. Vain 11 pelaajaa. Siispä oli pakko pelata yksi kolmen poolikin: 3+4+4.

A-poolissa toinen jatkoonmenijä vaihtui viisieräisessä pelissä, missä Aleksi Ikola (1957) nousi 0-2-erätappiotilanteesta 3-2-voittoon Andrei Räisäsestä (2038). Vaikka toinen erä oli 14-16, ottelu kesti lämmittelyineen vain 34 minuuttia, mistä lämmittelyä 4,5 minuuttia (hmm…). Juho Kahlos kuitenkin pooliykkönen kahdella 3-0-voitolla. B-poolissa ei tapahtunut yllätyksiä, vaikka siinä pelattiinkin kaksi viisieräistä. C-poolissa nelossijoitettu Alina Jagnenkova (1896) aiheutti puolustuspelillään hämminkiä ja nappasi ykköspaikan kolmella selkeällä voitollaan. Vain John Enriquez sai yhden erän. Poolin ykkössijoitettu Meelis Kärner meni sentään poolikakkosena jatkoon.

Jatkokaavion kvartat olivat viisieräisiä. Meelis Kärner nousi 3-2-voittoon Leonid Pullisesta oltuaan erin 0-2-tappiolla. Aleksi Ikola pelasi hienosti ja kärsivällisesti ja pudotti Alina Jagnenkovan oltuaan 1-2 tappiolla.

Semifinaalit olivat selkeät. Juho Kahlos ja Long olivat aika ylivoimaisia. Finaalissa Kahlos meni viidennessä 5-3-johtoon mutta sitten Long otti seuraavat pisteet 6-1 ja johti 9-6. Kahlos nousi vielä 10-9-johtoon. Pelissä oli kuitenkin vain yksi aktiivinen pelaaja ja se oli Long, joka vei voiton 12-10.

Kuvassa vasemmalta toiseksi sijoittunut Juho Kahlos (TIP-70), luokkavoittaja Hoang Nhat Nguyen Long (Smash), kolmanneksi sijoittuneet Aleksi Ikola (KoKu) ja Meelis Kärner (PT Espoo).

NK

Naisten kaksinpelissä oli vain viisi osallistujaa eli yksi vähemmän kuin vaadittu kuusi. Mutta pitihän luokka pelata, kun tulossa oli kaksi Maardun (ja Starin) pelaajaa. Aikamoista sponsorointia se kyllä vaati Starilta.

Alina Jagnenkova otti ykköspaikan häviämättä erääkään. Mutta kolme seuraavaa päätyivät tasavoittoihin, kun Eleonoora Roosioks (1457) yllätti Jaimielee Enriquezin (1737) 3-1. Elina Veidenbaum voitti Roosioksin viidennessä 12-10 ja Enriquez Veidenbaumin 3-1. Niinpä Roosioks nousi toiseksi erillä 5-4, Enriquez oli kolmas (4-4) ja Veidenbaum viides (4-5). Viides pelaaja Ksenia Bragina jäi voitoitta.

Valitettavasti iso osa naisten kaksinpelistä jäi videoimatta, kun kamerateline kaadettiin kello 15 juuri kun olin kuuluttamassa uuden ryhmän pooleja. Jostain syystä kameran kuvaus pysäytettiin samalla kertaa. Huomasin sen vasta noin kolmen tunnin jälkeen.

Kuvassa vasemmalta toiseksi sijoittunut Eleonoora Roosioks (PT Espoo), luokkavoittaja Alina Jagnenkova (Maardu LTK, Viro mutta myös Star), kolmanneksi sijoittuneet Jaimielee Enriquez (TIP-70) ja Elina Veidenbaum (TIP-70).

N18

Tämä lauantainen tyttöpingiksen kehittämisluokka pelattiin ehkä vähän huonoon aikaan, koska syysloma vei ainakin joitakin osanottajia. Flunssakausi valitettavasti myös. Mutta oli pelaajia kuitenkin kuusi. Pelattiin yksi kuuden pooli. Oikein mielenkiintoinen luokka siitä syntyi!

Muutamia yllätystuloksia nähtiin. Usara  Amarasinghe (1401) voitti Yang Yixinin eli Saran (1683) 3-1. Elina Veidenbaum (1620) voitti Jaimielee Enriquezin (1737) 3-1. Usara  Amarasinghe voitti Veidenbaumin 3-0. Näin Enriquez ja Amarasinghe  päätyivät neljään voittoon. Koska Enriquez voitti keskinäisen ottelun 3-0, hänestä tuli luokkavoittaja ja Amarasinghe  oli toinen. Yang Yixin ja Veidenbaum olivat kolmessa voitossa. Keskinäisellä ottelulla (3-2) Yang Yixin oli kolmas ja Veidenbaum neljäs.

Kuvassa vasemmalta toiseksi sijoittunut Usara  Amarasinghe (Smash), luokkavoittaja Jaimielee Enriquez (TIP-70), kolmanneksi sijoittunut ja kolmas palkinto Yang Yixin (PT Espoo) ja neljänneksi sijoittunut ja myös kolmas palkinto Elina Veidenbaum (TIP-70).

M-2200

Luokkaan osallistui 10 pelaajaa. Koska aikataulu sen salli pienellä riskillä, pelattiin kaksi viiden poolia. Olisi ollut vaan niin tylsää käyttää pooleja 3+3+4.

A-poolissa pelattiin ristiin, kun John Enriquez (1903) voitti Niko Hämäläisen (1924) 3-1 ja Otto Suokas (1842) voitti Enriquezin 3-1. Onneksi järjestys ratkesi ilman pistelaskentaa, koska Hämäläinen oli voittanut Suokkaan 3-0. Eli Vladyslav Matyko ykkösenä jatkoon ja Hämäläinen toisena.

B-poolissa pelattiin neljä viisieräistä ja yllätyksiäkin tuli. Ilari Sell (1876) nousi nelossijoitetun paikaltaan ykköseksi voittamalla Aleksi Ikolan (1957) 3-2, Andrei Räisäsen (2038) 3-2 ja saamalla wo:n Sami Järvisestä. Järvinen (1878) voitti Räisäsen 3-2 ja Ikola Räisäsen 3-1.  Näin Ikola toisena jatkoon kolmella voitolla. Hän voitti Järvisen viidennessä 12-10.

Jatkokaaviolla Matyko oli vaikeuksissa Ikolan kanssa mutta voitti viidennessä 11-7.  Sell jatkoi vahvaa peliä ja voitti nyt Hämäläisen 3-1.  Matyko otti kuitenkin luokan ykkössijoitettuna luokkavoiton lyömällä Sellin 3-0.

Kuvassa vasemmalta toiseksi sijoittunut Ilari Sell (PT Espoo), luokkavoittaja Vladyslav Matyko (HUT), kolmanneksi sijoittuneet Aleksi Ikola (KoKu) ja Niko Hämäläinen (KuPTS).

M-2100

Tässä sunnuntain toiseksi ylimmässä luokassa oli kahdeksan pelaajaa. Poolit 4+4.

A-poolissa pelattiin ristiin ja kolme pelaajaa päätyi kahteen voittoon. Max Takkavuori (1538) teki ihmeitä. Hän voitti ensin John Enriquezin (1903) 3-0 ja lopuksi luokan ykkössijoitetun Vladyslav Matykon (2084) 3-0! Aika hyvin 2013-pojalle. Myös Subhrasankha Dey (1655) voitti Enriquezin 3-1.  Oliko Enriquezilla joku vaiva, kuten joku kertoi? Eräsuhteilla Dey ykkösenä ja Takkavuori toisena jatkoon.

B-poolissa Aleksi Ikola (1957) ei ollut pelipäällä ja hävisi Kai Tuoviselle (1638) 0-3 ja Jaimielee Enriquezille (1737) 1-3. Poolin voitti Andrei Räisänen, mutta kakkosena meni jatkoon Tuovinen, joka voitti Enriquezin viidennessä 12-10.

Jatkokaaviolla ei nähty yllätyksiä. Finaaliin kaksi suurimman ratingin pelaajaa jäljellä olevista eli Räisänen ja Dey. Räisänen voitti 3-1.

Kai Tuovinen pelasi muuten pelikäden etusormi murtuneena!

Kuvassa vasemmalta toiseksi sijoittunut Subhrasankha Dey (PT Espoo), luokkavoittaja Andrei Räisänen (MBF), kolmanneksi sijoittuneet Max Takkavuori (TIP-70) ja Kai Tuovinen (Wega).

M-2000

Lauantain ”ruuhkaryhmässä” eli kello 13:n ryhmässä pelattuun luokkaan osallistui 19 pelaajaa. SIten yksi kolmen pooli ja neljä neljän poolia.

A-poolissa yleensä aina kolmossijoitettu voittaa kakkossijoitetun. Niin nytkin. Aaro Mäkelä (1645) voitti John-Axel Stråhlmanin (MBF) 3-0 ja meni jatkoon poolikakkosena. Mäkelä piti tiukalla myös luokan ykkössijoitettua Aleksi Ikolaa, joka voitti viidennessä 11-9. Myös Stråhlman johti häntä erin 2-0. Hmmm….

C-poolissa Noel Metsätie (1557) nousi kolmossijoitetun paikalta pooliykköseksi voittamalla John Enriquezin (1903) 3-1 ja Aleksis Vällärin (1690) 3-1. Enriquez kakkosena jatkoon.

Mukava luokka raportoitavaksi, kun B-, D- ja E-pooleissa pelattiin kiltisti ratingin mukaan!

10 pelaajan jatkokaavio meni tarkalleen ratingin mukaan. Finaalissa kohtasivat kaksi luokan kärkisijoitettua eli Aleksi Ikola ja Petri Tuomaila. Ikola voitti 3-2.

Kuvassa vasemmalta toiseksi sijoittunut Petri Tuomaila (LPTS), luokkavoittaja Aleksi Ikola (KoKu) ja kolmanneksi sijoittunut John Enriquez (TIP-70). Toinen kolmanneksi sijoittunut Otto Suokas (PT Espoo) poistui paikalta ennen palkintojenjakoa.

M-1950

Lauantai-illan M-1950-luokkaan osallistui lopulta kahdeksan pelaajaa eli kahdella neljän pelaajan poolilla mentiin.

A-poolissa mentiin ratingin mukaan, mutta B-poolissa Mihai Girlea (1794) vei poolin ykköspaikan John Enriquezilta (1903) 3-1-voitollaan.

Enriquez paikkasi tilanteen voittamalla jatkokaavion semifinaalissa Petri Tuomailan (1907) 3-2 oltuaan erin 0-2 tappiolla. Girlea voitti omassa semifinaalissaan Jaimielee Enriquezin 3-1 ja näin finaalista tuli B-poolin finaalin uusinta. Tällä kertaa John Enriquez oli parempi 3-1.

Kuvassa vasemmalta toiseksi sijoittunut Mihai Girlea (PT Jyväskylä), luokkavoittaja John Enriquez (TIP-70) ja kolmanneksi sijoittunut Jaimielee Enriquez (TIP-70).

Petri Tuomaila (LPTS) sai oman kolmannen palkintonsa jo ennen palkintojenjakoa.

M-1800

Sunnuntain M-1800-luokassa oli 19 osallistujaa. Koska se oli aikataulullisesti mahdollista, pelattiin isoissa pooleissa: 4+5+5+5+5.

A-poolissa Philipp Gossmann (1556) nousi kolmossijoitetun paikalta ykköseksi voittamalla Esa Ahteen (1586) 3-1 ja Jamielee Enriquezin (1737) 3-2 (viides 11-9). Enriquez kakkosena jatkoon.

B-poolissa Steban Bazil (1571) voitti kaikki neljä otteluaan ja myös Hannu Tolvasen (1707) 3-0 ottaen pooliykkösen paikan. Poolikakkosena jatkoon Eleonoora Roosioks (1457), joka voitti Tolvasen 3-0 ja Noel Metsätien (1557) 3-2. Myös Metsätie voitti Tolvasen 3-0, ja näin koko luokan kakkossijoitettu Tolvanen putosi peräti poolin neloseksi.

C-poolissa ylläteltiin vain sijoilla 3-5. Siellä Hegert Laht (1370) voitti Pate Ikolan (1587) 3-1 (viides 19-17!) ja Tomi Juutilaisen (1458) 3-2. Näin Laht nousi poolin kolmoseksi.

Arto Ojanen (1617) nousi D-poolin ykköseksi voittamalla John-Axel Stråhlmanin (1649) 3-1. Poolikakkoseksi ja toiseksi jatkoonmenijäksi tuli Max Takkavuori (1538), joka voitti  Stråhlmanin ankarassa ottelussa 3-2. Viides 11-9. Jännittävä ottelu oli myös Ojasen ja Takkavuoren välinen ottelu. Ojanen voitti viidennessä 14-12. Ensimmäinenkin erä Ojaselle 16-14!

Max Takkavuori jatkoi yllätyksiään jatkokaavion kvartassa, jossa hän voitti Philipp Gossmannin 3-0. No, Gossmannilla oli sijoituksessa vain 18 ratingpistettä enemmän. Muita ratingyllätyksiä ei neljässä kvartassa tapahtunut.

Takkavuoren eteneminen pysähtyi viimein semifinaaliin, jossa luokan kolmossijoitettu Subhrasankha Dey voitti hänet 3-0. Luokan ykkössijoitettu  – mutta poolissaan toiseksi jäänyt – Jaimielee Enriquez voitti puolestaan Edsel Camantiquen 3-0. Finaalissa Enriquez päihitti Deyn 3-0.

Kuvassa vasemmalta toiseksi sijoittunut Subhrasankha Dey (PT Espoo), luokkavoittaja Jaimielee Enriquez (TIP-70), kolmanneksi sijoittuneet Max Takkavuori (TIP-70) ja Edsel Camantique (Atlas).

M-1650

Lauantain illassa mukana oli yhdeksän pelaajaa. Siten poolit 4+5. Illallakin usakaltaa laittaa viiden poolin, jos pooleja on korkeintaan kaksi. Muuten jatkokaavion kierroksia tulee ainakin kolme, mikä on liikaa.

A-poolissa kolmanneksi sijoitettu Gabriel Anton (1453) nousi pooliykköseksi voittamalla Jussi Joensuun (1494) 3-2 ja Stefan Frimanin (1597) 3-1. B-poolissa Joel Koivumäki (1530) nousi pooliykköseksi voittamalla Pate Ikolan (1548) 3-2 (viides 12-10). Pelasi Koivumäki myös kaksi muuta viisieräistä. Eino  Reina kaatui 0-2-tappioaseman jälkeen 3-2.  Mutta Toivo Ridalia (1452) vastaan tuli tappio 2-3. Hän meni tosin ensin 2-1-johtoon pitkän kaavan kautta: 15-13, 10-12, 16-14. Pate Ikolakin pelasi toisen viisieräisen voittaessaan Grigorii Skiban 3-2. Pooli kesti kuitenkin vain 3 tuntia 20 minuuttia eli täsmälleen viiden pelaajan poolin laskennallinen kesto: 10 ottelua x 20 minuuttia/ottelu = 200 minuuttia = 3 tuntia 20 minuuttia. No lopussa kyllä pelattiin kahdella pöydällä.

Gabriel Anton jatkoi yllätyksiä jatkokaaviolla, jonka semissä hän voitti Pate Ikolan 3-0. Jussi Joensuu taas yllätti toisessa semifinaalissa voittamalla Joel Koivumäen 3-1. Tiukat olivat taas pisteet. Neljäs erä 17-15. Näin finaali oli A-poolin finaalin uusinta. Anton voitti jälleen Joensuun 3-2, vaikka tämä johti erin 2-1.

Jussi Joensuulla on vanhaa rankingtaustaa. Hän oli sijalla 27 MJ-13:n 1.1.1989-rankingilla. Silloin hänen seuransa oli TerPy.

Kuvassa vasemmalta toiseksi sijoittunut Jussi Joensuu (HUT), luokkavoittaja Gabriel Anton (TuPy), kolmanneksi sijoittuneet Pate Ikola (KoKu) ja Joel Koivumäki (TIP-70).

M-1600

Lauantaiaamun M-1600-luokassa oli kivasti 12 pelaajaa, joten saatiin kolme neljän pelaajan poolia.

A-poolissa Eino-Juhani Aallas (1315) yllätteli ja nousi nelossijoitetun paikalta pooliykköseksi.  Hän voitti Markku Hauhian (1418) 3-1, Pauliina Niskasen (1381) 3-0 ja Pate Ikolan (1548) 3-0. Vakuuttavaa! Muuten mentiin ratingien mukaan eli Ikola kakkosena jatkoon.

B-poolissa Eino Reina (1332) oli samoin nelossijoitettu poolissaan mutta meni jatkoon kakkosena. Hän voitti Mats Hollmeruksen (1438) 3-0 ja Aku Kauran (1367) 3-1. Joel Koivumäki oli kuitenkin pooliykkönen kolmella voitollaan. Niistä vain yksi oli viisieräinen, kun Reina kaatui 3-2, vaikka Reina oli johtanut 2-0. Koivumäki oli toki luokan kakkossijoitettu. Lisäksi Kaura yllätti Hollmeruksen 3-1.

C-poolin yllättäjä oli Hegert Laht (1370), joka voitti Juha Pitkäsen (1458) 3-1 ja Toivo Ridalin (1452) 3-1. Se riitti poolivoittoon, koska myös Pitkänen päätyi kahteen voittoon, ja keskinäinen ottelu ratkaisi. Laht hävisi Marko Vuorelle (1339) 2-3 (viides 10-12) johdettuaan erin 2-0

Jatkokaavion kvartoissa ei nähty yllätyksiä vaan syrjäytetyt pooliykköset Pate Ikola ja Juha Pitkänen menivät semifinaaleihin voittamalla pooliyllättäjät.  A-poolin yllättäjäykkönen  Eino-Juhani Aallas kuitenkin jatkoi hyviä pelejään ja voitti semifinaalissa Pitkäsen 3-0. Toinen semifinaali oli sitten ankarampaa vääntöä, kun Joel Koivumäki voitti Pate Ikolan 3-2 oltuaan erin 1-2 tappiolla.

Finaalikin oli kova kamppailu. Meni viidenteen erään. Koivumäki johti jo 9-7, mutta Aallas nousi 11-9-voittoon.

Kuvassa vasemmalta toiseksi sijoittunutJoel Koivumäki  (TIP-70), luokkavoittaja Eino-Juhani Aallas (HUT), kolmanneksi sijoittuneet Pate Ikola (KoKu) ja Juha Pitkänen (PT 75).

M-1500

Kymmenen pelaajaa jaettiin kahteen viiden pelaajan pooliin.

Luokan ykkössijoitettu Juha Julmala oli hyvässä iskussa A-poolissa häviten vain kaksi erää neljässä ottelussa. Vastaavasti poolin kakkossijoitettu Usara Amarasinghe oli selkeä poolikakkonen. Alemmilla sijoilla pelattiin ristiin, kun Erik Räsänen (1119) voitti Hegert Lahtin (1370) 3-0. Eräsuhteilla Räsänen poolikolmonen.

B-poolissa pelattiin pahasti ristiin. Pooliykköseksi tuli luokan kakkossijoitettu Tomi Juutilainen (1458) vaikka hävisikin poolin ensimmäisessä ottelussaan Petteri Kauppalalle (1262) 2-3, viides 10-12. Seuraavat kolme pelaajaa päätyivät kahteen voittoon, kun Eino Reina (1332) voitti Markku Hauhian (1418) 3-0 ja Kauppala Reinan. Näin Hauhialla, Kauralla ja Kauppalalla oli kaksi voittoa Reinan jäädessä yhteen voittoon. Mutta nytpä ei mentykään eräsuhdelaskentaan. Hauhialla oli näet keskinäisistä otteluista kaksi voittoa, Kauralla yksi ja Kauppalalla nolla. Niinpä Hauhia meni poolikakkosena jatkoon.

Jatkokaavio oli viisieräisten otteluiden hetteikkö. Semifinaaleissa Julmala nousi Hauhiaa vastaan 3-2-voittoon 1-2-tappioasemasta. Juutilainen puolestaan johti Amarasinghea 2-1 ja myös voitti 3-2. Näin finaalissa kohtasivat luokan kaksi kärkisijoitettua. Juutilainen meni erin 2-1-johtoon, mutta Julmala vei pelin viidenteen erään. Juutilainen johti sitä vielä 8-6, mutta Julmala nousi 11-9-voittoon kauniilla onnenkantamoisella.

Kuvassa vasemmalta toiseksi sijoittunut Tomi Juutilainen (PT 75), luokkavoittaja Juha Julmala (PeTo), kolmanneksi tulleet Usara Amarasinghe (Smash) ja Markku Hauhia (Boom).

M-1400

Luokassa oli 21 pelaajaa. Valitettavasti tuli siten kolme kolmen pelaajan poolia: 3×3 + 3×4.

Kolmen pelaajan C-poolissa pelattiin ristiin, kun Kai Pusa (1219) voitti Marko Vuoren (1339) 3-0 ja Kim Danielsson (1094) voitti Pusan 3-2. Eräsuhteilla Pusa ykkösenä ja Danielsson kakkosena jatkoon. D-poolissa Eino-Juhani Aallas oli ylivoimainen kolmella 3-0-voitollaan, mutta muut pelasivat ristiin, kun Ular Reinvelt (925) voitti Erkki Haverisen (1228) 3-2. Haverinen silti eräsuhteilla jatkoon ennen Reinveltia ja Juuso Anttilaa. E-poolissa vaihtui kärjen järjestys, kun Liu Peng (arviolta 1250) voitti Timo Averjanovin (1288) 3-1. F-poolissa poolin kolmossijoitettu Marcin Dabrowski (1043) nousi pooliykköseksi voittamalla Roman Tamilinin (1270) 3-2 ja Pauli Hellbergin (1258) 3-2. Tamilin otti kakkospaikan. Myös  Resti Montoya (992) voitti Hellbergin 3-2.

Jatkokaaviolla oli yksi yllätys 16:n joukossa. Mirko Paloniemi (1157) pudotti Timo Averjanovin 3-0.

Kvartoissa nähtiin yksi hurja ottelu, vaikka se päättyikin ratingin mukaisesti Aku Kauran (1367) voittaessa Roman Tamilinin (1270) 3-2.  Tamilin johti erin 2-1 ja neljättä erää vielä 9-8 mutta Kauralle 12-10 (10-10:ssä herkkä kanttisorry).   Tamilin johti viidettä peräti 8-2 ja vielä 10-9, mutta niin vain Kaura nousi taistellen voittoon 13-11 pidettyään time-outin kaameassa 2-8-tilanteessa.  Nousussa auttoi vähäsen kolme löps-löps verkkosoria, mutta toisaalta Kaura tökkää rystyalakierteen sillä tavalla matalana, että verkkosorien todennäköisyys kasvaa.

Semifinaaleissa luokan ykkössijoitettu Pauliina Niskanen puksutti menemään, kun Erkki Haverinen kaatui 3-1.  Toinen semifinaali oli sitten viisieräinen. Aku Kaura meni 2-0-johtoon, mutta Eino-Juhani Aallas nousi 3-2-voittoon.  Aallas (1315) meni päätyyn asti ja voitti finaalissa Niskasen (1381) 3-1. Pieni yllätys siis.

Kuvassa vasemmalta toiseksi sijoittunut Pauliina Niskanen (HäKi), luokkavoittaja Eino-Juhani Aallas (HUT). kolmanneksi sijoittuneet Aku Kaura (HäKi) ja Erkki Haverinen (HUT).

M-1350

14 pelaajaa jaettin kahteen kolmen ja kahteen neljän pelaajan pooliin.

Pooleissa tapahtui pari yllätystä. A-poolissa Sirpa Kemppinen (1110) voitti Timo Averjanovin (1288) 3-1 ja nousi pooliykköseksi. Myös Marcin Dabrowski (1043) voitti Averjanovin ja meni poolikakkosena jatkoon. C-poolissa Resti Montoya (992) nappasi poolikakkosen paikan yllättämällä Markus Strandströmin (1140) 3-2. Strandström johti jo erin 2-0.

Kaikki jatkokaavion kvartat päättyivät yllätykseen. Sirpa Kemppinen voitti Erik Räsäsen (1119) 3-1, Jacob Hellgren (1143) voitti Erkki Haverisen (1226) 3-2, Marcin Dabrowski voitti Kai Pusan (1219) 3-1 ja Resti Montoya voitti Erkki Virran (1287) 3-0.

Semifinaalit menivät sentään ”oikein” eli Hellgren ja Dabrowski menivät finaaliin. Siinä Hellgren oli ylivoimainen ja voitti selvästi 3-0.

Kuvassa vasemmalta toiseksi sijoittunut Marcin Dabrowski (TuPy), luokkavoittaja Jacob Hellgren (TuPy) ja kolmanneksi sijoittunut Resti Montoya (NuPS). Toinen kolmanneksi sijoittunut Sirpa Kemppinen (PT-2000) ehti lähteä ennen palkintojenjakoa.

M-1300

Sunnuntaisessa M-1300-luokassa oli 13 pelaajaa. Kaksi neljän ja yksi viiden pooli.

Erik Räsänen (1119) oli A-poolin sankari. Kolme voittoa! Ensin kaatui luokan ykkössijoitettu Timo Averjanov (1288) 3-2 Averjanovin johdettua 2-0. Myös poolin kakkossijoitettu Jacob  Hellgren (1143) kaatui 3-1. Averjanov kakkosena jatkoon.

B-poolissa Turo Haapamäki (1081) meni kakkosena jatkoon voittamalla Markus Strandströmin (1140) 3-0. Koko luokan kakkossijoitettu Roman Tamilin jatkoon ykkösenä neljällä voitolla. Sijoilla 4-5 vaihtui järjestys, kun Noella Stråhlman (923) voitti Pontus Claessonin (939) 3-0.

C-poolissa arvioratingilla 1250 pelannut Liu Peng voitti myös poolin ykkössijoitetun Petteri Kauppalan (1262) 3-2 (Kauppala johti 2-1) ja otti poolin ykköspaikan. Toinen  jatkoonmenijä oli Resti Montoya (992), joka myös voitti Kauppalan.

Montoya jatkoi yllätyksiä jatkokaaviolla, jossa hän voitti kvartassa Haapamäen. Averjanov pelasi kvartassa hienosti ja voitti Liu Pengin viidennessä 13-11.

Montoya yllätti vielä semifinaalissa, jossa Erik Räsänen kaatui 3-1. Roman Tamilin (1270) yllätti lievästi lyömällä Averjanovin 3-0.

Finaalissa Montoyan yllätykset viimein loppuivat, kun Tamilin nuiji 3-1-voiton kotiin.

Kuvassa vasemmalta toiseksi sijoittunut Resti Montoya (NuPS), luokkavoittaja Roman Tamilin (PT Espoo), kolmanneksi sijoittuneet Erik Räsänen (Maraton) ja Timo Averjanov (TIP-70).

M-1200

Osallistujia oli tasan 20 eli saatiin viisi neljän poolia eikä yhtäkään kolmen poolia.

A-poolissa Resti Montoya (992) vei toisen jatkopaikan Markku Merralta (1030) voittamalla  tämän 3-2 oltuaan erin 0-2 tappiolla. Hän johti myös poolivoittajaa ja luokan ykkössijoitettua Jacob Hellgreniä erin 2-1.

B-poolissa oli lähellä pooliykkösen vaihtuminen, kun Marcin Dabrowski (1043) johti Markus Strandströmiä (1140) erin 2-0.

C-poolissa pelattiin ristiin ja kolme pelaajaa päätyi kahteen voittoon. Mark Baskov (1052) yllätti Erik Räsäsen (1119) 3-1 ja Liu Shenghua (1009) Baskovin 3-1. Koska Räsänen voitti Liu Shenghuan 3-2, järjestys selvisi eräsuhteilla. Eräpisteitä ei tarvittu. Liu Shenghua ykkösenä ja Baskov kakkosena jatkoon. Siten luokan kolmossijoitettu Räsänen jäi pooliinsa.

Myös D-poolissa pelattiin ristiin. Pontus Claesson (939) oli kuitenkin poolivoittaja kolmella voitollaan. Hän yllätti Alex Danielssonin (1108) 3-1 ja Petri Haukan (1055) 3-0. Muilla sijoilla Aki Niemi (arviorating 850) voitti Haukan 3-0 ja Haukka Danielssonin 3-2. Eräsuhteilla (4-3) Niemi poolikakkosena jatkoon.

E-poolin ainoa yllätys tapahtui kärjessä, kun Juuso Anttila (1094) voitti Kim Danielssonin 3-2 oltuaan tappiolla 0-2.  Sen jälkeen Anttila antoi kolmessa erässä vain yhdeksän pistettä!

Jatkokaaviolla tapahtui kaksi yllätystä 16:n joukossa. Aki Niemi voitti Marcin Dabrowskin 3-1 ja Mark Baskov voitti Juuso Anttilan 3-0.

Kvartoissa ei yllätyksiä tapahtunutkaan, mutta semifinaalissa Baskov pudotti luokan kakkossijoitetun  Strandströmin 3-1. Ykkössijoitettu Hellgren piti sen sijaan pintansa ja voitti Liu Shenghuan 3-1. Finaali oli tasaista vääntöä, mutta Hellgren jatkoi voittojaan ja otti ykköspokaalin 3-2.

Kuvassa vasemmalta toiseksi sijoittunut Mark Baskov (Spinni), luokkavoittaja Jacob Hellgren (PT Espoo), kolmanneksi sijoittuneet Liu Shenghua (Smash) ja Markus Strandström (PTS Sherwood).

M-1100

Mukana oli 10 pelaajaa, joten pelattiin kaksi viiden pelaajan poolia.

Pelaajien ratingit olivat niin lähellä toisiaan tai vasta muodostumassa, että jätetään yllätysvoittojen listaaminen pois.

Luokan ykkössijoitettu Juuso Anttila kuitenkin voitti A-poolin puhtaalla pelillä. Toinen jatkoonmenijä oli poolin kolmanneksi sijoitettu Oshadini Amarasinghe. Liia  Salonen otti yhden voiton voittamalla Markus Punnalan 3-0!

B-poolissa ykköseksi nousi poolin kakkossijoitettu Resti Montoya kolmella voitolla. Seuraavat kolme pelaajaa pelasivat ristiin niin, että jokaisella oli kaksi voittoa. Heistä Markku Malkavaara kuitenkin voitti kaksi muuta, joten meni jatkoon poolikakkosena. Poolin ykkössijoitettu Artemii Semenov jäi tässä vertailussa poolin neljänneksi.

Jatkokaaviolla Markku Malkavaara voitti Juuso Anttilan semifinaalissa suoraan 3-0. Vastaavasti Resti Montoya löi Oshadini Amarasinghen 3-0. Montoya antoi finaalissa yhden erän Malkavaaralle: 3-1.

Kuvassa vasemmalta toiseksi sijoittunut Markku Malkavaara (PT 75) ja luokkavoittaja Resti Montoya (NuPS).

Oshadini Amarasinghe (Smash) sijoittui kolmanneksi. Toinen kolmannen palkinnon saaja Juuso Anttila (PT Espoo) poistui paikalta ennen palkintojenjakoa.

M-1000

Pelaajia oli 15, joten pooleja oli neljä. Niistä yhdessä kolme pelaajaa.

Vaikka ratingit olivat lähellä toisiaan, tässä muutama maininta.

B-poolissa luokan kakkossijoitettu Lars-Wilmer Stråhlman piti paikkansa kolmella voitolla. Toiseksi jatkoonmenijäksi tuli 850-arvioratingilla pelannut Aki Niemi. C-poolissa vaihtui ykkösen ja kakkosen paikka, kun Oliver Parviainen voitti Erkka Tuppuraisen. D-poolissa kolme pelaajaa pelasivat ristiin. Tuija Jokisella oli paras eräsuhde, joten hän meni ykkösenä jatkoon. Mikko Kangas oli toinen. Marko Haikkola jäi pooliin.

Jatkokaavion kvartoista oli varmaan mielenkiintoisin Smashin sisäinen, jossa Liu Jihong voitti Oliver Parviaisen 3-1.

Semifinaaleista ankarampi oli Aki Niemen ja Noella Stråhlmanin välinen. Stråhlman johti erin 2-1, mutta Niemi nousi 3-2-voittoon. Lars-Wilmer Stråhlman hoiti oman semifinaalinsa 3-0 Liu Jihongia vastaan.

Näin finaali oli B-poolin finaalin uusinta. Lars-Wilmer Stråhlman oli voittanut poolissa Aki Niemen 3-2, ja nytkin-Niemi oli finaalia häviöllä 0-2. Mutta niin vain hän nousi 3-2-voittoon.

Kuvassa vasemmalta toiseksi sijoittunut Lars-Wilmer Stråhlman (TIP-70), luokkavoittaja Aki Niemi (MBF), kolmanneksi sijoittuneet Noella Stråhlman (TIP-70) ja Liu Jihong (Smash).

M-900

Tässäkin luokassa oli onnea. Tasan 10 pelaajaa, joten pelattiin kahdella viiden pelaajan poolilla. Päätettiin myös ex tempore päästää kummastakin poolista kolme pelaajaa jatkoon.

A-poolissa pelattiin ristiin. Liia Salonen voitti Markku Punnalan, Punnala voitti Lars-Wilmer Stråhlmanin (viides 13-11), myös Oliver Parviainen voitti Stråhlmanin. Näin Punnala ja Parviainen päätyivät kolmeen voittoon, ja keskinäisen ottelun perusteella Punnala meni jatkoon pooliykkösenä. Stråhlmanilla ja Salosella oli kaksi voittoa, mutta keskinäisen ottelun perusteella Stråhlman meni poolikolmosena jatkoon.

B-poolissa Linus Lundström marssi neljällä voitollaan pooliykköseksi vaikka oli poolin nelossijoitettu. Magnus Jackson oli kolmella voitolla kakkonen ja Markku Malkavaara meni kahdella voitolla kolmosena jatkoon.

Jatkokaaviolla tapahtui kummia, kun kummankin poolin kakkonen putosi kvartoissa häviämällä toisen poolin kolmoselle. Kvartat olivat valtaisia viisieräisiä. Lars-Wilmer Stråhlman voitti Magnus Jacksonin 3-2 vaikka oli erin 1-2 tappiolla ja neljäs erä 13-11. Markku Malkavaara pudotti Oliver Parviaisen 3-2 ja viides oli 14-12.

Stråhlman oli päässyt vauhtiin ja voitti semifinaalissa Markku Punnalan 3-1, jolle oli poolissa hävinnyt. Linus Lundström voitti Malkavaaran kuten oli voittanut poolissakin. Nyt 3-1.

Näin finaalissa kohtasivat A-pooli ja B-pooli. A-poolin kolmonen Stråhlman voitti B-poolin ykkösen Lundströmin 3-1.

Kuvassa vasemmalta toiseksi sijoittunut Linus Lundström (MBF), luokkavoittaja Lars-Wilmer Stråhlman (PT Espoo) ja kolmanneksi sijoittunut Markku Malkavaara (PT 75).

Markku Punnala (MBF) sai kolmannen palkintonsa vasta palkintojenjaon jälkeen.

M-800

Luokassa oli mukavat 10 pelaajaa, joten pelattiin kahdella viiden poolilla. Vain kaksi parasta meni jatkoon. Kolme jatkoon menevää oli sunnuntain keksintö.

A-poolista meni jatkoon kaksi kärkisijoitettua eli Arto Ala-Vannesluoma ja Herman Komaro. Kiihkein ottelu käytiin kuitenkin varmaan sijoista 3-4 taisteltaessa kahden PTS Sherwoodin pelaajan välillä. Siinä Eemil Passinen oli erin 1-2 häviöllä Viola Saartoa vastaan mutta nousi 3-2-voittoon.

B-poolissa uusi ja ratingia vailla oleva pelaaja  Thomas Holmberg (2014!) napsi neljä voittoa häviten vain yhden erän. Poolin ykkössijoitettu Linus Lundström  meni jatkoon poolikakkosena kolmella voitolla. Myös tässä poolissa kiihkein ottelu käytiin varmaan kahden PTS Sherwoodin pelaajan välillä. Siinä Onerva Maijala johti jo erin 2-0 Sohvi Vuorista mutta Vuorinen nousi 3-2-voittoon uskomattoman  kolmannen erän jälkeen. 18-16!

Jatkokaaviolla B-poolin pelaajat jyräsivät A-poolin kumoon. Holmberg antoi sentään erän Komarolle.  Fnaali oli sitten kovaa taistelua viiden erän verran. Lundström voitti tärkeän toisen erän 12-10 ja meni lopulta 3-2-voittoon. Poolissa vastaava ottelu oli mennyt 3-0 Holmbergille.

Kuvassa vasemmalta luokkavoittaja Linus Lundström (MBF), kolmanneksi sijoittunut Arto Ala-Vannesluoma (PeTo) ja myös kolmanneksi sijoittunut Herman Komaro (PT Espoo). Toiseksi sijoittunut Thomas Holmberg (PT Espoo) puuttuu kuvasta.

M-750

Valitettavasti lopulta vain viisi pelaajaa starttasi tähän luokkaan. Mutta pelattiin kuitenkin mukava viiden pelaajan pooli, jossa oli kuulemmaa kovaa taistelutunnelmaa.

Oskari Karjalainen oli tulosten valossa aika ylivoimainen. Neljä voittoa ja vain yksi hävitty erä seurakaverilleen Jesse Niemiselle. Nieminen nakutti kahdessa muussa ottelussaan 3-0-voitot, mutta ottelu Eemil Passista vastaan oli kovaa vääntöä. Viides Niemiselle 11-6.  Näin toinen sija Niemiselle. Muut kolme pelaajaa päätyivät yhteen voittoon, jolloin järjestys ratkaistiin eräsuhteilla. Katsotaanpa. Ensin Eemil Strandström voitti Olli Laitisen 3-1. Sitten Passinen voitti Strandströmin 3-0. Luokan viimeisessä ottelussa palkintosijat lopulta ratkesivat.  Laitinen ja Passinen pelasivat täydet viisi erää. Laitinen voitti, mutta katsokaapa pisteitä: 10-12, 11-9, 14-12, 4-11, 11-9.  Nämä tulokset merkitsivät sitä, että Passinen oli kolmas eräsuhteella 1,66. Laitinen otti neljännen sijan (0,80) ja Strandström oli viides (0,75).

Kuvassa vasemmalta toiseksi sijoittunut Jesse Nieminen (Smash), luokkavoittaja Oskari Karjalainen (Smash) ja kolmanneksi sijoittunut Eemil Passinen (PTS Sherwood). Neljänneksi sijoittunut Olli  Laitinen (PT Espoo) olisi myös saanut kolmannen palkinnon, mutta hän ehti poistua ennen palkintojenjakoa.

MN

Miesten nelinpeliin osallistui kuusi paria, jotka pelasivat yhden poolin aina tarvittaessa kahta pöytää käyttäen.  Siitä syntyikin oikein mukava ja hyvätunnelmainen luokka.

15 ottelusta peräti kuusi oli viisieräisiä. Aivan yllättäen pari Andrei Räisänen/John-Axel Stråhlman oli viisieräisten otteluiden kunkku neljällä viisieräisellä ottelullaan.

Kolme paria nousi muiden yläpuolelle neljällä voitollaan ja yhdellä tappiolla. Pari Tapio Passinen/Pham Huy Dong hävisi parille Niko Hämäläinen/Aleksi Ikola 2-3 mutta voitti parin Vladyslav Matyko/Jari  Homanen 3-1. Näin se nousi ykköseksi viitossijoitetun paikaltaan erillä 5-4. Matyko/Homanen voitti puolestaan parin Hämäläinen/Ikola 3-1 ja erillään 4-4 tuli toiseksi. Hämäläinen/Ikola sai erät 4-5 ja oli kolmas.

Toisesta kolmannesta palkinnosta oli kova vääntö. Joonas Kokko/Otto Suokas johti paria Räisänen/Stråhlman erin 2-1, mutta jävisi sitten viimeiset erät 7-11, 7-11.

Kuudenneksi jääneellä parilla Juha Julmala/Aaro Mäkelä  oli yhteisratingia 464 pistettä vähemmän kuin parilla, jolla oli viidenneksi vähiten ratingia (Tapio Passinen/Pham Huy Dong). Siitä huolimatta pari pani todella lujille toiseksi tulleen parin Matyko/Homanen. Hävisi vasta viidennessä 8-11!

Kuvassa vasemmalta toiseksi sijoittunut pari Vladyslav Matyko/Jari  Homanen (HUT), voittajapari Tapio Passinen/Pham Huy Dong (PTS Sherwood/PT Espoo), kolmanneksi  sijoittunut pari ja kolmas palkinto Niko Hämäläinen/Aleksi Ikola (KuPTS/KoKu) ja neljänneksi sijoittunut pari mutta myös kolmas palkinto Andrei Räisänen/John-Axel Stråhlman (MBF).

MN-2800

Alkempaan nelinpeliluokkaan lähti kahdeksan paria, jotka jaettiin kahteen neljän parin pooliin.

Kummassakin poolissa noudatettiin tiukasti parien yhteisratingin mukaista paremmuutta.  A-poolissa käytiin kuitenkin erittäin ankara taistelu jatkopaikasta. Poolin kakkossijoitetun parin Sakari Farin/Hans Harju ja kolmossijoitetun parin Markku Nykänen/Martti Kangas  välinen ottelu huipentui huikeaan viidenteen 19-17-erään, jolla Farin/Harju lukitsi voittonsa oltuaan jo erin 0-2 tappiolla. B-poolissa hieman vastaava ottelu käytiin sijoista 3-4, kun Janne Viljamaa/Eeva Aaltonen oli häviöllä 0-2 paria Harri Heinonen/Esko Laine vastaan. Voitto sitten 3-2 viidennessä.

Jatkokaaviolla A-poolin voittajapari Roman Tamilin/Aku Kaura koki kovia ja hävisi semifinaalissa 1-3 B-poolin kakkosparille Ji Wenxuan/Sam Londen. B-poolin ykköspari Hoang Nhat Nguyen Ha/Oliver Parviainen selvitti puolestaan A-poolin kakkoset Sakari Farin/Hans Harju 3-1.

Hoang Nhat Nguyen/Parviainen oli finaalissa vielä ylivoimaisempi kuin vastaavassa ottelussa B-poolissa. 3-0 ja pisteitä vastustajalle 18 kpl.

Kuvassa vasemmalta toiseksi sijoittunut pari Ji Wenxuan/Sam Londen (MBF), luokkavoittajapari Hoang Nhat Nguyen Ha/Oliver Parviainen (Smash) ja kolmanneksi sijoittunut pari Roman Tamilin/Aku Kaura (PT Espoo/HäKi).

Toinen kolmanneksi sijoittunut pari Sakari Farin/Hans Harju (Atlas) sai mitalinsa jo ennen palkintojenjakoa.

MN-2200

Tätä luokkaa ei pelattu omana luokkanaan vaan mitalit jaettiin MN-2800-luokan tulosten ja jatko-otteluiden avulla.

Kultamitalit jaettiin ainoalle MN-2200-parille, joka pääsi jatkoon MN-2800-poolistaan. Tämä pari oli Hans Harju/Sakari Farin. Muut parit pelasivat jatkopelejä toisiaan vastaan niin, että järjestys saatiin selville. Tuloksia ei laitettu kunnolla ylös, mutta voittojen määrä tiedettiin. Näin luokan palkintojärjestykseksi tuli tämä:

  1. Hans Harju/Sakari Farin
  2. Janne Viljamaa/Eeva Aaltonen
  3. Martti Kangas/Markku Nykänen
  4. Arto Ala-Vannesluoma/Erkka Tuppurainen

Kuvassa vasemmalta toiseksi sijoittunut pari Janne Viljamaa/Eeva Aaltonen (Atlas/MBF), luokkavoittajapari Hans Harju/Sakari Farin (Atlas) ja kolmanneksi sijoittunut pari Martti Kangas/Markku Nykänen (PeTo/Atlas). Toinen kolmanneksi sijoittunut pari Arto Ala-Vannesluoma/Erkka Tuppurainen (PeTo) ehti lähteä ennen palkintojenjakoa.