Kaikki kirjoittajan Arto Luukkainen artikkelit

Kauden 2023/2024 starttimäärä 17,2 % suurempi kuin viime kaudella

Kansallisissa kilpailuissa oli kaudella 2023/2024 startteja 6483 . Se oli upeasti 17,2 % enemmän kuin edellisellä kaudella.  Se oli myös 7,7 % suurempi kuin viimeisellä koronaa edeltäneellä kaudella 2018/2019. Kasvussa siis ollaan!

Starttimäärä oli jopa kolmanneksi suurin kaudella 2008/2009 alkaneen seurannan aikana. Startteja oli 6724 kaudella 2008/2009 ja 6872 kaudella 2009/2010. Silloin elettiin pitkälti kolmipäiväisen Silja Maljan varassa, jossa oli startteja melkein 1000.

Kilpailupäiviä oli 68 (32+36). Se oli 10 enemmän kuin kaudella 2022/2023 (58). Hienosti on siis tullut lisää mahdollisuuksia kilpailla. Koskahan viimeksi on ollut niin paljon kilpailupäiviä?

Starttien kokonaismäärä lisääntyi 1193 startilla.

Tässä on kilpailujen TOP-10 starttimäärän mukaan:

Tässä koko kauden tilasto:

Tietoa starttimäärätilastoista

Jonkin kilpailun starttimäärä on kaikkien kilpailuluokkien yhteinen osallistujamäärä, jolloin ne pelaajat lasketaan mukaan, jotka ovat pelanneet ainakin yhden ottelun.

Huom: SM-kilpailut eivät ole mukana starttiluvuissa historiallisten syiden vuoksi. Piirinmestaruuskilpailut on viime vuosina otettu mukaan, koska ne ovat aina avoimia kilpailuja.

Oheisessa Excel-tiedostossa on myös aiempien kausien tiedot siitä lähtien, kun aloin tietoja taas kerätä (aion täydentää taaksepäin mutta 2007/2008 on vielä kesken):

Kilpailuaktiivisuustutkimus – 2023-2024

STARUMMER 11-12.5.2024 – Raportti

Päivitetty Star Gives Back -tilanteeksi tilanne 31.5. mennessä.

Star Tour 2023/2024:n menestyksekkäin pelaaja oli Jaimielee Enriquez ja toiseksi menestynein oli Andrei Räisänen.

Todella paljon osallistujia tässä Star Tourin viiimeisessä osakilpailussa 

Oli pieni arvoitus, paljonko pelaajia osallistuu STARUMMMERiin äitienpäiväviikonloppuna. Moni vakiokävijä olikin poissa, mutta tilalle saatiin paljon uusia pelaajia. Runsaasta viime hetken poisjääntien määrästä huolimatta pelaajia oli todella hienosti 145.  Enimmillään lukema oli lähes 160.

Startteja oli 282. Jossain vaiheessa startteja oli jopa pelottavat 310, mutta sekä peruttamisaalto että loukkaantumiset pudottivat lukua reilusti.

Eri seuroja oli 29. Otteluita pelattiin 533, joista jatkokaavioissa 125.

Kilpailut loppuivat lauantaina kello 22:10 ja sunnuntaina kello 20.30. Lauantaina meni taas pitkäksi. Se asia pitää ensi kaudella jotenkin ratkaista. Sitä käsittelen myöhemmin omassa luvussaan.

Videot kilpailuista

Kaikki kilpailun videot laitetaan YouTubeen. Jokaisella pöytäryhmällä (”1-4”, ”5-8” ja ”9-12”) oli oma kamera.

Videoiden otsikko YouTubessa on muotoa ”Sunday’s stream, part 2 (STARUMMER 11-12.5.2024)”.

YouTube-kanavan osoite:

https://www.youtube.com/@ArtoLuukkainen

Tässä kuitenkin suorat linkit striimivideoihin:

Lauantai
Osa 1 (pöydät 1-4)
Osa 2 (pöydät 5, 6, 13, 7, 8, 14) 
Osa 3 (pöydät 5, 6, 13, 7, 8, 14) 
Osa 4 (pöydät 9-12)
Osa 5 (pöydät 9-12)

Pöytien 1-4 striimistä puuttuu alusta noin tunti, koska olin laittanut kameran aamulla väärään pussiin. Sellaiseen, joka ei ollut lähdössä Ruskeasuolle. Piti lähteä hakemaan kameraa kotoa.

Sunnuntai
Osa 1 (pöydät 1-4)
Osa 2 (pöydät 5-8)
Osa 3 (pöydät 9-12)

Tällä kertaa pöytien 5-8-striimistä puuttuu lopusta pätkä, koska muistikortti tuli täyteen. Videointi kun oli jäänyt päälle koko yöksi.

Naisten ja tyttöjen määrä

Naisia ja tyttöjä oli mukana 19 eli 13,1 % pelaajista. Naisten kaksinpelikin oli taas ohjelmassa kahdeksalla osanottajalla.

Suurimmat seurat pelaajamäärän mukaan

TIP-70:n ja PT Espoon kamppailu ykköspaikasta jatkuu. Nyt PT Espoo nousi taas yksin ykköseksi 23 pelaajallaan. Hieno määrä oli myös TIP-70:n 20 pelaajaa. TuPy tuli mahtavalla 11 pelaajan joukkueella ja otti kolmannen paikan. Kolme seuraavaa seuraa olivat samat kuin viimeksikin eli MBF, Smash ja PTS Sherwood.  Äitienpäivän avittamana Smash meni hieman PTS Sherwoodin edelle.  Huomattava on myös NuPS:n seitsemän pelaajaa! Helsinkiläisseurojen pelaajien määrä oli 24  eli 16,6 % osallistujista. Ei kovin hyvin. Vähemmän kuin pitkään aikaan.

Tässä on seurojen TOP-10 osanottajamäärän mukaan:

Parhaat seurat

PT Espoo nousi taas mitalitilaston kärkeen isolla marginaalilla muihin. TuPy teki kovaa työtä ja  olikohan ensimmäistä kertaa upeasti tilaston kakkonen? Sen jälkeen tuli hieman harvinaisempia seuroja: NuPS, Halex ja BF-78.  Helsinkiläisseurojen menestys 3-2-8 ei ollut niin kovin kummoinen vaihteeksi.

Peräti 24 seuraa sai pelaajansa palkinnoille! Eli vain viiden seuran pelaajat eivät päässeet palkinnoille. Aika demokraattista!

Junioreita hienosti yli kolmannes

Juniori-ikäisiä (2005 ja nuoremmat) oli mukana taas todella hyvä määrä eli 53. Se oli 36,6 % kaikista pelaajista. 40 % ei ole enää kaukana!

Jaimielee Enriquez oli kauden menestynein pelaaja toistamiseen

Star Tourin yhdeksässä  osakilpailussa yhteensä 334 pelaajaa pääsi pisteille ”Menestynein pelaaja kaudella 2023/2024” -kilpailussa. Kahden kauden aikana heitä on ollut jo 420.

Jaimielee Enriquez (TIP-70) ja Andrei Räisänen (MBF) kävivät kauden aikana huikean kamppailun ykköspaikasta, kuten seuraavasta tilannehistoriasta voi nähdä:

Vielä lauantain päätteeksi Andrei oli noussut miesten nelinpelin kakkospaikan voimin johtoon pistein 121-120. Hän lisäsi vielä johdokseen sunnuntain aamupäivän jälkeen 123-120 miesten kaksinpelin kvarttapaikallaan. Mutta sen jälkeenJaimielee keräsi 10 pistettä naisten kaksinpelistä ja M-2100-luokasta tehden lopullisiksi pisteiksi 130-123.

Jaimielee sai ykkössijastaan hienon karhupokaalin ja 200 euroa. Andrei sai kakkossijastaan hienon pandapokaalin ja 100 euroa. Tässä Jaimielee ja Andrei palkinnot saaneina:

Tässä pokaalit lähikuvassa:

PTS Sherwoodin Eeka Vihreälaakso oli kolmas ja Noel Metsätie neljäs. He saavat oheiset suklaapalkinnot myöhemmin:

Suklaapalkinnot luovutettiin viimein Finlandia Junior Openin aikana. Kolmanneksi sijoittunut Eeka Vihreälaakso oikealla ja neljänneksi sijoittunut Noel Metsätie vasemmalla. Noelin suklaapakkauksesta puuttuva koristeköysi löytyi myöhemmin jääkaapistani.

Pokaaliverstas oli toiminnassa lauantain ja sunnuntain välisenä yönä noin kello 03:00:

Luokkavoitosta sai 10 pistettä, toisesta sijasta kuusi, kolmannesta sijasta neljä, sijoista 5-8 kaksi ja sijoista 9-16 yhden pisteen. Nelinpeleissä kummatkin pelaajat saavat täydet pisteet.

Tässä kilpailun TOP-20. Max Takkavuori hienosti kuudes ja Aku Kaura kahdeksas!

Seuraavassa on annettu täydellinen pistetaulukko:

Star Gives Back

Kuten aiemmin on kerrottu, Starin kisojen tuottoja käytetään eri tavoin Suomen pöytätenniksen hyväksi.

Star on nyt mukana 11 projektissa.

Yhteensä rahaa on käytetty 9158,19 euroa.

Tämä on tilanne kun kaikki on maksettu 31.5. asti. Palataan asiaan syksyllä!

Viisieräisten otteluiden määrä

Yhteensä pelattiin 130 viisieräistä ottelua. Se merkitsee peräti 24,4 % otteluista! STARPRILissä lukema oli 21,8 %. Ei ihme, kun aikataulut vähän paukkuivat!

Olin sairas kilpailujen aikaan

Tämä asia pitää tässäkin yhteydessä kertoa, koska henkinen kapasiteettini oli hyvin heikoilla kisan aikana. Sairastuin johonkin flunssaan keskiviikkona/torstaina ja perjantaina olin jo sangen huonossa kunnossa. Siksikin pääsin laittamaan Ruskeasuota kilpailukuntoon vasta klo 19.30. Tulinhan Tampereelta, jossa palkinnot jaksoin hakea aamun sijaan vasta iltapäivällä ja muutenkin lähtö kohti Helsinkiä viivästyi, koska ei vaan jaksanut. Näin hallin laitto jäikin vähän kesken. Kyniä en ehtinyt laittaa pöydille. Pöytänumeroita jäi puuttumaan. Lauantain palkintoja en ehtinyt laittaa esille. Jne. Salista piti lähteä 2,5 tunnin työn jälkeen, kun se meni kiinni klo 22. Onneksi minua autettiin pöytien siirrossa, kun tehtiin 14 pöydän sali. Kiitos: Andrei Räisänen, Lassi Lehtola, Rocka Merilahti. En kai unohda jotakuta?

Kun sali ei ollut kunnossa perjantain työn jälkeen, salin laittamisen piti jatkua heti lauantaina klo 08.00. Kynät, pöytänumerot, kameratelineet, telineiden suojat, johdot… Valmista tuli klo 08.54 ja kilpailut saattoivat alkaa!

Ääneni oli huonossa kunnossa, joten oli ikävä kuuluttaa. Mutta ihan hyvin kisat pyörivät. Tökkiminen alkoi kuitenkin lisääntyä illemmalla, kun M-2000-luokan 11 poolia alkoivat valmistua ja piti laittaa valtava määrä jatko-otteluita. Aivot alkoivat lakata toimimasta ja siirtelin esim. käsittelemättömiä poolikaavioita käsiteltyjen kaavioiden joukkoon takana olevaan hylltkköön. Ei vaan tajunnut mitään, vaikka katsoi kaaviota. Sieltä sitten ne löytyivät toki, kun jatkokaaviolta puuttui pelaajia. Sitten jäi yksi käsittelemätön poolipaperi nenäni eteen lojumaan, enkä sitä huomannut. Sitten vasta huomasin, kun pelaaja A tuli kysymään, miksi pelaajan B ottelua ei tule, vaikka muut ovat jo pelanneet. Sitten näin sen paperin!  Mutta kun laitoin pelaajan B pelaamaan, olin jo niin lopussa, että jaksoin vain sanoa ”yrittäkää löytää tuomari”. Olin vaan lopussa.

Sitten tuli tämä kamala poolipaperi loppuillasta.

Siis neljä viisieräistä peliä ja kahden pelin tulokset oli laitettu väärään kohtaan. Tämä pooli kesti todella kauan, mutta siihen vaikutti se, että pöydällä pelattiin joku toisen luokan jatkopelikin välillä. Minä olin joka tapauksessa jo niin uupunut, että kaikki vaikutti vain joltain ikiluupissa olevalta flunssaunelta. Pooli ei tuntunut päättyvän koskaan, mutta toisaalta en pystynyt edes ajattelemaan sitä, että menisin jakamaan poolin kahdelle pöydälle. Ja totta kaikki sitten poolin päätyttyä huomasin pelipöydän ääressä, että kolmella pelaajalla on erät tasan 5-5, joten minun piti laskea pisteet. Sanoin jotakin, että ”tämä on loppu” ja lähdin laskemaan pisteitä. Siitä ei tahtonut tulla yhtään mitään, koska muisti oli lähes lakannut toimimasta. Siksi oli tolkuttoman vaikea ottaa tuolta vähän hankalalta kaaviolta irti tasavoittoisten pelaajien eriä. Ensin tein virheen, että laskin Aku Kauran pisteet ja julistin, että hän on se toinen jatkoonmenijä. Mutta Aku huusi tähän ”mä voitin kaikki!”. No eikun laskemaan uudelleen. vaikka se oli HYVIN vaikeaa ja kirjoitin Excelille jotain sekavaa. Lopulta tajusin merkata X:llä ne ottelut, jotka piti ottaa laskuun mukaan ja onnistuin! Periaatteessa tilanne oli se, että koko elimistö vaati minua nukkumaan välittömästi, mutta taistelumoodi piti minua hereillä kisan loppuun asti.

No niin, kilpailut päättyivät lauantaina klo 22:10 ja pääsin kotiin – valmistelemaan sunnuntaita. Piti vielä arpoa pari luokkaa uusiksi. Piti tehdä ja printata seinälle tulevat kaaviot ja piti printata pöydille tulevat kaaviot. Tosi raskasta. Mutta sitten oli edessä vielä ”Kauden menestynein pelaaja”- pokaalien teko. Sekä tietysti MK:n ja NK:n rahakuorien teko. Ja eikun nukkumaan pariksi tunniksi.

Aamulla oli vuoteesta nousu todella hankalaa mm. kurkkukivun vuoksi. Pakottauduin ylös kuitenkin. Otin Buranan ja ilokseni se auttoi kurkkukipuun. Ikinä en ollut moista kokeillut, mutta ei minulla olekaan kurkkukipua kuin ehkä kerran 10-15 vuodessa. Unohdin autuaasti sen, että kisat oli siirretty alkamaan klo 10. Tajusin sen vasta matkalla lähdettyäni liikkeelle klo 7. Mutta näin olin ainakin hyvissä ajoin viimeistelemässä salia.

Sunnuntain sain vedettyä ihan kohtuullisesti, vaikka olo oli mikä oli.

Laitan tähän pätkän Facebook-postauksesta kuvineen:

Viimeinen finaali eli M.1100:n finaali päättyi kello 20.34. Sen jälkeen jatkui työ salin purkamiseksi ja tavaroiden kuljettamiseksi autoon. Se oli vaikeaa, kun piti taistella sitä vastaan, että nukahdan kävellessäni. Vaikka portaikossa. Hävitin puhelimeni, joka löytyi kaapistani, jonne sen olin laittanut kilpailun järjestämiseen liittyvien tavaroiden kanssa. Löytyi, kun pyysin vahtimestaria soittamaan puhelimeeni.

Ensimmäinen kuva on otettu kello 21.57, kun kaikki on valmista 1,5 tunnin työnteon jälkeen.

Toinen kuva on otettu kello 00.32 herättyäni 2,5 tunnin nukkumisen jälkeen. Nukahdin sekunnissa, kun menin autoon. Sen jälkeen oli turvallista lähteä ajamaan. Oli vaan aika koleaa, koska ulkona lämpötila oli +10.

On sitkeä tauti, joka ei tahdo lähteä kokonaan sitten millään. Vielä kolmen viikon jälkeen oli tänään sairas olo. Yskää, ääni surkea, kurkussa jotain. Ensi viikolla lääkärille sitten varmaan.

Ei enää viiden pooleja kello 17:n ryhmässä

Jotain on pakko tehdä sen varmistamiseksi, että saamme kilpailut pelattua loppuun lauantaina klo 22 mennessä, jolloin sali menee kiinni.

Tärkein keino on se, että viiden poolien käyttö on pakko lopettaa, jos pooleja on enemmän kuin yksi. Viisieräisten otteluiden ryteikkö saa yhdellä pöydällä pelatun viiden poolin kestämään helposti 3,5 tuntia. Ei siinä ehdi enää jatkopelejä pelata. Tämä merkitsee sitä, että kolmen poolien käyttö pitää hyväksyä niin tylsää kuin se onkin.

Jos klo 17:n ryhmä on myyty loppuun, ei ole tyhjiä pöytiä kello 13:n ryhmästä vuotaville jatkopeleille. Siksi myös kello 13:n ryhmässä pitää varmaan tällöin välttää viiden pooleja.

Tarvittaessa klo 17:n ryhmässä pitää jakaa jopa neljän pooli kahdelle pöydälle. Hätätapauksessa vaikka ilman tuomaria.

Eri pelaajia oli yhteensä 382 ja eri seuroja 46

Star Tourin yhdeksän osakilpailua keräsivät yhteensä 382 eri pelaajaa. Hieno määrä! Kun noin iso pelaajamäärä on mukana, osanottajia riittää joka kilpailuun, vaikka kaikki eivät olisikaan aina mukana. Koska ”menestynein pelaaja” -kilpailussa pisteille pääsi 334 pelaajaa, 87 % pelaajista pääsi nauttimaan edes jonkinlaisesta menestymisestä eli pääsivät poolista ainakin kerran jatkoon ja olivat jatkokaaviolla vähintään 16 parhaan joukossa.

Eri seuroja oli mukana peräti 46.

Seuraavassa taulukossa on seurojen TOP-20 sen mukaan, kuinka monta eri pelaajaa kustakin seurasta kävi kauden aikana Starin kilpailuissa:

Tässä seurojen TOP-20 aktiivisuuden mukaan eli on laskettu kilpailujen osanottajamäärä yhteen. Esim. PT Espoosta oli siis yhteensä 184 osallistujaa yhdeksässä kilpailussa,

Ahkerimmat osallistujat

Kahdeksan pelaajaa pääsi osallistuja-aktiivisuudessa kultamitaliluokkaan eli he olivat mukana jokaisessa yhdeksässä Star Tourin kilpailussa:

Hopeamitaliluokkaan kuuluvat ne pelaajat, jotka osallistuivat kahdeksaan kilpailuun eli yhtä vaille jokaiseen. Heitä oli 13:

Pronssimitaliluokkaan kuuluvat ne pelaajat, jotka osallistuivat seitsemään kilpailuun eli kahta vaille jokaiseen. Heitä oli 23:

Jälleen kerran – älkää tulko kysymään ollaanko aikataulussa ja mitä kuuluu

Tuo otsikko tarkoittaa erityisesti ryhmän vaihtumisen aikaa. Nyt oli lauantaina 14 pöytää käytössä. Kun kello 13:n ryhmän loppuvaiheessa pelattiin jatkopelejä 14 pöydällä, se tarkoitti sitä, että tunnissa pelattiin noin 40 ottelua. Siten kerran 1,5 minuutissa piti tehdä kaikki tämä parin tunnin ajan:

  1. Ota vastaan päättyneen ottelun tulos ja kirjoita se ylös.
  2. Etsi seuraava ottelu ja kirjoita sen pöytäkirja.
  3. Etsi tuomari ottelulle ja kirjoita hänen nimensä pöytäkirjaan (yleensä hävinnyt pelaaja).
  4. Kuuluta ottelu ja laita tuomaripöytäkirja kuppiin.
  5. Jos tuomari on kadonnut, etsi uusi tuomari.

Samaan aikaan pitää jo kuulutella seuraavan ryhmän pooleja ja vastata uuden ryhmän pelaajien asiallisiin kysymyksiin.

Tuossa rumbassa jokainen menetetty 1,5 -minuuttinen vaikuttaa kisan etenemiseen.

Älkää taas ymmärtäkö minua väärin. Ihan mielelläni rupattelisin ihan jokaisen kanssa, mutta kun se rupattelu voi hidastaa merkittävästi kilpailun etenemistä. Uhkana kun on koko ajan salin meneminen kiinni kello 22.

Kilpailumaksujen suhteen ollaan jatkossa tiukempia

Jo pitkään Starin kisoissa on ollut käytäntö, että joutuu maksamaan kilpailumaksunsa, jos jää ilmoittamatta pois. Jos maksua ei ala kuulua, seuraavaan kisaan pääsee vain, jos on maksanut arvontapäivään mennessä sekä rästinsä että uudet kilpailumaksut tilille.

Tästä mennään nyt tiukempaan linjaan. Kilpailumaksuthan ovat SPTL:n sääntöjen mukaan ilmoittautumismaksuja, ei pelimaksuja.

Niinpä arvonta-artikkelissa juuri ennen kilpailua kirjoitin näin:

Tänään torstaina on viimeinen hetki perua luokkia tai koko osallistuminen ilman maksuvelvollisuutta, ellei syynä ole perjantaina tai viikonloppuna iskenyt sairaus tai viime hetken määräys mennä työvuoroon.

Eli tämän jälkeen ei voi perua viime hetkellä ilman maksuvelvollisuutta, jos syynä on  esimerkiksi pitkään jatkunut flunssa tai aikoja sitten tapahtunut loukkaantuminen. Jos ei kerro perumiselle syytä, joutuu ilman muuta maksamaan kilpailumaksut, jos peruu arvonnan jälkeen.

Jos loukkaantuu muussa urheilussa arvonnan jälkeen, on myös pääsääntöisesti velvollinen maksamaan kilpailumaksut. Aina saa toki kysyä, mutta esim. jalkapallo-ottelun pelaaminen perjantaina ennen kilpailua ja siinä tapahtuva loukkaantuminen menee kyllä jatkossa pelaajan piikkiin. On iso vaiva tehdä uudet arvonnat viime hetkillä.

Jos pelaaja sairastuu tai loukkaantuu kilpailuiluviikonlopun aikana, on velvollinen maksamaan maksunsa. Mutta aina saa kysyä. Armollisesti ehkä katsotaan pelaajaa, joka jättää yhden luokan väliin mutta pelaa viidessä luokassa tai jonka perhe pelaa 10 luokassa.

Se ei ole enää mahdollista, että ennen klo 17:n ryhmää sanoo, etten pelaa illan luokassa ”koska jotain”. Tai ei tietenkään tarvitse pelata mutta joutuu maksamaan kilpailumaksun. Eli niin se ei mene, että ilmoittaudutaan moneen luokkaan ja sitten mahdollisesti menestymisen mukaan päätetään kilpailun aikana, missä luokissa pelataan.

Kyse on kilpailun järjestäjän työn arvostamisesta. Ilmoittautuminen ei tarkoita ”pelaan ellen keksi muuta tekemistä” -tason sitoutumista, jollaista se oli joskus takavuosina. Ei enää juuri ollenkaan!

Jokainen kisajärjestäjä voisi tyhjentää ilmoitustaulun kilpailujen jälkeen

On yllättävän kova työ repiä kynsillä irti nastat, joilla edellisen kilpailun kilpailukaaviot on tiukkaan pultattu ilmoitustauluun. Siksi vetoan jokaiseen kilpailunjärjestäjään. Tyhjentäkää ilmoitustaulu kilpailujenne jälkeen!

Nyt jouduin tyhjentämään ilmoitustaulun suunnattomassa kiireessä perjantai-iltana STARUMMERin kaavioiden tietä. Tässä työ on vielä kesken vaikka paljon olenkin jo kaavioita postanut:

Pankkiin maksettiin hyvin

73,8 % pelaajista maksoi kilpailumaksunsa pankkiin.

Turun Pyrkivän joukkue auttoi paljon 

Tässä kiitoksen sananen TuPy:n joukkueelle, joka auttoi Mergim Kelmendin johdolla kilpailujen järjestelyissä sunnuntaina. Mergim jakoi pitkään kestäneitä pooleja kahdelle pöydälle ja  kaikki olivat upeasti mukana tuomaroinnissa. Lämmin kiitos, Mergim ja muu TuPy:n joukkue!

Star Tour 2023-2024 – Seurojen välinen mitalitilasto

Yhteensä peräti 42 seuraa sai pelaajansa palkittujen joukkoon yhdeksässä kilpailussa. Staria Suomessa edustavat Maardun tytöt olen tässä laskenut Maardun pelaajiksi.

TIP-70 nousi aika täpärästi mitalitilaston ykköseksi. Sen pelaajat saalistivat 30 ykkössijaa. Aivan sen tuntumassa toisena on PT Espoo ja kolmantena jo vähän enemmän jääneenä MBF. Kolmen pääkaupunkiseudun kaupungin ykkösseuroille kolme ensimmäistä paikkaa siis. Sitten on tietysti myös Kauniaisten GraPi, mutta se jäi sijalle 40.

PTS Sherwood on aivan upeasti neljäs mahtavalla 57 palkintosijan saaliillaan. Turun TuPy tulee viidentenä. HäKi:lle erityisonnittelut yhdeksännestä sijasta juuri ennen  Tamperetta!

Helsingin yhteissaalis oli 37-27-61. Sillä olisi otettu komeasti ykkössija!

Helsinkiläisten seurojen pelaajien osuus kaikista osanottajista

Kahdeksasta helsinkiläisestä seurasta osallistui pelaajia. Heitä oli yhteensä 64. Se on 16,8 % kaikista pelaajista (382). Aika tavalla on parantamisen varaa!

Kiitos kaikille kauden aikana Starin kilpailuissa olleille

Valtavan lämmin kiitos kaikille Starin kisoissa pelanneilla ja katsomossa olleille taustajoukoilla ja katselijoille. Loitte niin hienon tunnelman! Nyt eletään Suomen pingiksen parasta aikaa! Oli tosiaan mahtavaa järjestää näitä kilpailuja, kun on niin upeat asiakkaat. Nähdään taas ensi kaudella! Star on anonut suurinpiirtein samat kilpailut kuin nytkin, mutta katsotaan myöhemmin kesällä, mikä niistä toteutuu.

Hyvää kesää kaikille!

MK

Miesten kaksinpeliin osallistui kerrankin täydet 16 pelaajaa, eikä kukaan jäänyt pois. Siispä pelattiin neljällä neljän pelaajan poolilla. Mukana oli yhdeksän yli 2000-pelaajaa ja heistä neljä parasta olivat yli 2300.

A- ja B-pooleissa ei nähty yhtään yllätystä ja viisieräisiäkin oli vain yksi. C-poolissa sen sijaan Severi Sipiläinen (1896) yllätti Vladyslav Matykon (2139) 3-0 ja otti toisen jatkopaikan. Juho Kahlos joutui lisäksi tekemään töitä voittaakseen Vitalii Povolotskiin, joka johti jo erin 2-0. Sen jälkeen hän sai kuitenkin yhteensä vain 11 pistettä. D-poolissa Esa Kanasuo taisteli rajusti Longia vastaan. Johti erin 2-1 ja hävisi viidennen 11-13.  Sijoista 3-4 käytiin myös kova kamppailu, kun Olli Koli voitti Jaimielee Enriquezin viidennessä 15-13.

Jatkokaavion kvartat olivat yllätyksettömät. Neljä kärkisijoitettua semifinaaleihin erin 12-1.

Semifinaalit olivat sen sijaan jännittävät. Long otti Lassi Lehtolalta ensimmäisen erän, mutta Lehtola voitti 3-1. Juho Kahlos oli todella lähellä ottaa yllätysvoiton Aleksi Räsäsestä. Hän johti erin 2-1 ja hävisi neljännen 9-11. Taisi johtaa neljättä?

Finaalissa Räsänen (2491) ikään kuin mikroyllätti, koska Lehtolalla (2496) oli leikkurirating aavistuksen korkeampi. Erälukemat 3-1.

Kuvassa vasemmalta toiseksi sijoittunut Lassi Lehtola (PT Espoo), luokkavoittaja Aleksi Räsänen (PT Espoo), kolmanneksi sijoittuneet Hoang Nhat Nguyen Long (Smash) ja Juho Kahlos (TIP-70).

NK

Naisten kaksinpeliinkin saatiin kaksi neljän poolia eli kahdeksan pelaajaa. Ja ihan kotimaisin voimin! Pelisysteeminä oli se aiemmin hyväksi havaitsemani tapa, jossa jokaisesta poolista pääsee kolme parasta jatkoon.

Pelisysteemillä olikin merkitystä, kun A-poolissa Emon Das (1457) ja Kamilla Kadar (1328) pelasivat hyvän ottelun kolmannesta jatkoon menijästä. Kadar voitti hienosti 3-1 ja pääsi jatkokaavioon elämänsä ensimmäisessä naisten kaksinpelissä.

B-poolissa yllätystulos nähtiin vain pooliykkösen paikkaa ratkottaessa. Jaimielee Enriquez (1832) voitti Ildiko Kadarin (1872) 3-2 ja otti pooliykkösen paikan.

Jatkokaavion kvartoissa pelattiin kaksi kovaa viisieräistä ottelua. Ildiko Kadar voitti Kamilla Kadarin 3-2 ja Yang Yixin voitti Eleonoora Roosioksin 3-2.

Semifinaaleissa Maria Girlea pudotti Ildiko Kadarin 3-0, mutta Yang Yixin sai venyä parhaimpaansa yllättääkseen Enriquezin 3-2. Hän oli erehtymätön alakierrepallottelussa, löi väkevästi rystyllä ja pamautti kämmentapolla sisään kämmenelle tulleet Enriquezin kämmenavaukset.

Finaalissakaan Girlea ei horjunut: 3-0.

Kuvassa vasemmalta toiseksi sijoittunut Yang Yixin (PT Espoo), luokkavoittaja Maria Girlea (PT Jyväskylä), kolmanneksi sijoittuneet Jaimielee Enriquez (TIP-70) ja Ildiko Kadar (MBF).

M-2200

Tähän lauantain ylimpään luokkaan osallistui 17 pelaajaa. Siten poolit 3+3+3+4+4.

Yllätyksiäkin nähtiin pooleissa. B-poolissa Mihai Girlea (1719) voitti Niko Hämäläisen (1824) 0-2-erätappiotilanteen jälkeen 3-2 ja meni jatkoon poolikakkosena. C-poolissa Jaimielee Enriquez (1832) otti poolin ykköspaikan voittamalla Patrik Södergårdin  (2000) 3-2.  Södergård oli jo lähellä voittoa, koska hänellä oli 2-1-eräjohto ja hävisi neljännen 10-12. Enriquezille makea voitto M15:n hopeamiehestä! E-poolissa Severi Sipiläinen (1896) voitti Riku Anderssonin (1927) suoraan 3-0 ja nappasi poolin ykköspaikan. Pieni yllätys nähtiin myös sijoilla 3-4, kun Mikko Olli (1612) voitti Jukka Luttusen (1629) 3-1.

Patrick Rebholz (1915) voitti jatkokaavion kvartassa luokan ykkössijoitetun Vladyslav Matykon (2139) 3-1. Matyko voitti ensimmäísen erän selvästi, mutta kaksi seuraavaa menivät kovan väännön jälkeen Rebholzille: 14-16, 10-12. Muut kvartat menivät ratingin mukaan, mutta Andrei Räisänen oli kovilla Axel Visurin kanssa ollen erin 0-2 tappiolla: -2,-7,9,6,10.

UU:n miehet tahkosivat semifinaaliaan oikein kunnolla (12,-6,-10,10,10) ennen kuin Riku Andersson oli kaatanut Rebholzin 3-2. Toisessa semifinaalissa Patrik Palmgren voitti Andrei Räisäsen kevyesti 3-0.

Palmgren antoi finaalissa erän Anderssonille: 3-1.

Kuvassa vasemmalta toiseksi sijoittunut Riku Andersson (UU), luokkavoittaja Patrik Palmgren (KoKa), kolmanneksi sijoittuneet Andrei Räisänen (MBF) ja Patrick Rebholz (UU).

M-2100

Sunnuntain M-2100-luokan arvonnassa oli alunperinkin vain 11 pelaajaa, ja niistäkin kaksi jäi kilpailupäivänä pois. Siten luokka pelattiin kolmena kolmen pelaajan poolina.

A-poolissa Aleksis Välläri (1788) nappasi toisen jatkopaikan voittamalla Niko Hämäläisen (1824) 3-1. C-poolissa Jaimielee Enriquez (1832) otti pooliykkösen paikan Olli Kolilta (1874) voittamalla tämän 3-1.

Jatkokaavion kvartassa Ildiko Kadar (1872) otti hiuksenhienon yllätysvoiton lyömällä Olli Kolin (siis 1874) 3-1. Toisessa kvartassa Enriquez ja Välläri väänsivät pitkän kaavan mukaan. Lopulta Enriquez voitti tämän pitkän ottelun 3-2.

Sunnuntai oli jo myöhäinen, joten John Enriquez antoi semifinaalissa Jaimieleelle wo:n. Finaalissa Elmo Räsänen voitti Jaimielee Enriquezin suoraan 3-0 kuten oli tehnyt semifinaalissa Kadarille.

Kuvassa vasemmalta toiseksi sijoittunut Jaimielee Enriquez (TIP-70), luokkavoittaja Elmo Räsänen (BF-78), kolmanneksi sijoittuneet John Enriquez (TIP-70) ja Ildiko Kadar (MBF).

M-2000

Lauantain jättiluokassa oli poisjääntienkin jälkeen peräti 36 pelaajaa.  Yksi pelaaja jäi pois kilpailupäivänä. Poolit olivat  8×3 + 3×4. Oli ihan pakko pelata valtaosin kolmen pooleina, koska pöytäkapasiteetti oli niin lujilla. Luokka oli raskasta järjestää, koska poolipapereita palautui tiheään tahtiin, ja jatkopelit piti saada käyntiin välittömästi. Jatkokaavion koko eli 22 pelaajaa oli myös näännyttävän suuri, kun pöytiä oli vähän käytössä. Mutta lopulta se meni läpi!

A-poolissa Leevi Hyytiäinen (1687) otti ykköspaikan voittamalla Patrik Södergårdin (2000) 3-1. C-poolissa Mikko Olli (1612) otti toisen jatkopaikan voittamalla Jose Ramosin (1696) 3-0. F-poolissa pelattiin ristiiin, kun Max Takkavuori (1545) otti ison voiton Severi Sipiläisestä (1896) viidennessä 14-12. Erik Kivelä putosi jatkosta eräsuhteilla. Sipiläinen piti pooliykkösen paikkansa. H-poolissa Mihai Girlea (1719) otti pooliykkösen paikan voittamalla Ildiko Kadarin (1872) 3-0. Hegert Laht (1349) nousi kolmanneksi yllättämällä Arto Ojasen (1541) 3-2. Kaksi viimeistä erää 13-11 ja 11-9. K-poolissa Mia Kellow (1772) nousi pooliykköseksi voittamalla poolifinaalissa Aleksis Vällärin (1788) 3-0.

Jatkokaavion kuudesta 1. kierroksen ottelusta (round of 32) vain yksi päättyi ratingyllätykseen. Jaimielee Enriquez (1832) voitti Ildiko Kadarin 3-0.

Jatkokaavion 2. kierroksella (round of 16) nähtiin useampi yllätys, vaikkeivat isoja yllätyksiä olleetkaan. Leevi Hyytiäinen voitti Antti Marjamäen (1695) 3-0, Mihai Girlea voitti Mia Kellowin 3-0, Axel Visuri (1805) voitti Severi Sipiläisen (1896) 3-0.

Kvartoista yksi päättyi yllätykseen, kun Petri Tuomaila (1877) voitti Södergårdin 3-1.

Semifinaalissa Rebholz Patrick (1915) ja Nick Schiewek (1913) olivat lähes tasoissa ratingissa, joten viisi eräähän he pelasivat. Rebholz finaaliin. Toiselta puolen finaaliin marssi luokan kakkossijoitettu Patrik Palmgren, joka voitti semifinaalissa Petri Tuomailan 3-0.

Finaali oli sitten taas oikea kisajärjestäjän unelma 😄. Mutta onneksi silloin ei vielä kilpailtu aikaa vastaan salin sulkeutumista peläten. Rebholz eteni jo 2-0-eräjohtoon Palmgrenia vastaan.  Siitä alkoi sitten Palmgrenin nousu, joka huipentui viidennen erän voittoon 13-11.

Kuvassa vasemmalta toiseksi sijoittunut Rebholz Patrick (UU), luokkavoittaja Patrik Palmgren (KoKa), kolmanneksi sijoittuneet Nick Schiewek (Wega) ja Petri Tuomaila (LPTS).

M-1950

Myös tämä lauantain iltaryhmän luokka osoittautui yllättävän suosituksi. Arvonnassa oli vielä 26 pelaajaa, mutta päivän aikana kolme pelaajaa vetäytyi luokasta. Uutta arvontaa ei ehtinyt tehdä.  Niinpä pelattiin viidellä kolmen ja kahdella neljän pelaajan poolilla.

Poolissa C Nick Schiewek napsi kolme voittoa, mutta muut pelasivat ristiin. Petri Takkavuori (1473) yllätti Levente Kadarin (1690) 3-0 ja Kadar yllätti Erik Kivelän (1718) 3-0. Näin kaikilla oli erät 3-3. Takkavuori nousi sitten kakkoseksi eräpisteillä 64-56. E-poolissakin pelattiin ristiin. Sisu Sammalkorpi (1748) voitti Jaimielee Enriquezin (1832) viidennessä 11-9 ja Subhrasankha Dey (1656) voitti Sammalkorven 3-0. Mutta kun Enriquez voitti Deyn 3-1, hän meni erien perusteella ykkösenä jatkoon ja Dey kakkosena. Neljän pelaajan F-poolissa kolme parasta pelasivat ristiin. Sam Levander (1767) yllätti Axel Visurin (1805) maratonottelussa 3-2 ja Timo Akkanen (1640) yllätti Levanderin toisessa maratonottelussa 3-2. Mutta se ei auttanut. Olisi pitänyt voittaa 3-1. Visuri erien perusteella ykkösenä ja Levander kakkosena jatkoon ratingin mukaisesti. G-poolissa Arto Ojanen (1541) pani tuulemaan ja voitti Mia Kellowin (1772) 3-1 ja Aleksis Vällärin (1788) 3-0. Näin Ojanen ykkösenä ja Välläri kakkosena jatkoon.

Jatkokaaviolla Arto Ojanen jatkoi hyviä pelejään. Hän meni kvarttoihin yllättämällä Sam Levanderin 3-1. Se oli ainoa yllätys 16:n joukossa.

Kvartoissa pelattiin kaksi viisieräistä, mutta yllätyksiä ei syntynyt. Petri Tuomaila oli häviöllä erin 1-2 Jaimielee Enriquezia vastaan mutta nousi voittoon viidennssä 11-8. Patrick Rebholz oli lujilla Axel Visuria vastaan. Voitti kuitenkin viidennessä 14-12.

Toinen semifinaali oli pitkä viisieräinen. Siinä luokan kolmossijoitettu Nick Schiewek (1913) voitti ykkössijoitetun Riku Anderssonin (1927) 3-2. Andersson johti jo erin 2-1 mutta sitten 11-5, 11-3 Schiewekille. Toisessa semifinaalissa Rebholz voitti Tuomailan yllättäen vain 3-1. Ei mennyt viidenteen.

Schiewekin vahva suoritus jatkui finaalissa, jossa luokan kakkossijoitettu Rebholz (1915) kaatui 3-1.

Kuvassa vasemmalta toiseksi tullut Patrick Rebholz (UU), luokkavoittaja Nick  Schiewek (Wega), kolmanneksi sijoittuneet Riku Andersson (UU) ja Petri Tuomaila (UU).

M-1800

Pelaajia oli alunperin mukavat 20, joten tarkoitus oli pelata neljänä viiden pelaajan poolina. Kaksi pooleista muuttui kuitenkin neljän pooleiksi kahden pelaajan jäätyä pois pelipaikalla. Pelaajia oli siis lopulta 18.

Viiden pelaajan A-poolin ainoa yllätys nähtiin häntäpäässä, jossa Juho-Pekka Nenonen (1256) voitti Toivo Ridalin (1417) 3-1. Neljän pelaajan B-poolissa järjestys vaihtui, kun Tommi  Sjöberg (1433) voitti Arto Ojasen (1541) 3-2 ja Sam Levanderin (1767) 3-0. Ojanen otti toisen jatkopaikan voittamalla Levanderin 3-1. Neljän pelaajan C-poolissa Nicolae Marin (1490) nousi ykköseksi voittamalla Eleonoora Roosioksin (1547) 3-0. Myös Hegert Laht (1349) ja Petri Eskola (1310) voittivat Roosioksin. Laht poolikakkosena jatkoon. Viiden pelaajan D-poolin ainoa yllätys oli se, että Sami Koivumäki (1421) nousi kolmanneksi voittamalla Noel Metsätien (1498) 3-0.

Jatkokaavion neljä kvarttaa menivät ratingin mukaisesti. Semifinaalissa sitten luokan nelossijoitettu Mergim  Kelmendi  (1661) yllätti ykkössijoitetun Aleksis Vällärin (1788) 3-1. Toinen semifinaali meni ratingin mukaisesti, kun Subhrasankha Dey (1656) voitti Sakari Kaurasen.

Näin finaalista tuli D-poolin finaalin uusinta. Tällä kertaa Kelmendi  voitti Deyn 3-1. Poolissa Dey jopa johti erin 2-1.

Kuvassa vasemmalta toiseksi sijoittunut Subhrasankha Dey (PT Espoo), luokkavoittaja Mergim  Kelmendi (TuPy), kolmanneksi sijoittuneet Sakari Kauranen (Halex) ja Aleksis Välläri (PT Espoo).

M-1650

Onneksi kukaan ei jäänyt pois tästä lauantain iltaryhmän luokasta. Kahdeksan pelaajaa joten kaksi neljän pelaajan poolia.

Molemmissa pooleissa ykkönen ja kakkonen vaihtoivat paikkaansa ja kakkossijoitettu oli erin 1-2 häviöllä kolmoselle. A-poolissa Sakari Kauranen (1532) voitti luokan ykkössijoitetun Aaro Mäkelän (1614) 3-1. Kauranen sai kuitenkin tehdä vielä kovan työn poolin viimeisessä ottelussa, missä hän oli erin 1-2 häviöllä Max Kosoa vastaan. B-poolissa Max Takkavuori (1543) voitti Philipp Gossmannin (1568) 3-1 ja nousi pooliykköseksi. Poolin viimeisessä hänkin oli vielä lujilla ollen erin 1-2 alla Toivo Ridalia vastaan. Viides 11-8.

Jatkokaavion semifinaalit menivät ratingin mukaan, kun Kauranen voitti Gossmannin ja Mäkelä Takkavuoren.  Finaali oli siten A-poolin finaalin uusinta. Ja jälleen Kauranen voitti Mäkelän.

Palkintojenjako järjestettiin vasta sunnuntaina. Vasemmalta toiseksi sijoittunut Aaro Mäkelä (PT Espoo), luokkavoittaja Sakari Kauranen (Halex) ja kolmanneksi sijoittunut Max Takkavuori (TIP-70).

Philipp Gossmann (MBF) sai kolmannen palkintonsa jo lauantai-iltana:

M-1600

Yhden poisjäännin jälkeen luokassa oli 14 pelaajaa. Siten oli kaksi kolmen ja kaksi neljän pelaajan poolia.

A-poolissa Mats Hollmerus (1335) teki Teon ja voitti Max Takkavuoren (1543) 3-1 nousten pooliykköseksi. Sitä ennen oli käyty hurja Takkavuoren ja Tomi Juutilaisen välinen ottelu, jonka Takkavuori käänsi voitoksi 3-2: -10, 8, -11, 9, 10. B-poolissa kolmosen ja nelosen välinen järjestys vaihtui, kun Eino Reina (1148) voitti Alex Huidan (1297) 3-0. C-poolissa kaikki kolme pelaajaa ottivat varmaan  hyödyn irti siitä, että Joel Koivumäki (1464) oli jo lomamatkatunnelmissa. Toivo Ridal (1417) voitti 3-0, Lev Petal (1246) 3-0 ja Jari Vuorinen (1208) 3-2. D-poolissa järjestys kääntyi päälleen ykkössijoitetun jäätyä pois. Ainoa yllätystulos oli se, että Viktor Ström (1218) voitti Sami Koivumäen (1421) 3-1. Eräsuhteilla kuitenkin Ström ykkösenä ja Aku Kaura kakkosena jatkoon.

Jatkokaavion ainoa pieni yllätys oli se, että Sakari Kauranen (1532) voitti semifinaalissa Max Takkavuoren (1543) 3-1. Finaalissa kaatui Toivo Ridal 3-0.

Kuvassa vasemmalta toiseksi sijoittunut Toivo Ridal (Atlas), luokkavoittaja Sakari Kauranen (Halex), kolmanneksi sijoittuneet Mats Hollmerus (BF-78) ja Max Takkavuori (TIP-70).

M-1500

Sunnuntaiseen M-1500-luokkaan piti osallistua 16 pelaajaa eli neljä neljän pelaajan poolia. Yksi pooli jäi kuitenkin kolmen pooliksi, kun yksi pelaaja joutui vetäytymään.

A-poolissa Usara Amarasinghe (1275) nappasi toisen jatkopaikan voittamalla Petteri Kauppalan (1294) 3-1. B-poolissa poolin neljänneksi sijoitettu Jasper Haapala (1180) nousi poolikakkoseksi ja jatkoon voittamalla Petri Eskolan (1310) 3-1 ja Timo Averjanovin (1259) 3-2. Averjanov johti jo erin 2-1. Averjanov otti poolin kolmannen paikan voittamalla Eskolan 3-0. C-poolissa poolin kolmossijoitettu Juho-Pekka Nenonen (1256) otti poolin ykköspaikan yllättämällä Sami Koivumäen (1421) 3-1 ja Kamilla Kadarin (1328) 3-0. D-poolissa Katrin Looke (1329) otti poolin ykköspaikan yllättämättä Hegert Lahtin (1349) 3-2 oltuaan häviöllä erin 0-2.

Jatkokaavion kvartoissa Juho-Pekka Nenonen yllätti Hegert Lahtin 3-1. Muuten semifinaaleissa olivatkin kärkisijoitetut.

TuPy:n sisäisessä semifinaalissa luokan ykkössijoitettu Nicolae Marin voitti Nenosen 3-1.  Myös finaalivastustajaksi hän sai TuPy:n pelaajan, kun Tommi Sjöberg voitti Sami Koivumäen 3-0. Sjöberg (1433) vei myös finaalin nimiinsä 3-1 eli otti pienen yllätysvoiton Marinista (1490).

Kuvassa vasemmalta toiseksi sijoittunut Nicolae Marin (TuPy), luokkavoittaja Tommi Sjöberg (TuPy) ja kolmanneksi sijoittunut Sami Koivumäki (TIP-70).

Juho-Pekka Nenonen (TuPy) sai kolmannen palkintonsa jo ennen palkintojenjakoa.

M-1400

Luokkaan oli ilmoittautunut 16 pelaajaa eikä yksikään jäänyt pois pelipaikalla. Siten neljä neljän pelaajan poolia.

A-poolissa sekä Kaura Aku (1219) että Viktor Ström (1218) yllättivät Roman Tamilinin (1324) ja veivät jatkopaikat. Tamilin johti Strömiä erin 2-1. B-poolissa Omkaranathan Ravindran (1074) nousi nelossijoitetun paikalta pooliykköseksi voittamalla Lev Petalin (1246), Börje Strömin (1195) ja Kamilla Kadarin (1328). Poolikakkosen paikan otti Petal voittamalla Kadarin. C-poolissa Marko Pennanen oli suvereeni kolmella voitollaan, eli hän piti sijoituksensa. Muut kolme pelasivat ristiin, kun Mirko Paloniemi (1089) voitti Eino Reinan (1148) ja Reina voitti Erkki Haverisen (1255) 3-2 oltuaan erin 1-2 tappiolla. Eräsuhteiden avulla Paloniemi jatkoon poolikakkosena. Myös D-poolissa neljänneksi sijoitettu nousi jatkoon, kun Marko Heinonen (1085) löi Timo Averjanovin (1259) (viides 11-9) ja Janne Ollikaisen (1106) (viides 11-7). Siis Heinonen poolikakkosena jatkoon. Tomi Juutilainen voitti kaikki kolme otteluaan.

Jatkokaavion kvartoissa pelattiin vain yksi ratingyllätys. Lev Petal voitti PT 75:n sisäisessä kamppailussa Tomi Juutilaisen (1305) 3-0.

Luokan ykkös- ja kolmossijoitut jyräsivät semifinaaleissa. Aku Kaura selvitti Lev Petalin 3-0, muttsa Marko Pennanen joutui tekemään kovemmin työtä voittaakseen Marko Heinosen viidennessä 11-9. Finaali oli Pennasen hallinta. Kaura kaatui 3-1.

Kuvassa vasemmalta toiseksi sijoittunut Aku Kaura (HäKi), luokkavoittaja Marko Pennanen (Por-83), kolmanneksi sijoittuneet Lev Petal (PT 75) ja Marko Heinonen (KSF).

M-1350

Tässä lauantai-illan luokassa piti olla mukana 10 pelaajaa kahdessa viiden pelaajan poolissa, mutta yksi pelaaja jätti kisan kesken ensimmäisen ottelun rtd:llä.

A-poolissa Omkaranathan Ravindran (1074) nousi pooliykköseksi voittamalla Börje Strömin (1195) ja Mikko Rannan (1188) 3-1. Ström oli toinen jatkoonmenijä. B-poolissa pelattiin ristiin kaikki neljä otteluaan voittaneen Aku Kauran jälkeen, kun Eino Reina (1148) voitti Viktor Strömin (1218) 3-2. Erätkin menivät Strömillä, Pasi Ylisellä ja Reinalla tasan 5-5. Hankalan ja pitkän pistelaskennan (paperi oli merkattu vähän luovasti) jälkeen selvisi. että Reina menee jatkoon poolikakkosena pistein 100-94. Poolissa pelattiin neljä pitkää viisieräistä ottelua.

Jatkokaaviolla Omkaranathan Ravindran oli vahva. Tosin ottelut jouduttiin pelaamaan ”paras yhdestä” -menetelmällä. Eino Reina kaatui semifinaalissa ja Aku Kaura finaalissa. Valitettavasti aikataulu meni näin tiukalle. Kaura voitti puolestaan semifinaalissa Börje Strömin.

Katseet olivat jo vähän voipuneet kello 22:08 otetusta palkintokuvassa, kun halli oli periaatteessa mennyt jo kiinni kahdeksan minuuttia aiemmin. Vasemmalta toiseksi sijoittunut Aku Kaura (HäKi), luokkavoittaja Omkaranathan Ravindran (Smash) ja kolmanneksi sijoittunut Eino Reina (PTS Sherwood). Ravindran joutui pitämään kädessään kolmatta palkintoa, kun ykköspalkinto oli vielä hävikissä pahvilaatikoiden pehmusteiden joukossa.

Börje Ström (KoKu) sai kolmannen palkintonsa aikaisin sunnuntaina ennen toisen kilpailupäivän alkua.

M-1300

Sunnuntaiseen M-1300-luokkaan osallistui 10 pelaajaa, joten luokka pelattiin kahtena viiden pelaajan poolina.

A-poolissa poolin kolmossijoitettu Jasper Haapala (1180) oli hyvässä vireessä ja voitti kaikki ottelut. Matkalla pooliykköseksi hän voitti Erkki Haverisen (1255) 3-2 ja Luka Lehtosaaren  (1196) 3-0. Kolme pelaajaa pelasivat ristiin ja päätyivät kahteen voittoon, kun Grigorii Kolotilin (1148) voitti Lehtosaaren 3-0 ja Lehtosaari voitti Haverisen 3-0. Kun Haverinen voitti Kolotinin vain 3-2, Kolotilin nousi eräsuhteilla poolikakkoseksi ja meni jatkoon.

B-poolissa Börje Ström (1199) nousi kolmossijoitetun paikaltaan pooliykköseksi. Hän voitti Kai Pusan (1245) 3-1 ja Aku Kauran (1219) 3-0.  Kaura oli poolin viimeisessä ottelussa pitkään kiinni jatkopaikasta johtaessaan Kai Pusaa erin 2-0. Mutta Pusa nousi 3-2-voittoon ja otti poolin kakkospaikan.

Jatkokaaviolla Haapala otti vielä yhden yllätysvoiton voittamalla Pusan 3-0. Toinenkin semifinaali päättyi pieneen yllätykseen, kun Kolotilin voitti Strömin 3-1.

Siten finaaliin pääsi kaksi A-poolin pelaajaa. Poolissa Jasper Haapala oli voittanut Grigorii Kolotilinin 3-0, mutta nyt Kolotilin oli parempi erin 3-1.

Kuvassa vasemmalta toiseksi sijoittunut Jasper Haapala (TuPy), luokkavoittaja Grigorii Kolotilin (PT Espoo), kolmanneksi sijoittuneet Kai Pusa (TuPy) ja Börje Ström (KoKu).

M-1200

Pelaajia oli 13, joten poolit olivat 4+4+5. Kukaan ei jäänyt pois päivän aikana.

A-poolin ainoa yllätys tapahtui sijoilla 3-4, kun Ular Reinvelt (844) voitti Markku Merran (955) 3-0.  B-poolissa tapahtui samoin. Marko Niilimäki (878) voitti Luca Solapuron (908) 3-1 Solapuron johdettua erin 2-1. Marko Heinonen johti poolifinaalissa tulevaa luokkavoittajaa Grigorii Kolotilinia erin 2-1. Viiden pelaajan C-poolissa kolme parasta pelasivat ristiin. Kim Magnusson (883) voitti Mirko Paloniemen (1089) 3-1 ja Paloniemi voitti Jacob  Hellgrenin (1141) 3-0. Eräsuhteilla  Paloniemi ykkösenä ja Magnusson kakkosena jatkoon.

Jatkokaavion kvartassa Paloniemi ja Krister Palmgren pelasivat ns. pitkän kaavan mukaan. Palmgren johti jo erin 2-0, mutta sitten puhti loppui ja Paloniemi paineli 3-2-voittoon.

Finaaliin menivät ilman erätappioita luokan kärkisijoitetut. Finaalissa kakkossijoitettu Grigorii Kolotilin (1148) löi ykkössijoitetun Markku  Nuutisen (1189) 3-0.

Kuvassa vasemmalta toiseksi sijoittunut Markku  Nuutinen (Stara), luokkavoittaja Grigorii Kolotilin (PT Espoo), kolmanneksi sijoittuneet Marko Heinonen (KSF) ja Mirko Paloniemi (NuPS).

M-1100

Sunnuntain iltaryhmän luokan 13 pelaajaa jaettiin pooleihin 4+4+5.

A-poolissa Pontus Claesson (911) otti poolin ykköspaikan voittamalla Liu Shenghuan (1011) 3-0. Juha Ojansuu (815) raivasi tiensä jatkoon nelospaikalta voittamalla Noella Stråhlmanin (897) 3-0 ja  Liu Shenghuan 3-2. Tässä hän nousi voittoon oltuaan erin 1-2 tappiolla.  Poolifinaalissa Claesson voitti Ojansuun 3-2.

B-poolissa Yenuli Amarasinghe nousi kakkossijoitetun paikalta ykköseksi voittamalla Lars-Wilmer Stråhlmanin (948) 3-2.  Stråhlman johti jo erin 2-1. Poolikakkosen paikan otti Luca Solapuro (908), joka voitti Stråhlmanin 3-0. Poolifinaali Amarasinghen ja Solapuron välillä oli melkoinen kamppailu. Amarasinghe voitti sen 3-2.

Viiden pelaajan C-poolissa pooliykkösen paikan nappasi nelossijoitetun paikalta ponnistanut Ular Reinvelt (844). Hän voitti itsensä yäpuolelta Anatolii  Popovin (915) 3-0 ja Väinö Saarelan (868) 3-0 päätyen kolmeen voittoon. Myös Saarela sai kolme voittoa. Ivo Väli (946) kaatui 3-0 ja Popov 3-2. Popov johti erin 2-1. Asioita mutkisti se, että Oshadini Amarasinghe (811) voitti Popovin 3-2. Kaksi viimeistä erää 12-10, 12-10! Lisäksi Popov voitti Välin 3-0. Tätä poolia taidettiin pelata kauan. Joka tapauksessa Reinvelt ykkösenä ja Saarela kakkosena jatkoon.

Jatkokaavion kvartat päättyivät yllätyksiin. Väinö Saarela voitti Luca Solapuron 3-0 ja Juha Ojansuu voitti Ular Reinveltin 3-1.

Toinen semifinaali oli oikea jännitysnäytelmä Pontus Claesson voitti Saarelan viidennessä 13-11! Toisessa semifinaalissa Ojansuun eksoottinen peli oli liikaa Amarasinghelle. Ojansuu finaaliin 3-1.

Finaali oli sitten kisojen viimeinen peli tyhjässä hallissa. Ottelu meni taas viidenteen erään ja tällä kertaa Ojansuu voitti hurjan ottelun viidennessä 11-9. Palkintojenjako tapahtui finalisteille klo 20.34.

Kuvassa vasemmalta toiseksi sijoittunut Pontus Claesson (TIP-70) ja luokkavoittaja Juha Ojansuu (MBF).

Yenuli  Amarasinghe (Smash) sai kolmannen palkintonsa jo ennen palkintojenjakoa.

Myös Väinö Saarela (TuPy) sai kolmannen palkintonsa jo ennen palkintojenjakoa.

M-1000

Tähän lauantain keskipäivän ryhmään tuli tavattomasti osallistujia. Arvonnassa oli 24 pelaajaa kuudessa neljän pelaajan poolissa. Yksi pelaaja jäi sitten pois viime hetkellä.

Kolmen pelaajan pooliksi muuttuneessa A-poolissa pelattiin ristiin, kun Henri Weiss (871) yllätti Jukka Filenin (978) 3-0. Eräsuhteilla Weiss ykkösenä ja Filen kakkosena jatkoon.

B-poolissa oli lähellä tulla yllätys kakkospaikkaa ratkottaessa, kun Raimo Jokitulppo johti jo erin 2-0 Noella Stråhlmania. Mutta 3-2 Stråhlmanille.

C-poolissa pelattiin ristiin. Ular Reinvelt (844) yllätti Ilpo Salon (879) 3-1. Salo yllätti Lars-Wilmer Stråhlmanin 3-1. Santeri Salminen (742) yllätti myös Stråhlmanin 3-0. Mutta Salon Stråhlman voitti 3-2. Näin Salolla ja Reinveltilla kaksi voittoa. Reinvelt ykkösenä ja Salo kakkosena jatkoon.

D-poolissa sekä Kim Magnusson (885) että Resti Montoya (840) voittivat poolin ykkössijoitetun Anatolii  Popovin (919) ja veivät poolin kaksi jatkopaikkaa tuossa järjestyksessä.

F-poolissa Orvo Kattainen (768) nousi poolin viimeisessä pelissä 3-2 voittoon Pertti Ritanummista (901) oltuaan erin 1-2 tappiolla. Näin Kattainen meni jatkoon poolikakkosena kaikki ottelut voittaneen Artemii Semenovin jälkeen. Ritanummi johti myös Semenovia erin 2-1 mutta hävisi viidennen 11-13. Myös Oliver Parviainen (767) voitti Ritanummin.

Jatkokaaviolla 16:n joukossa Ilpo Salo (879) otti pienen yllätysvoiton voittamalla Jorma Ollikaisen (900) 3-0. Toisaalta luokan ykkössijoitettu  – tosin poolikakkosena jatkoon mennyt – Jukka Filen (978) hävisi Resti Montoyalle (840) 0-3.

Salo jatkoi hyviä pelejään kvartassa, jossa kaatui A-poolin yllättäjä Henri Weiss, jolla tosin oli seitsemän ratingpistettä vähemmän. Tiukka peli 3-2, jossa kolmannen erän kääntyminen Salolle 16-14 oli varmaan tärkeää. Ular Reinvelt (844) yllätti kvartassa luokan viitossijoitetun Pontus Claessonin (911) 3-0. Ehkä tässä vaiheessa vielä alireitattu Montoya jatkoi semifinaaleihin lyömällä luokan kakkossijoitetun Ilkka Arinon (967) 3-0.

Semifinaaleissa Artemii Semenov ei antanut Ilpo Salon yllättää vaan meni finaaliin 3-1-voitollaan.  Kahden yllättäjän semifinaalissa Reinvelt löi neljän ratingpisteen ylivoiman turvin Montoyan 3-1.

Finaalissa luokan kuutossijoitettu Artmii Semenov oli ylivoimainen ja voitti Ular Reinveltin 3-0.

Kuvassa vasemmalta toiseksi sijoittunut Ular Reinvelt (TIP-70), luokkavoittaja Artemii Semenov (PT Espoo), kolmanneksi tulleet Ilpo Salo (HäKi) ja Resti Montoya (NuPS).

M-900

Pelaajia oli alunperin 11, jotka valitettavasti jaettiin pooleihin 3+4+4 siten,  että yksi sunnuntaina perunut pelaaja jäi juuri siihen kolmen pelaajan pooliin. Se muuttui siten kahden pelaajan ”pooliksi”. Valitettavasti raskaana viikonloppuna en muistanut, että peruuttaminen oli ehdottoman varmaa. Pelaajat olisi siten pitänyt arpoa uudelleen kahteen viiden pelaajan pooliin.

C-poolin poolipaperi katosi jonnekin. Se oli selvää, kuka oli voittanut kenetkin, mutta eräpisteet puuttuivat. Sain ne kuitenkin kerättyä videolta lukuun ottamatta poolin ensimmäistä ottelua Marti Kangas – Oliver Parviainen. Nauhoitus unohtui laittaa heti alussa päälle, joten tämä ottelu ehdittiin pelata ennen sitä. Mutta Kangas näytti voittaneen 3-1 ja viimeinen erä 11-4.

Kahden pelaajan pooliksi kutistuneessa A-poolissa Ular Reinvelt (844) otti poolin ykköspaikan voittamalla Kasper Eklundin (871) 3-1. B-poolissa ei ollut yllätyksiä, mutta Väinö Saarela pelasi pari viisieräistä ollen jopa erin 0-2 tappiolla Resti Montoyaa vastaan. Martti Kangas piti pintansa C-poolissa kolmella voitollaan. Mikko Kangas sentään johti häntä 2-0. Poolin sankari oli kuitenkin Milo Lehtosaari (oliko 8 vai 9? Siis 2015). Hän oli poolin nelossijoitettu ratingilla 732 mutta voitti Mikko Kankaan (832) 3-1 ja Oliver Parviaisen (767) 3-2 mennen poolikakkosena jatkoon. Myös Parviainen voitti Mikko Kankaan.

Jatkokaavion semifinaaleissa nähtiin pienenpienet yllätykset.  Resti Montoya (840) voitti Ular Reinveltin (844) 3-2 ja Väinö Saarela (868) Kasper Eklundin (871) 3-1.

Montoya ja Saarela tahkosivat finaalia kauan. Saarela johti jo erin 2-1, mutta Montoya voitti viidennen 12-10.

Kuvassa vasemmalta toiseksi sijoittunut Väinö Saarela (TuPy), luokkavoittaja Resti Montoya (NuPS), kolmanneksi sijoittuneet Ular Reinvelt (TIP-70) ja Kasper Eklund (PT Espoo).

M-800

Yhden viime hetken poisjäännnin jälkeen osallistujia oli yhdeksän. Siis poolit 4+5.

A-poolissa Mika Heinonen (744) otti toisen jatkopaikan voittamalla Oliver Parviaisen (767) 3-0.  B-poolin ainoa yllätys oli sijoilla 4-5, kun Raimo Peuranen (703) voitti Sohvi Vuorisen (720) 3-0. Santeri Salminen ei helpolla luopunut jatkopaikasta vaan hävisi sekä Orvo Kattaiselle että Onerva Maijalalle 2-3.

A-poolin molemmat jatkoonmenijät menivät finaaliin, kun Tuija Jokinen voitti Onerva Maijalan 3-0 ja Mika Heinonen yllätti Orvo Kattaisen (768) 3-1.

Jokinen voitti Heinosen finaalissa 3-1 kuten poolissakin. Kokonaispisteet olivat sentään aavistuksen tiukemmat eli 39-34. Poolissa ne olivat 41-32.

Kuvassa vasemmalta toiseksi sijoittunut Mika Heinonen (KSF), luokkavoittaja Tuija Jokinen (PTS Sherwood), kolmanneksi sijoittuneet Onerva Maijala (PTS Sherwood) ja Orvo Kattainen (Atlas).

M-750

Tämä luokka on usein epästabiili siten, että poisjääntejä tulee paljon. Nytkin ilmoittautuneita oli seitsemän, mutta sairastumisten vuoksi määrä supistui viime hetkellä vain neljään. Uusia nuoria kilpapelaajia ei ole tällä kaudella niin paljoa tullut mukaan kilpailutoimintaan pääkaupunkiseudulla.

Mutta ihan kiva pooli kuitenkin saatiin pelattua neljälläkin pelaajalla. Kaikki olivat tosin PT Espoon pelaajia. Kärjessä järjestys vaihtui ratingiin nähden, kun Alec Kuusipuska voitti Herman Komaron 3-2. Sijoilla 3-4 puolestaan Hiripitiya Ranendra voitti Olli Laitisen 3-1.

Kuvassa vasemmalta toiseksi sijoittunut Herman Komaro (PT Espoo), luokkavoittaja Alec Kuusipuska (PT Espoo), kolmanneksi sijoittunut Hiripitiya Ranendra (PT Espoo) ja neljänneksi sijoittunut mutta myös kolmas palkinto Olli Laitinen (PT Espoo).

MN

Miesten nelinpelissä oli mukana viisi paria. Koska parien yhteisratingit menivät 2633:sta aina 4272:een, yllätyksiä ei tietenkään kauheasti tullut, vaikka nelinpelistä olikin kysymys. Kuitenkin paremmuusjärjestyksen määrittäminen meni kärjessä eräsuhteiden laskennan varaan, kun pari Niko Hämäläinen/Sami Koivumäki (3245) yllätti ykkössijoitetun parin Vladyslav Matyko/Andrei Räisänen (4272) 3-2. Lisäksi pari Elmo Räsänen/Katrin Looke johti Matykoa ja Räisästä erin 2-1. Joka tapauksessa eräsuhteilla Räsänen/Looke oli ykkönen. Matyko/Räisänen kakkonen ja Hämäläinen/Koivumäki kolmonen.

Komein taisteluottelu nähtiin kuitenkin sijoilla 4-5, missä Sam Londen/Timo Averjanov tasoittivat hurjin taisteluhuudoin erätilanteeksi 2-2 paria Ildiko Kadar/Kamilla Kadar vastaan voittamalla neljännen 14-12. Mutta siihen parin voimat sitten ehtyivät kokonaan. Viides erä Kadareille 11-0.

Kuvassa vasemmalta toiseksi sijoittunut pari Vladyslav Matyko/Andrei Räisänen (HUT/MBF), luokkavoittajapari Elmo Räsänen/Katrin Looke (BF-78/PT Espoo), neljänneksi sijoittunut pari mutta myös kolmas palkinto Ildiko Kadar/Kamilla Kadar (MBF) ja kolmanneksi sijoittunut pari ja kolmas palkinto Niko Hämäläinen/Sami Koivumäki (KuPTS/TIP-70).

MN-2200

Myös tähän alempaan nelinpeliluokkaan osallistui viisi paria. Parien yhteisratingit menivät 1829:stä 2180:aan. Pooli kesti ja kesti, vaikka sitä pelattiin myös kahdella pöydällä. Peräti kuusi ottelua kymmenestä oli viisieräinen!

Kolmossijoitettu pari Janne Ollikainen/Marko Niilimäki (1984) osoittautui vahvimmaksi pariksi voittamalla kaikki neljä otteluaan.  Kolme sen otteluista oli viisieräinen ja neljäs oli 3-0!

KSF:n pari Marko Heinonen/Mika Heinonen (1829) jäi sijoituksensa mukaisesti nollaan voittoon, mutta se taisteli urheasti. Vain yksi ottelu päättyi 1-3. Muut kolme ottelua 2-3.  Niistä yhtä pari johti erin 2-1 ja yhtä erin 2-0!

Pari Jari Vuorinen/Sohvi Vuorinen (1928) voitti upeasti ykkössijoitetun parin Rauno Karppinen/Mikko Tarvainen (2180) 3-2 oltuaan erin 0-2 tappiolla. Näin päädyttiin eräsuhteiden laskentaan, kun kolmella parilla oli kaksi voittoa. Siinä vertailussa Pekka Räsänen /Elias Charzouzi oli paras (4-3) ja sai siten toisen palkinnon. Karppinen/Tarvainen oli kolmas (5-4) ja Vuorinen/Vuorinen (3-5) jäi neljänneksi.

Luokkaa pelattiin yli neljä tuntia!

Kuvassa vasemmalta toiseksi sijoittunut pari Pekka Räsänen/Elias Charzouzi (Atlas/PTS-60), luokkavoittajapari Marko Niilimäki/Janne Ollikainen (NuPS), kolmanneksi sijoittunut pari Rauno Karppinen/Mikko Tarvainen (NuPS) ja neljänneksi sijoittunut pari mutta myös kolmas palkinto Jari Vuorinen/Sohvi Vuorinen (PTS Sherwood).

STARUMMER, Star (B) – Arvonnat

Arvottu M-1950 ja M-2000 uudelleen, koska yksi pelaaja jäi pois.

Muistakaa, että ryhmät alkavat sunnuntaina kello 10 ja 15!

Pelaajia on niin paljon, että isommissa luokissa ei valitettavasti voi juuri pelata viiden pooleilla.

Jos pelaajat niin tahtovat, M-2100 voidaan pelata myös pooleina 5+6. Mennään kuitenkin parempien pelaajien ehdoilla, jos ei olla yksimielisiä.

Ilmoittakaa ystävällisesti virheistä ja mahdollisista poisjäänneistä osoitteeseen star.kilpailut@gmail.com .

Lauantain arvonnat

Linkki tiedostoon: STARUMMER 11-12.5.2024_arvonta_lauantai_SPTL.xlsx

Sunnuntain arvonnat

Linkki tiedostoon: STARUMMER 11-12.5.2024_arvonta_sunnuntai_sptl.xlsx

STARUMMER, Star (B) – Ilmoittautuneet pelaajat

Tätä listaa ei enää päivitetä.

Naisten kaksinpeliin oli unohtunut lisätä yksi pelaaja. Nyt on siellä!

STARUMMER:iin ilmoittautui muutamien poisjääntien jälkeen peräti 154 pelaajaa. Pöydät ovat siis täynnä kaiken aikaa. Lauantaina pelaamme 14 pöydällä. Startteja on 304.

Ainoa isompi kompromissi on se, että 38 pelaajan M-2000-luokka pelataan paljolti kolmen pelaajan pooleina ja kaksi parasta menee jatkoon. Muuten ei millään ehdi.

Sunnuntaina aloitamme kello 10 ja toinen ryhmä alkaa kello 15.00. Naisten kaksinpeliä käynnistellään kello 13.

Seuraavilta pelaajilta puuttuu lisenssi:

Ranendra Hiripitiya, PT Espoo

Ilmoittakaa ystävällisesti virheistä,  muutoksista ja poisjäänneistä osoitteeseen star.kilpailut@gmail.com .

Ilmoittautuneet pelaajat Excel-tiedostona:

Linkki tiedostoon: STARUMMER_11_12_05_2024_ilmoittautuneet_pelaajat.xlsx

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

STARUMMER, Star (B) – Kilpailukutsut

Vähän väliaikatietoa.

Varautukaa siihen, että aloitetaankin sunnuntaina vasta kello 10!

Kilpailuihin on aikaa  vielä lähes kolme viikkoa, mutta ilmoittautuneita on jo 113. Selvää alkaa olla, että lauantaina on pakko pelata 14 pöydällä, koska paine lauantaille on niin vahvaa. Varmasti äitienpäivä vaikuttaa tähän. M-2000-luokassa on jo 35 pelaajaa! Yhteensä startteja on nyt 242 kahtena päivänä. Vielä mahtuu mukaan!

Tervetuloa Star Tourin tämän kauden viimeiseen osakilpailuun! Siellä ratkeaa ”kauden menestynein pelaaja” -kilpailun voittaja. Kaksi parasta pelaajaa palkitaan rahapalkinnoin. Kolmoselle ja neloselle ehkä vähän suklaata.

Kauden päättäjäiskisan kunniaksi MK:ssa ja NK:ssa on palkintoja nostettu kilpailumaksun verran.

Muistakaa ilmoittautua ajoissa!

Maardu LTK osallistuu mahdollisesti jälleen kilpailuihin.

Linkki kutsuun:  STARUMMER_11_12_05_2024_kilpailukutsu.pdf

Ilmoittautumislomake

Ilmoittautuneet pelaajat

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

STARPRIL 6-7.4.2024 – Raportti

Päivän pääluokka oli ilman muuta MN-2850, jossa voittajiksi jyräsivät nuoret Noel Metsätie ja Joel Koivumäki.

Seuraavan Star Tour -kilpailun kilpailukutsu

Seuraavan Star Tour -kilpailun eli STARUMMER:n kilpailukutsu löytyy täältä:

STARUMMER 11-12.5.2024 – kilpailukutsu

Tervetuloa!

Peloista huolimatta STARPRIL sai runsaan osanoton

Samana viikonloppuna pelattiin divisioonaturnauksia 5. divisioonasta mestaruussarjaan. Ainakin 72 joukkueellista oli kiinni niissä turnauksissa. Mukana paljon sellaisia pelaajia, jotka ovat käyneet Starin kilpailuissa. Mutta hyvinhän pelaajia tuli. Siinä auttoi se, että Maardu ilmoittautui viime hetkellä mukaan. Pitkään aikaan suurimman poisjääntirumbankin jälkeen pelaajia oli 127, vaikka osallistujia menetettiin lauantaihin asti.

Eri pelaajia oli siis 127 ja startteja 233.

Eri seuroja oli 23. Otteluita pelattiin 486, joista jatkokaavioissa 88.

Kilpailut loppuivat lauantaina kello 21:50 ja sunnuntaina kello 19.20. Ihan normaalisti ehdittiin pelata, vaikka monet M-1900-luokan viisieräiset olivat lähellä tuottaa katastrofin. Kun sitä toivoo hartaasti,. että tilanteessa 2-1 ja 8-4 oleva ottelu päättyisi 3-1, se menee aina viidennen jatkopalloille Filen-Popov-linjan mukaisesti.

Videot kilpailuista

Kaikki kilpailun videot laitetaan YouTubeen. Jokaisella pöytäryhmällä (”1-4”, ”5-8” ja ”9-12”) oli oma kamera.

Videoiden otsikko YouTubessa on muotoa ”Sunday’s stream, part 4 (STARPRIL 6-7.4.2024)”.

YouTube-kanavan osoite:

https://www.youtube.com/@ArtoLuukkainen

Tässä kuitenkin suorat linkit striimivideoihin:

Lauantai
Osa 1 (pöydät 1-4)
Osa 2 (pöydät 5-8)
Osa 3 (pöydät 5-8)
Osa 4 (pöydät 9-12)
Osa 5 (pöydät 9-12)

Sunnuntai
Osa 1 (pöydät 1-4)
Osa 2 (pöydät 5-8)
Osa 3 (pöydät 9-12)
Osa 4 (pöydät 9-12)

Sunnuntain ”9-12” -striimi jakaantuu kahdeksi videoksi, koska kamerateline kaatui-

Ainoa epäonnistuminen videoinnissa tapahtui lauantain pöytien 1-4 videoinnissa. Video päättyy 11,5 tunnin jälkeen ilmeisesti siksi, että muisti oli täyttynyt. SM-kisojen sunnuntaipäivän jäljiltä asetukseksi oli jäänyt liian hyvä kuvan resoluutio, jolloin 128 gigaa ei enää ihan riittänyt koko päivän tallennukseen puhumattakaan koko viikonlopun tallennuksesta. Valitettavasti menetettin ehkä tunti lopusta!

AI niin, sunnuntaina päytien 1-4 videointi pääsi alkamaan vähän myöhässä, koska lauantain videoiden siirto kovalevylle muistin vapauttamiseksi meni vähän pitkäksi.

Naisten ja tyttöjen määrä

Naisia ja tyttöjä oli mukana hienosti 23 eli 18,1 % pelaajista. Naisten kaksinpelikin pystyttiin järjestämään 11 osanottajalla.

Suurimmat seurat pelaajamäärän mukaan

Kärjessä vaihtui taas järjestys sen verran, että TIP-70 nousi jakamaan ykkössijaa PT Espoo n kanssa-Molemmilla oli mukana 18 pelaajaa.  MBF oli hienosti kolmonen 16 pelaajallaan. Mutta kaunista jälkeä tekivät kolme seuraavaakin seuraa. Virostakin tuli 10 pelaajaa Maardu LTK:n riveissä. Heistä neljä edustaa Suomessa Staria, mutta laitoin tuossa heidät kaikki Maardun riveihin. Helsinkiläisseurojen pelaajien määrä oli 29  eli 22,8 % osallistujista. Se on 0,7 prosenttiyksikköä enemmän  kuin STARARCH:ssa.

Tässä on seurojen TOP-10 osanottajamäärän mukaan:

Parhaat seurat

Mitalitilastossa oli kovaa tohinaa kärjessä. Peräti seitsemän seuraa sai enemmän kuin yhden ykköstilan. MBF nousi yllättäen ykköstilalle kolmostilalta. Onkohan ennen ollutkaan ykkösenä? Viime kerran ykkönen PT Espoo putosi sijalle viisi. Edelle meni todella vahvaa tulosta tehnyt PTS Sherwood ja Maardu LTK. Helsinkiläisseurojen menestys 5-2-7 oli parasta varmaan pitkään aikaan.

17 seuraa sai pelaajansa palkinnoille.

Junioreita hienosti yli kolmannes

Juniori-ikäisiä (2005 ja nuoremmat) oli mukana todella hyvä määrä eli 46. Se oli siten 36,2 % kaikista pelaajista. Toki tässä auttoi Maardu mutta kuitenkin!

Menestynein pelaaja kaudella 2023/2024

Star Tourin kahdeksan osakilpailun jälkeen jo 316 pelaajaa on päässyt pisteille ”Menestynein pelaaja kaudella 2023/2024” -kilpailussa. Jaimielee Enriquez nousi nyt  yksinään ykköspaikalle ennen aivan kannoilla olevaa  Andrei Räisästä.  Seuraavina tulee PTS Sherwoodin voimakaksikko Eeka Vihreälaakso ja Noel Metsätie. Eeka on vain 11 pistettä Andrein jäljessä!

Sam Londen,  Mauri Hahtomaa, John Enriquez, Aku Kaura ja Jacob Hellgren nousivat TOP-20:een.

Luokkavoitosta saa 10 pistettä, toisesta sijasta kuusi, kolmannesta sijasta neljä, sijoista 5-8 kaksi ja sijoista 9-16 yhden pisteen. Nelinpeleissä kummatkin pelaajat saavat täydet pisteet. Pisteitä ei saa sinä päivänä, jolloin on heitellyt mailaa tai on käyttäytynyt muuten olennaisen huonosti. Tällä kertaa vain MN-2200-luokan kaksi parasta saivat pisteitä.

Seuraavassa taulukossa on kilpailun TOP-20 STARPRILin jälkeen:

Kaikkien pelaajien pisteet näkyvät täällä:

Menestynein pelaaja 2023/2024

Star Gives Back

Kuten aiemmin on kerrottu, Starin kisojen tuottoja käytetään eri tavoin Suomen pöytätenniksen hyväksi.

Star on nyt mukana 11 projektissa.

Yhteensä rahaa on käytetty 6459,69 euroa.

Tätä tietoa ylläpidetään niin kauan kunnes raportti on valmis.

Viisieräisten otteluiden määrä

Yhteensä pelattiin 106 viisieräistä ottelua. Se merkitsee 21,8 % otteluista. Tämä luku pysyy lähes samana kilpailusta kilpailuun. STARARCHissa se oli 22,0 %. Ongelmia aiheutuukin silloin, kun viisieräiset ruuhkaantuvat samaan pooliin ja/tai jatkokaavioon.

Pyörätuolisäännöt

Ennen M-750-luokan alkua kokoonnuttiin pelaajien kanssa ja käytiin läpi oheiset pyörätuolisäännöt. Varsinaiset säännöt on niissä kirjoitettu hieman luettavampaan muotoon.

Ohjeet pöydille

Jokaiselle pöydälle laitettiin tällainen ohje pelien aikana luettavaksi. Se on päivitetty versio edellisestä vastaavasta. Huomatkaa erityisesti kohta 2 kaikkineen! Vaikka kaikki eivät näitä ohjeita lue, osa lukee, ja tieto leviää sitä kautta. Nyt alkaa olla jo varsin hyvin tiedossa se, että uutta palloa ei oteta, jos jossain selän takana on toisen pöydän pallo. Eikä omaa palloa lähdetä hakemaan, vaikka viereisellä pöydällä on ralli käynnissä.

Tuomarointivelvollisuuteen liittyvä kohta 3 alkaa olla jo hyvin hallussa. Erittäin kohteliaasti tullaan kysymään, onko tuomaroitavaa tai voiko lähteä kahville tai jopa pois. Ne pelaajat, jotka eivät suostu tuomitsemaan, eivät ole tervetulleita kisoihin.

Huoli 1: Käytän liikaa aikaa arvontoihin

Minulle kerrottiin kisaa edeltävänä perjantaina, että en varmaan ole tietoinen siitä, että käytän paljon ”turhaa aikaa” arvontojen julkaisuun ja niiden uusimiseen.

No, se on ehkä yllätys, mutta tiedän ihan kaiken siitä, mitä teen kilpailuiden yhteydessä ja siitä, miten kaiken voisi tehdä toisin. Kaikki sujuu erinomaisesti, kun teen sen tietyllä rutiinilla.

Arvonnathan teen käsin Excelissä. PT Gurua en ota koskaan käyttöön enkä siirry myöskään PT Velhoon ennen kuin sen graafinen käyttöliittymä on valmis ja testattu toimivaksi ja bugittomaksi. Seuraavassa jutussa esitin viime syksynä ajatuksiani PT Velhosta vai mikä sen nimi nyt sitten onkaan:

Uusi WebWelho ja rating-uudistus – kommentteja

Ilman muuta lähden sitä käyttämään heti, kun se on tarjolla viimeisteltynä jo siksi, että se helpottaa tavattomasti ratingvastaavan työtä. Ratingit päivittyvät heti uusien tulosten mukaisiksi.

Kilpailukutsuun olen laittanut tiistain arvontapäiväksi. Silloin myös aina teen arvontojen ensimmäisen version, ellei joku pakollinen meno sitä estä. Tiistai tulee siitä, että torstaina tulen Tampereelta (palkinnot). Ei ehdi, ei jaksa. Perjantaina laitan salin kuntoon ja laitan kamat kasaan. Ei ehdi, ei jaksa. Keskiviikko tarvitaan korjauksiin ja muutoksiin. Siksi tiistai.

Vaikka olisikin toimiva PT Velho käytössä, paikan päällä arpominen ei ole kiehtova ajatus. Pitää suunnitella pöydät, millä pooleja pelataan. Pitää tulostaa seinälle menevät paperit. Pitää tulostaa pöydille menevät paperit. Siihen menee aikaa. Samaan aikaan pitää viimeistellä salia ja laittaa kameroita kuntoon. Ihmiset tulevat maksamaan ja kyselemään. Valtavasti muutakin hommaa. Olen siellä siis yksin, ja kilpailut alkavat kello 9.00. Joka tapauksessa  kisaa edeltävinä päivinä on pitänyt tehdä esisuunnitelmaa pooleista jo siksikin, että pitää ilmoittaa mahdollisille jonotuslistalaisille vapautuneista paikoista.

Arvonta on itse asiassa leppoisaa hommaa. Siinä tulee opittua, keitä on mukana. Kun tekee käsin, voi ainakin yrittää hoitaa sen, että samat pelaajat eivät ole samassa luokassa eri luokissa tai että harjoittelukaverit eivät ole samassa poolissa. Tai saman perheen jäsenet. Jne. Tiedän tiedän. Säännöissä ei lue näin, mutta minulle on tärkeintä pöytätennksen etu. Mutta oikeastaan harvoin sitä ehtii näitä asioita järjestellä. On tarpeeksi vaikeaa jakaa saman seuran pelaajat tasaisesti eri pooleihin. Siitäkään ei yleensä ole liian isoa vaivaa, että arvon luokan uudelleen. Kun arvonnan ensimmäinen versio on olemassa, on aika kevyt operaatio tehdä siihen muutoksia.  Samalla pysyy pöytien käyttöaste paremmin hallussa. Ongelmia tulee vain silloin, kun sairastapauksia tai muita poisjääntejä tulee runsaasti kuten tapahtui STARPRILin tapauksessa. Näin on erityisesti silloin, jos moneen luokkaan osallistuvat pelaajat ilmoittavat poisjäännistään perjantaina klo 15:00. Jos jostain ryhmästä jää yksi pois, jää usein koko ryhmä samalla. Tuo on hyvin yleinen aika ilmoittaa esim. viikkoa aiemmin tapahtuneesta reisiluun murtumasta. Juuri kun  olen lähdössä laittamaan salia kuntoon!

Kyllä, arvonnat menevät monesti uusiksi niin, että ensimmäiset arvonnat eivät pidä ollenkaan paikkaansa. Mutta joskus ne pitävät, kun ei tule juuri ollenkaan poisjääntejä.

Vaikka minulla olisikin PT Velho joskus käytössä, tekisin arvonnat aiemmin, kuin kisapäivän aamuna. Mieluummin ennen perjantaita. Myös SPTL:n sivujen kommentteihin on tullut vaatimus, että arvonnat pitää julkaista pöytänumeroineen ennen kilpailuja. Siitä haluan itsekin pitää kiinni.

Huoli 2: Uudelleen arpominen ja uusien pelaajien mukaan ottaminen on sääntöjen vastaista

Yhtäkkiä on SPTL:n organisaatiossa ollut kova huoli myös siitä, että arvontaan on otettu uusia pelaajia arvonnan jälkeen, vaikka säännöt kieltävät sellaisen (eivät todellisuudessa kiellä). Vakiintunut käytäntö on kuitenkin ollut jo vuosia se, että uusia pelaajia otetaan mukaan, jos järjestäjät niin hyväksi näkevät. Näin on ollut erityisesti sen jälkeen, kun poolisysteemi tuli vallitsevaksi kilpailumuodoksi.

Joskus 80-luvulla tehtiin säännöt, joiden mukaan arvonnat oli tehtävä viimeistään kilpailuviikonloppua edeltävänä maanantaina ja lähetettävä liittoon tiistaina. Tämä sääntö sai alkunsa siitä, että kilpailuthan pelattiin silloin suorana cuppina eli ”häviöstä ulos” -systeemillä. Se johti sitten siihen, että arvonnan jälkeen kaavioihin sijoituksen vastaisesti lisätyt pelaajat sotkivat arvonnan pahasti. Sitä matkusti 300 km johonkin kilpailuun C-luokkaa pelatakseen nähdäkseen, että edellisenä päivänä vastustajaksi oli lisätty entinen A-luokan pelaaja. Arvontoja myös kytättiin. Kun oli kiva paikka vapaana, ilmoittauduttiin siihen. Arvonnan jälkeen ilmoittautumisella pilattiin kilpailu niiltä, jotka eivät olleet parhaimmistoa. Arvontaahan ei tehty kirjoituskoneaikakaudella ja ennen tietokoneita kokonaan uusiksi. Se olisi ollut liian iso työ. Kun arvonnat oli lähetetty liittoon tarkastettavaksi, uusia pelaajia ei voitu enää ottaa mukaan ilman, että se olisi huomattu.

Toinen motiivi arvonnan lähettämiselle liittoon oli se, että epärehellinen eli kotiin päin vedetty arvonta voitiin nähdä jo ennen kilpailuja.

Samassa yhteydessä uusien pelaajien mukaan ottaminen kiellettiin arvonnan jälkeen lukuun ottamatta poolisysteemillä pelattavia kilpailuita. Kts. pykälä 7.6.4.

Seuraavassa olevan vanhat säännöt otin vuoden 1994 sääntökirjasta. Veikkaan, että poolisysteemikilpailut lisättiin näihin pykäliin ensimmäisen version jälkeen. Siis pykälän 7.6.4 neljäs momentti.

Uusien pelaajien ottaminen arvonnan jälkeen kiellettiin siis siksi, että 1) luokat pelattiin cup-menetelmällä ja 2) arvonnat oli pakko lähettää liittoon tarkastettavaksi ennen kilpailuja.

Nykyiset vastaavat säännöt ovat nämä:

Eli jossakin vaiheessa varmaan 2000-luvulla on poistettu pykälä 7.6.1. Samalla on menetetty syy sille, ettei uusia pelaajia saa ottaa mukaan arvonnan jälkeen. Asiaa ei ole liittokokouksessa ollenkaan mietitty. Niinpä nykyisissä säännöissä pykälässä 4.3.4.2 puhutaan vielä luokkanousuista ja luokista (siis tässä Valio, A, B, C, D), vaikkei luokkia ole ollut kohta 15 vuoteen. Poolisysteemillä pelattaviin luokkiin on vain lisätty uusi  rajoitus, jonka mukaan sellaista pelaajaa ei saa ottaa edes poolisysteemiluokkaan, joka on sijoitettava pelaaja. Tällaiseenkaan kieltoon ei ole nykyaikana mitään syytä, koska pooleista menee kaksi parasta jatkoon ja poolit arvotaan ilman muuta uusiksi, jos uusi pelaaja sotkee sijoituksen pahasti.

Pöytätenniksen etu on ehdottomasti saada mahdollisimman paljon pelaajia kilpailuihin ilman, että sitä rajoitettaisiin 1980-luvulta eli aivan toiselta aikakaudelta peräisin olevilla säännöillä.

Huoli 3: ”Jotkut” ovat ihmetelleet” ja ”tulee jatkuvasti ihmettelyjä”

Kuulin, että  on muutama sellainen ilmeisesti 70- tai 80-luvun pelaaja, joka ei käy koskaan Starin kisoissa, mutta valittaa jatkuvasti SPTL:n auttavaan puhelimeen siitä, että Starin kisoihin otetaan pelaajia arvonnan jälkeen ja että arvonnat uusitaan useampaan kertaan ennen kisoja. Minä ehdotan, että nämä valittajat ottavat yhteyttä minuun. Auttavassa puhelimessa heille voitaisiin vain sanoa: ”suhtaudumme huoleesi kaikella sen vaatimalla vakavuudella”. Luulen, että Starin perusasiakkaissa on on hyvin vähän sellaisia, jotka edes tietävät SPTL:n auttavan puhelimen olemassaolosta. Siksi kaikki kertovatkin kommenttinsa minulle. Niiden pohjalta kisoihin on tehty paljon muutoksia vuosien varrella tai sitten on selitetty, miksi niin tehdään kuin on tehty.

Miksi tuomarit eivät jaksa kääntää erän viimeistä pistettä?

Jostain syystä sellainen tapa on levinnyt ihan viimeisen parin vuoden aikana, että tuomari ei käännä erän viimeistä pistettä vaan alkaa sen sijaan suoraan kirjoittaa erän tulosta paperille. Niinpä yleisö näkee erien päättyvän esimerkiksi 10-9 tai 14-13. Pahimmassa tapauksessa tuomari jopa kirjoitti poolipaperiinkin tulokseksi 10-9! 😄

Varmaan tätä on esiintynyt aiemminkin, mutta ainoat muistikuvani ovat viimeisen viiden vuoden ajalta. Sen ymmärtäisi, jos uudet pelaajat tekisivät näin, mutta kun siihen syyllistyvät myös 70-luvun pelaajat! Nykyään on joskus vaikea tietää katsomosta, onko timeout menossa vai onko erä päättynyt. Videoilla se näkyy rumasti.

Siispä: muistakaa aina kääntää erän ja ottelun viimeinenkin piste!

Kiitokset taas kaikille!

Oli  taas niin mukava tunnelma kisoissa, josta kiitos kaikille mukana olleille! Miesten ja naisten kaksinpeli loivat tunnelmaa sunnuntaihin, ja lauantaina pöydät olivat lähes täynnä myös klo 17:n vuorossa. Palkintojenjakajiksi on aina tarjolla vapaaehtoisia. Se  tuntuu todella mukavalta! Näin kaikki ei kaadu Kamillan harteille.

Nähdään taas seuraavissa kisoissa eli STARUMMERissa! Tervetuloa!

MK

Miesten kaksinpeliin osallistui lopulta 12 pelaajaa, joten kolme neljän pelaajan poolia.

A-pooli meni kiharaiseksi, kun kolme pelaajaa päätyi kahteen voittoon. Ensin Maria Girlea voitti Lassi Lehtolan 3-2 mutta hävisi viimeisellä kierroksella Andrei Räisäselle 1-3. Se erä oli kuitenkn tärkeä, koska se riitti jatkopaikkaan eräsuhteilla. Lehtola kun oli voittanut Räisäsen 3-0. Girlean keskinäiset erät 4-5 ja Räisäsen 3-4. Siten Girlea kakkosena jatkoon Lehtolan (5-3) jälkeen.

C-poolissa vaihtui kärjen järjestys, kun lähes hatusta vedetty Joakim Melinin rating 2300 osoittautui liian korkeaksi. Long Hoang Nhat Nguyen (jarkossa ”Long”) voitti hänet puhtaasti 3-0.  Jaimielee Enriquez sai Longilta erän  ja voitti Ildiko Kadarin, mikä erikseen kerrottakoon. Sillä irtosi poolin kolmospaikka.

Jatkokaavion kvartassa nähtiin hurja peräti 46-minuuttinen kamppailu, jossa Long voitti Girlean 3-2. Girlea johti erin 2-1 ja neljättä 9-5 ja 10-7. Viidettäkin 8-5. Johti myös jatkoilla häviämäänsä ensimmäistä erää 8-4. Melkoista draamaa siis!

Semifinaaleissa Juho Kahlos yllätti Lassi Lehtolan 3-2 samalla kun Aleksi Räsänen selvitti Longin 3-1. Finaalissa Räsänen oli selvästi vahvempi ja vei voiton 3-0.

Kuvassa vasemmalta toiseksi sijoittunut Juho Kahlos (TIP-70), luokkavoittaja Aleksi Räsänen (PT Espoo), kolmanneksi sijoittuneet Lassi Lehtola (PT Espoo) ja Long Hoang Nhat Nguyen (Smash).

NK

Naisten kaksinpelissä oli peräti 11 pelaajaa kiitos Maardun joukkueen. Poolivaihtoehdot olivat siis 3+4+4 ja 5+6. Isot poolit eivät houkutelleet, koska Maardun pelaajat olisivat joutuneet turhaan pelaamaan paljon toisiaan vastaan. Sitä eivät Maardun pelaajat kaivanneet. Toisaalta harmitti ajatus kolmen pelaajan poolista, jossa pelaisi ykkössijoitettu Maria Girlea. Siis jos kaksi parasta menisi jatkoon. Siten ratkaisuksi tuli 3+4+4 -poolit mutta niin, että jokaisesta pooilista meni kolme parasta jatkoon! Tämä oli onnistunut systeemi. Jokainen sai ainakin kolme peliä ja jokaisella ottelulla oli merkitystä. Todellakin viimeiseen otteluun asti jokaisella oli mahdollisuus voittaa ykköspalkinto!

A-poolissa Elina Veidenbaum (1533) otti maukkaan voiton voittamalla Amanda Hallikin (1586) 3-2.

B-poolissa oli yllätykset lähellä mutta ei. Sanna Pelli (1424) johti Marina Verengofia (1901) vastaan viidettä 10-9 mutta 11-13. Ksenija Bragina (1596) johti Verengofia erin 2-1 ja viidettäkin 7-2, 8-4 ja 10-7 mutta 10-12. Molemmat kuitenkin jatkoon, koska Vesta Lissovenko jäi neljänneksi.

C-poolissa Jaimielee Enriquez (1858) meni pooliykkösenä jatkoon, vaikka hävisikin Ildiko Kadarille (1834) 2-1-eräjohdon jälkeen viidennessä 9-11. Kadar kun jäí yhteen voittoon, koska hän hävisi Julia Braginalle (1235) ja Polina Staroverovalle (1499). Bragina ja Staroverova jatkoon kakkosena ja kolmosena.

Jatkokaavion ensimmäisellä kierroksella eli 16:n joukossa nähtiin kova kamppailu. Sanna Pelli voitti Elina Veidenbaumin 3-2. Veidenbaumillakin oli mahdollisuutensa, koska hän johti viidettä 5-3.

Kvartoissa nähtiin iso yllätys, kun Pelli pelasi kolmannen viisieräisensä tässä luokassa. Nyt kaatui Enriquez viidennessä 12-10! Rystypeli toimi!

Semifinaalssa Pelli ei saanut enää uudelleen Verengofia tiukoille vaan Verengof voitti 3-0. Finaalissa Maria Girlea puolestaan löi Verengofin 3-0.

Kuvassa vasemmalta toiseksi sijoittunut Marina Verengof (Maardu LTK, Viro), luokkavoittaja Maria Girlea (PT Jyväskylä), kolmanneksi sijoittuneet Sanna Pelli (HUT) ja Ksenija Bragina (Star mutta myös Maardu LTK, Viro).

M-2200

Lauantain korkeimpaan eli M-2200-luokkaan osallistui juuri seitsemän pelaajaa, mikä teki mahdottomaksi jakaa pelaajat pooleihin. Luokka oli pelattava yhtenä seitsemän pelaajan poolina.

Pelit menivät aika lailla ratingin mukaan. Ainoastaan John Enriquez (1820) ja Andreas Köhler (1789) voittivat Jaimielee Enriquezin (1858). 21 ottelusta yksikään ei ollut viisieräinen ja vain kaksi ottelua oli neljäeräinen. Andrei Räisänen voitti luokan puhtaalla pelillä.

Kuvassa vasemmalta toiseksi sijoittunut Vladyslav Matyko (HUT), luokkavoittaja Andrei Räisänen (MBF), kolmanneksi sijoittuneeet John Enriquez (TIP-70) ja Andreas Köhler (MBF). Enriquez otti poolissa kolmas ja Köhler neljäs.

M-2100

Tämä oli sunnuntain toiseksi ylin yleinen luokka. Pelaajia vain kahdeksan, jotka jaettiin kahteen neljän pooliin. Näissä 2000-2200-luokissa näkyi se, että samaan aikaan pelattiin divisooonaturnauksia,. Niin vähän meillä on tämän tason kilpailevia pelaajia. Ratingit menivät 1226:n ja 1858:nh välillä. Mukana ei siis ollut yli 1900-pelaajia.

Jaimielee Enriquez voitti A-poolin puhtaalla pelillä ja Subhrasankha Dey oli kakkonen. Ei yllätyksiä.  Vastaavasti John Enriquez voitti B-poolin, mutta kakkospaikan suhteen nähtiin yllätys. Eeka Vihreälaakso (1529) voitti John-Axel Stråhlmanin (1625) 3-1.

Toisessa semifinaalissa kohtasivat nappulaikäiset pelaajat, mitä ei usein kyllä tapahdu tällä tasolla. Tyttöjen nappulaikäluokan ykkönen Jaimielee Enriquez voitti hienossa ottelussa poikien tämän hetkisen nelosen Eeka Vihreälaakson 3-1. Molemmat ovat varmasti kovia toukokuun alussa Koskella pelattavassa Nappulaliigassa!

Jaimielee sai finaaliin vastaansa isänsä Johnin toisesta semifinaalista. Mutta koska ilta oli jo myöhäinen ja pitkä viikonloppu takana, John antoi wo:n tyttärelleen.

Kuvassa vasemmalta toiseksi sijoittunut John Enriquez (TIP-70), luokkavoittaja Jaimielee Enriquez (TIP-70), kolmanneksi sijoittuneet Eeka Vihreälaakso (PTS Sherwood) ja Subhrasankha Dey  (PT Espoo).

M-2000

Lauantain M-2000-luokassa oli runsaasti pelaajia eli 18. Aikataulu salli isot poolit, joten pelattiin pooleilla 4+4+5+5.

B-poolissa pelattiin ristiin. Ensin Juha Arvola (1455) voitti Harry Jeonin (1764) 3-2. Sitten Jeon voitti Jaimielee Enriquezin (1858) 3-0. Jeonin kynänvarsi-mailaote näytti hämäävän. Lopuksi Arvola yllätti Aleksis Vällärin (1654) 3-1. Näin kolme pelaajaa päätyi kahteen voittoon. Heistä ykkösenä jatkoon meni Jeon (5-3) ja kakkosena Arvola (5-5).  Enriquez jäi pooliin (3-5).

C-poolissa Vitalii Povolotskii (1528) yllätti Aleksandr Litvinenkon (1599) 3-2 ja Mia Kellowin (1798) 3-1 mennen poolikakkosena jatkoon. Ykköspaikan otti poolin ykkössijoitettu Ibrahim Sen puhtaalla pelillä. Lisäksi Litvinenko yllätti Kellowin. Viides 14-12.

D-poolissa jatkoon menivät poolin kaksi kärkisijoitettua eli John Enriquez ja Andreas Köhler. Kolmanneksi nousi Eeka Vihreälaakso (1529), joka voitti Peter Erikssonin (1594) 3-2. Eriksson johti jo erin 2-0.

Jatkokaavion kvartoissa tapahtui yksi yllätys. Andreas Köhler (1789) voitti Ibrahim Senin (1831) 3-0.

Toinen semifinaaleista päättyi ratingyllätykseen. John Enriquez (1820) voitti Petri Tuomailan (1882) 3-0. Köhlerin voitto Jeonista ei ollut yllätys.

Andreas Köhler jatkoi hienoja pelejään finaalissa, jossa hän voitti John Enriquezin 3-2.

Kuvassa vasemmalta toiseksi sijoittunut John Enriquez (TIP-70), luokkavoittaja Andreas Köhler (MBF) ja kolmanneksi sijoittunut Petri Tuomaila (LPTS). Toinen kolmanneksi sijoittunut Harry Jeon puuttuu kuvasta, mutta sen korvikkeeksi kuvan vasemmassa laidassa ovat Paola ja Kamilla.

M-1900

Lauantai-illan uuden M-1900-luokan arvonnassa oli 15 pelaajaa eli kolme viiden poolia. Yksi pelaaja kuitenkin vetäytyi ennen luokan alkua ja yksi ensimmäisen pelinsä jälkeen.

A-poolissa Aleksis Välläri (1654) mikroyllätti Levente Kadarin (1679) 3-1 ja nousi poolikakkoseksi Petri Tuomailan jälkeen. Myös Timo Akkanen (1582) voitti Kadarin, joten sijoilla 3-5 mentiin eräsuhteiden tutkintaan. Se tuotti kuitenkin alkuperäisen ratingin mukaisen järjestyksen.

B-poolissa pelattiin hieman ristiin, mutta eräsuhteisiin ei tarvinnut mennä. Kai Tuovinen (1601) yllätti Jaimielee Enriquezin (1858) 3-1, mutta Alex Huida (1226) voitti Tuovisen. Joka tapauksessa Tuovinen ykkösenä ja Enriquez kakkosena jatkoon.

C-poolissa Mauri Hahtomaa (1624) voitti kaikki kolme otteluaan. Myös Ildiko Kadarin (1834). Muut kolme pelasivat ristiin eli jokaiselle yksi voitto.  Vitalii Povolotskii (1528) yllätti Kadarin. Viides 11-9.  Kadar kuitenkin eräsuhteilla poolikakkosena jatkoon.

Jatkokaavion kvartoissa tapahtui pienen pieni yllätys, kun Hahtomaa voitti Vällärin ja jopa suoraan 3-0. Toinen kvartta ei ollut ratingyllätys, mutta mainittakoon, että Jaimielee Enriquez voitti Ildiko Kadarin, vaikka Kadar johti jo erin 2-0. Kaksi viimeistä erää 14-12, 13-11. Taistelua koko rahalla!

Semifinaalit eivät olleet yllätyksiä. Tuomaila voitti Enriquezin 3-1 ja Hahtomaa onnneksi Tuovisen 3-1 eikä 3-2. Aika alkoi olla jo tiukoilla! F

Finaali oli sitten kovaa taistelua myös kelloa vastaan.Hahtomaa voitti 3-2 ja palkintojenjakokuvat otettiin kello 21:49. Tiukalle meni!

Kuvassa vasemmalta luokkavoittaja Mauri Hahtomaa (TIP-70) ja toiseksi sijoittunut Petri Tuomaila (LPTS).

Kai Tuovinen (Wega) sijoittui kolmanneksi ja sai palkintonsa jo ennen palkintojenjakoa.

Myös Jaimielee Enriquez (TIP-70) sijoittui kolmanneksi ja sai palkintonsa jo ennen palkintojenjakoa.

M-1700

Sunnuntaiaamun M-1700-luokassa oli 18 pelaajaa, mutta pöytiä oli vain kolme. Piti siksi käyttää yhtä kiertävää poolia, kun pooleja oli neljä: 4+4+5+5.

A-poolissa ei tapahtunut yllätyksiä, mutta kakkosena jatkoon mennyt Eeka Viherlaakso otti kansainvälisen voiton voittamalla Polina Staroverovan 3-1.

B-poolissa nelossijoitettu Julia Bragina (1235) teki kovan nousun poolikakkoseksi voittamalla Jani Helinin (1535) ja Juha Arvolan (1455). On kehittynyt kovasti sitten edellisen vierailun Starin kisoissa. Niinpä hänestä tuli ratingilla siirtymävaiheen pelaaja.

C-poolissa neljä parasta pelasi hieman ristiin, kun poolin nelossijoitettu Ville Autio (1406)  otti kaksi yllätysvoittoa. Ensin hän voitti Esa Ahteen (1551) 3-2 Ahteen johdettua 2-0 ja sitten Hoang Nhat Nguyen Hain (1610) 3-0. Autio ykkösenä jatkoon ja Hoang Nhat Nguyen kakkosena.

D-poolissa Amanda Hallik (1586) otti ykköspaikan voittamalla kaikki neljä otteluaan.Myös Peter Erikssonin (1594) 3-0. Muut neljä pelasivat ristiin. Alex Huida (1226) voitti Max Koson (1417) 3-0. Koso voitti Erikssonin 3-2 Erikssonin johdettua erin 2-0. Toivo Ridal (1415) voitti Koson 3-0. Näin kuitenkin Hallik ykkösenä ja Eriksson kakkosena jatkoon.

Jatkokaavion kvartoissa ei yllätyksiä enää nähty. Luokan neljä kärkisijoitettua eli poolien ykkössijoitetut menivät semifinaaleihin. Amanda Hallik sentään johti Hoang Nhat Nguyen Haita erin 2-1 ja hävisi viidennen 9-11.

Finaaliin menivät isä ja poika Hoang Nhat Nguyen. Isä Ha antoi finaalissa wo:n pojalleen Haille.

Kuvassa vasemmalta toiseksi sijoittunut Hoang Nhat Nguyen Ha (Smash), luokkavoittaja Hoang Nhat Nguyen Hai Smash), kolmanneksi sijoittuneet Peter Eriksson (MBF) ja Kimmo Gerdt (Atlas).

M-1650

Luokassa oli kahdeksan pelaajaa. Siten poolit 4+4.

A-poolissa ei tapahtunut yllätyksiä, mutta nähtiin kuitenkin kaksi pitkää viisieräistä peliä. Toivo Ridal väänsi 3-2-voiton Hegert Lahtista. Max Takkavuori nousi puolestaan 3-2-voittoon Ridalista, joka johti jo erin 2-0. Kaksi viimeistä erää 13-11 ja 12-10. Subhrasankha Dey ykkösenä ja Takkvuori kakkosena jatkoon.

B-poolissa Philipp Gossmann (1505) nousi pooliykköseksi voittamalla Elina Veidenbaumin 3-2. Lisäksi Pauliina Niskanen (1360) yllätti Veidenbaumin 3-0. Näin Veidenbaum, Ville Autio ja Niskanen yhdessä voitossa, ja Niskanen jatkoon eräsuhteella 5-3.

Jatkokaaviolla Dey otti kaksi 3-0 voittoa. Finaalissa kaatui Gossmann, joka oli kaatanut semifinaalissa Takkavuoren hienossa ottelussa 3-2. Takkavuori johti erin 2-1 ja neljäs oli Gossmannille 13-11.

Kuvassa vasemmalta luokkavoittaja Subhrasankha Dey (PT Espoo) ja toiseksi sijoittunut Philipp Gossmann (MBF).

Kolmanneksi sijoittunut Toivo Ridal (Atlas) oli ollut kai pukukopissa tai kahviossa palkintojenjaon aikana. Myös kolmanneksi sijoittunut Max Takkavuori (TIP-70) ehti poistua ennen palkintojenjakoa.

M-1600

Lukuisten poisjääntien jälkeen myös M-1600-luokassa oli vain kahdeksan osallistujaa iltaryhmän M-1650:n tapaan. Siten kaksi neljän pelaajan poolia.

A-poolissa kolme kärkisijoitettua päätyivät kahteen voittoon, kun Juha Arvola (1455) voitti Elina Veidenbaumin (1533) 3-1 ja Toivo Ridal (1415) voitti Arvolan 3-0. Veidenbaum eräsuhteilla ykkösenä ja Ridal kakkosena jatkoon.

B-poolissa pelattiin ratingien mukaisesti eli Eeka Vihreälaakso ykkösenä ja Vitalii Povolotskii kakkosena jatkoon. Jossiteltavaa ei jäänyt, koska ei ollut yhtään viisieräistä peliä.

Jatkokaaviolla Eeka Vihreälaakso oli sitten viisieräisten herra. Semifinaalissa kaatui Toivo Ridal 3-2 erätappiotilanteesta 0-2. Finaalissa kaatui puolestaan Elina Veidenbaum 3-2. Veidenbaum oli selvittänyt omassa semifinaalissaan Povolotskiin 3-1.

Kuvassa vasemmalta toiseksi sijoittunut Elina Veidenbaum (TIP-70), luokkavoittaja Eeka Vihreälaakso (PTS Sherwood) ja kolmanneksi sijoittunut Vitalii Povolotskii (TuPy). Myös kolmanneksi sijoittunut Toivo Ridal oli ehtinyt poistua ennen palkintojenjakoa.

M-1500

Pelaajia oli 14, joten pelattiin kolmessa poolissa: 4+5+5.

A-poolissa kärjen järjestys vaihtui, kun Janne Hietalahti (1333) yllätti koko luokan ykkössijoitetun Pascal Gauthierin (1471) 3-1. Poolin viimeisessä ottelussa Hegert Laht oli kovasti tulossa taistelemaan jatkopaikoissa, kun hän hävisi Hietalahdelle viidennessä 10-12.

Myös B-poolissa kärjen järjestys vaihtui. Noel Metsätie (1338) voitti Max Koson (1417) 3-1. Mutta molemmat jatkoon. Se oli tämän viiden pelaajan poolin ainoa yllätys.

C-poolissa meni kuviot vähän uusiksi, kun poolin ykkössijoitettu Ville Autio (1406) luovutti loput kolme ottelua hävittyään ensimmäisen ottelunsa Eino Reinalle (1001) 2-3 johdettuaan erin 2-0. Ainoa muu yllätys oli se, että Pauli Hellberg (1216) voitti Usara Amarasinghen (1231) 3-1.  Sillä hän otti toisen jatkopaikan. Joel Koivumäki oli ykkönen neljällä voitollaan.

Jatkokaavion kvartoissa B-poolin syrjäytetty ykkönen Max Koso pääsi peliin mukaan voittamalla Pauli Hellbergin 3-2.  Mutta A-poolin Pascal Gauthier jäi kvarttaansa. Joel Koivumäki (1402) voitti hänet 3-1. Tiukkaa oli kolme enmmäistä erää: 13-11, 12-10, 10-12, 11-7.

Koso jatkoi kakkossijoitetun aseman mukaista peliään semifinaalissa lyömällä Janne Hietalahden selvästi 3-1. Toisessa semifinaalissa oli sitten nuorempia pelaajia. Noel Metsätie voitti Joel Koivumäen  3-1.

Vauhtiin päästyään Metsätie selvitti finaalissa Koson suoraan 3-0.

Kuvassa vasemmalta toiseksi sijoittunut Max Koso (TIP-70), luokkavoittaja Noel Metsätie (PTS Sherwood) ja kolmanneksi sijoittunut Janne Hietalahti (PTS Sherwood). Toinen kolmanneksi sijoittunut Joel Koivumäki (TIP-70) puuttuu kuvasta.

M-1400

Alunperin oli 19 osallistujaa, joten poolit olivat 4+5+5+5. Mutta sitten yksi viiden pooli muuttui neljän pooliksi yhden pelaajan jäätyä ilmoittamatta pois. Pelaajia siis 18.

A-poolissa nähtiin yllätys vain sijoista 3-4 pelattaessa. Markus Strandström (1056) voitti Börje Strömin (1248) 3-2. Viides 12-10. Ström yritti korvata tämän Jari Tiittaa (1318) vastaan ja johti jo erin 2-1 mutta hävisi 2-3.

Viiden pelaajan B-poolissa oli vain yksi yllätystulos, ja se koski sijoja 4-5. Eino Reina (1001) voitti Juuso Anttilan (1065) 3-1.

Myös C-poolin ainoa yllätystulos koski sijoja 4-5. Marcin Dabrowski (1032) voitti Mirko Paloniemen (1094) viidennessä 12-10. Paloniemi hävisi myös Aki Ruuskaselle (1154) viidennessä 10-12!

Neljän pelaajan pooliksi muuttuneessa D-poolissa ei nähty yllätyksiä. Kuudesta ottelusta kuitenkin kolme oli viisieräisiä.

Jatkokaavion kvartoista yhdessä nähtiin pieni yllätys. Hegert Laht (1323) voitti Noel Metsätien (1338) 3-0. HäKi:n sisäisessä kvartassa Pauliina Niskanen sai lisäksi vääntää viisi erää ennen kuin Jari Tiitta kaatui viidennessä 12-10.

Semifinaaleissa Janne Hietalahti (1333) yllätti Pauliina Niskasen (1360) puhtaasti 3-0. Monkeyko puraisi? Toisessa semifinaalissa luokan ykkössijoitettu Johannes Romppanen sai tehdä täyden työn voittaakseen Hegert Lahtin 3-2.

Finaalissa Romppanen selvitti Hietalahden 3-1.

Kuvassa vasemmalta toiseksi sijoittunut Janne Hietalahti (PTS Sherwood), luokkavoittaja Johannes Romppanen (MBF), kolmanneksi sijoittuneet Hegert Laht (TIP-70) ja Pauliina Niskanen (HäKi).

M-1350

Lauantai-iltaan oli tulossa tähän luokkaan 13 pelaajaa, joten poolit olivat 4+4+5. Valitettavasti yksi pelaaja jäi ilmoittamatta pois, joten poolit muuttuivat tällaisiksi: 4+3+5. Pelaajia siis 12. Sen poisjäännin vuoksi yksi neljän pooli muuttui siten vain kolmen pooliksi, mikä oli surkeaa. Tämä menee nyt järjestäjän piikkiin, koska poisjäänti oli tiedossa jo M-1400:n jälkeen. Olisi ollut aikaa korjata arvonta niin, että on kolme neljän poolia. Nyt tätä ei vaan tullut huomanneeksi.

A-poolissa toinen jatkoonmenijä vaihtui, kun Marcin Dabrowski (1032) voitti Petteri Vattulaisen (1170) 3-0. Tylsässä kolmen poolissa pelattiin ristiin, kun Markus Strandström (1056) yllätti Christoffer  Pörnin (1320) 3-2. Eräsuhteilla kuitenkin jatkoon Pörn ja Mikko Ranta eli sijoituksen mukaisesti. C-poolissa kolme pelaajaa päätyi kolmeen voittoon. Eino Reina (1001) voitti Timo Averjanovin (1301) 3-1 ja Pasi Ylisen (1018) 3-1. Eräsuhteilla Averjanov ykkösenä ja Reina kakkosena jatkoon. Börje Strömin erät 3-5 riittivät vain kolmanteen sijaan.

Eino Reina jatkoi jatkokaaviolla hyviä otteita. Mikko Ranta (1202) kaatui kvartassa viidennessä 11-8. Toisessa kvartassa Marcin Dabrowski yllätti Timo Averjanovin samoin viidennessä 11-8.

Kaksi kärkisijoitettua eli Janne Hietalahti ja Christoffer Pörn jyräsivät semifinaaleissa 3-0-voitot. Heistä sitten Pörn nousi luokkavoittoon. Hietalahti kaatui 3-1, vaikka hän johti leikkuriratingissa pistein 1333-1302.

Kuvassa vasemmalta toiseksi sijoittunut Janne Hietalahti (PTS Sherwood), luokkavoittaja Christoffer Pörn (KoKu) ja kolmanneksi sijoittunut Eino Reina (PTS Sherwood).

Marcin Dabrowski (TuPy) sai kolmannen palkintonsa jo ennen palkintojenjakoa.

M-1300

Myös M-1300 koki kovia poisjääntien muodossa. Lopulta mukana oli kahdeksan pelaajaa, joten pelattiin kaksi neljän poolia.

A-poolissa pelannut Juri Urmaste (1027) oli kehittynyt sitten syksyn kilpailujen ja voitti Erkki Haverisen (1249) 3-0 ja Pasi Kärjen (1123) 3-2.  Hän meni kolmella voitolla pooliykkösenä jatkoon. Lisäksi Erik Räsänen (912) yllätti Kärjen 3-1 ja Kärki voitti Haverisen 3-1. Siten kolmella pelaajalla oli yksi voitto, ja heistä meni poolikakkosena jatkoon Haverinen erillä 4-3.

B-pooli oli A-poolin toisinto, mutta tällä kertaa kolmen voiton pelaaja löytyi poolin kakkossijoitetusta Aku Kaurasta (1142). Hän voitti Börje Strömin (1249) 3-1. Kun Juha Tevaniemi (976) voitti Strömin 3-1, muut pelaajat päätyivät yhteen voittoon. Heistä poolikakkosena meni jatkoon Eino Reina, jonka keskinäiset erät olivat 4-3.

Kaura jatkoi vahvaa peliä jatkokaaviolla. Semifinaalissa kaatui Haverinen 3-1 ja hienossa finaalissa Urmaste viidennessä erässä 12-10. Urmaste oli voittanut semifinaalissa Reinan 3-0.

Kuvassa vasemmalta toiseksi sijoittunut Juri Urmaste (Maardu LTK, Viro), luokkavoittaja Aku Kaura (HäKi) ja kolmanneksi sijoittunut Eino Reina (PTS Sherwood). Myös kolmanneksi sijoittunut Erkki Haverinen (HUT) poistui paikalta ennen palkintojenjakoa.

M-1200

Lauantaiaamuna aloitettiin mm. tällä luokalla 13 pelaajan voimin. Siten poolit 4+4+5.

A-poolissa Eino Reina (1001) otti toisen jatkopaikan yllättämällä Marcin Dabrowskin (1032) tiukassa viisieräisessä ottelussa. B-poolissa sekä Jacob Hellgren (1037) että Timo Räisänen (934) voittivat poolin ykkössijoitetun Aku Kauran (1142) ja veivät jatkopaikat. Hellgrenin ja Kauran välinen ottelu oli viisieräinen. Viiden pelaajan C-poolissa pelattiin hieman ristiin. Sekä Ilpo Salo (875) että Markus Strandström (1056) voittivat poolin ykkössijoitetun Juuso Anttilan (1065), joka putosi näin jatkosta kahdella voitollaan. Molemmat ottelut olivat viisieräisiä ja Anttila johti erin 2-1.  Muita yllätysvoittoja olivat Juha Ojansuun (758) voitto Ilpo Salosta ja Erik Räsäsen (912) 3-2-voitto Markus Strandströmistä (1056). Näin Räsänen ykkösenä ja Strandström kakkosena jatkoon. Kummallakin kolme voittoa.

Erik Räsänen eteni jatkokaaviolla semifinaaleihin yllättämällä kvartassa Eino Reinan 3-2. Viides 11-9. Räsänen oli lähellä yllätystä myös semifinaalissa, missä hän johti erin 2-0 Jacob Hellgreniä. Hellgren kuitenkin jatkoon 3-2.  Finaalissa Hellgren voitti luokan ykkössijoitetun Markku Nuutisen (1197) 3-2. Lähellä oli myös puhdas 3-0-voitto, mutta Nuutinen taisteli kolmannen erän itselleen 16-14.

Kuvassa vasemmalta toiseksi sijoittunut Markku Nuutinen (Stara), luokkavoittaja Jacob Hellgren (PT Espoo), kolmanneksi sijoittuneet Markus Strandström (PTS Sherwood) ja Erik Räsänen (Maraton).

M-1100

Pelaajia oli 13, joten pelattiin pooleilla 4+4+5.

A-poolissa pelattiin niin ristiin,  että kolmella oli kaksi voittoa. Elizaveta Vostsina (841) voitti Noella Stråhlmanin (900) ja Juuso Anttilan (1065) 3-0.  Hän meni poolista ykkösenä jatkoon erillä 4-3. Ivo Välillä oli erät 4-4, ja hän meni poolikakkosena jatkoon. Koko luokan ykkössijoitettu Juuso Anttila jäi näin pooliin.

Myös viiden pelaajan C-poolissa kolme pelaajaa päätyi kahteen voittoon. Poolin ykkössijoitettu Juri Urmaste otti ykköspaikan neljällä voitollaan. Juha Ojansuu (758) yllätti voittamalla Yenuli Amarasinghen (886) ja Tuija Jokisen (805) 3-0. Lisäksi  Amarasinghe voitti Anatolii Popovin (900) 3-2. Eräsuhteella 1,33 Ojansuu poolikakkosena jatkoon.

Jatkokaaviolla Erik Räsänen lopetti Ojansuun yllätykset voittamalla tämän kvartassa 3-2. Viides 12-10.  Sen jälkeen Räsänen päätti toisen yllättäjän tien. Eli hän voitti Vostsinan 3-2, vaikka Vostsina johti erin 2-0. Viides tietysti 12-10. Juri Urmaste (1027) voitti toisessa semifinaalissa luokan kakkossijoitetun Jacob Hellgrenin (1037) 3-0.

Finaalissa Urmaste otti väkisin suoran 3-0-voiton Räsäsestä, koska Maardun joukkueella oli jo kiire syömään ennen laivalle menoa. Finaalikin tuli yllätyksenä, koska joukkueessa oli käsitys, että jo semifinaali Hellgreniä vastaan oli finaali!

Kuvassa vasemmalta toiseksi sijoittunut Erik Räsänen (Maraton), luokkavoittaja Juri Urmaste (Maardu LTK, Viro), kolmanneksi sijoittuneet Jacob Hellgren (PT Espoo) ja Elizaveta Vostsina (Maardu LTK, Viro).

M-1000

Luokan 16 pelaajaa jaettiin neljään neljän pelaajan pooliin.

A-poolissa sekä Lars-Wilmer Stråhlman (897) että Jorma Ollikainen (880) yllättivät poolin ja koko luokan ykkössijoitetun Taisto Penttisen (999) ja ottivat jatkopaikat. Penttinen johti Ollikaista erin 2-1.

B-poolissa Alexandru  Carpineanu (833) nousi pooliykköseksi voittamalla Noella Stråhlmanin (900) ja Jukka Filenin (948) 3-1. Filen kakkosena jatkoon.

C-poolissa kolme parasta pelasivat ristiin ja päätyivät kahteen voittoon, kun Henri Weiss (816) voitti Risto Majoisen (925) 3-2. Jatkoon kuitenkin eräsuhteilla poolin kärkisijoitetut Majoinen ja Anatolii  Popov.

D-poolissa muut kolme pelasivat ristiin kaikki ottelunsa voittaneen Erik Räsäsen takana, kun Robin Bergholm (807) yllätti Pontus Claessonin (904) 3-1. Ilpo Salo eräsuhteilla jatkoon. Lähellä oli se, että Salo päätyy kahteen voittoon. Hän näet johti Claessonia erin 2-0 mutta ryytyi viidennen 9-11-tappioon.

Jatkokaavion kvartoissa nähtiin kaksi yllätystä. Antolii Popov (900) voitti Erik Räsäsen (912) 3-0 (tiukkaa: 11, 10, 13) ja Carpineanu Salon (875) 3-1.

Semifinaaleissa nähtiin jälleen odotettu ja pelätty ottelu Jukka Filen vastaan Anatolii  Popov. Sitä ottelua tahkottiin taas oikein huolella, kuten voi nähdä oheisesta ottelupöytäkirjasta.  Tällä kertaa se kesti kuitenkin vain 39 minuuttia ja päättyi Filenin tuuletukseen,  kun viides erä ratkesi hänelle 11-9.

Toisessa semifinaalissa Risto Majoinen voitti Alexandru  Carpineanun 3-2.

Filen jatkoi voittojaan myös finaalissa, jossa hän voitti Majoisen 3-1.

Kuvassa vasemmalta toiseksi sijoittunut Risto Majoinen (NuPS), luokkavoittaja Jukka Filen (HäKi), kolmanneksi sijoittuneet Alexandru  Carpineanu (MBF) ja Anatolii  Popov (PT Espoo).

M-900

Tässä sunnuntaiaamuna pelatussa luokassa oli juuri 16 osallistujaa, joten pelaajat jaettiin neljään neljän pelaajan pooliin.

A-poolissa Henri Weiss (816) yllätti ja nappasi pooliykkösen paikan luokan ykkössijoitetulta Ilpo Salolta (875) voittamalla tämän 3-1.  B-poolissa kolme parasta pelasivat ristiin, kun Samuel Kestilä (817) voitti Raimo Jokitulpon (841) ja Tuukka Bergman (764) voitti Kestilän. Kolmella siten kaksi voittoa ja heistä Kestilä ykkösenä ja Bergman kakkosena jatkoon. C-poolissa ainoa yllätys tapahtui sijoilla 3-4. Oliver Parviainen (706) voitti Orvo Kattaisen (753) pisteiden valossa hurjassa jännitysnäytelmässä 3-2: (-10, -15, 10, 8, 9). Kattainen siis johti jo erin 2-0 ja hävisi kolmannen 10-12. Myös D-poolin ainoa yllätys tapahtui sijoilla 3-4. Ivan Synytsia (703) voitti Anton Beijarin (753) 3-2. Beijar johti erin 2-0. Beijar johti myös Martti Kangasta erin 2-0 mutta hävisi 2-3.  Tässä poolissa pelattiin kolmaskin viisieräinen ottelu ratkottaessa sijoja 1-2. Janne Hassinen voitti Kankaan viidennessä 12-10.

Jatkokaavion kvartoissa nähtiin kolme yllätysvoittoa. Artemii Semenov (819) voitti Janne Hassisen (833) 3-2. Elizaveta Vostsina (841) voitti Ilpo Salon. Samuel Kestilä voitti Martti Kankaan (830) 3-0.

Semifinaalit menivät ratingien mukaan. Semenov ja Vostsina finaaliin ilman erämenetyksiä.  Finaalissa sitten Vostsina löi Semenovin suoraan 3-0. Vostsinan luokkavoitto ei ollut yllätys, koska hän oli luokan sijoituksissa sijoilla 2-3 yhdessä Jokitulpon kanssa.

Kuvassa vasemmalta toiseksi sijoittunut Artemii Semenov (PT Espoo), luokkavoittaja Elizaveta Vostsina (Maardu LTK, Viro), kolmanneksi sijoittuneet Henri Weiss (Maraton) ja Samuel Kestilä (Maraton).

M-800

Lauantaipäivän M-800-luokkaan osallistui vain neljä pelaajaa. Alkaako se vaikuttaa, että uuden ratingsysteemin ansiosta pelaajat nousevat nopeammin pois näistä lukemista?

Luokka pelattiin luonnollisesti yhtenä poolina. Kolmanneksi sijoitettu Eemil Dabrowski (708) yllätti Mark Weijersin (766) 3-1 ja Raimo Peuranen (701) yllätti Orvo Kattaisen (753) viidennessä 12-10.  Näin Weijers ja Dabrowski päätyivät kahdestaan kahteen voittoon, joten Dabrowski otti ykköspalkinnon keskinäisen ottelun perusteella. Peuranen oli vastaavasti kolmonen.

Kuvassa vasemmalta toiseksi sijoittunut Mark Weijers (PTS Sherwood), luokkavoittaja Eemil Dabrowski (TuPy), neljänneksi sijoittunut ja myös kolmas palkinto Orvo Kattainen (Atlas) ja kolmanneksi sijoittunut Raimo Peuranen (HäKi).

M-750

Viime hetken poisjäännin jälkeen luokassa oli seitsemän pelaajaa, joten luokka pelattiin yhtenä seitsemän pelaajan poolina kahdella pöydällä. Onneksi parin juniorin taustahenkilöt auttoivat luokan vetämisessä. Muuten se olisi ollut hankalaa.

Kukaan ei selviytynyt tappioitta. Ivan Synytsia otti ykköspalkinnon viidellä voitolla. Herman Komero voitti kuitenkin hänet 3-0. Toiseksi sijoittui toinen Maardun pelaaja Dmitri Matrossov, joka hävisi vain Synytsialle poolin viimeisessä ottelussa. Smashin uusi juniori Oliver Parviainen pelasi vahvasti ja voitti muut neljä pelaajaa kuin Maardun kaksi pelaajaa tullen kolmanneksi. Neljänneksi sijoittunut Komero kaatui kuitenkin vain 3-2. Komero johti erin 2-0.  Muista otteluista tiukin oli Viola Saarron ja Olli Laitisen välinen peli. Saarto johti erin 2-1, mutta Laitinen nousi 11-9-voittoon viidennessä erässä.

Kuvassa vasemmalta toiseksi sijoittunut Dmitri Matrossov (Maardu LTK, Viro), luokkavoittaja Ivan Synytsia (Maardu LTK, Viro), kolmanneksi sijoittunut Oliver Parviainen (Smash) ja neljänneksi sijoittunut ja myös kolmannen palkinnon saanut Herman Komaro (PT Espoo).

MN-2850

Lauantain iltavuorossa ei pelattu miesten nelinpeliä, koska mukaan ei lopulta ilmoittautunut yhtään paria. Sen sijaan pelattiin MN-2850, jossa ”50” oli vastaantulo kisapäivän aika luodulle parille Andrei Räisänen/Eemil  Dabrowski, jonka yhteisrating oli 2839.

Yhdeksän paria oli mukana. Halukkaat MN-2200:aan mahtuvat-parit saivat myös pelata tämän luokan voitosta. Parit pelasivat neljän ja viiden parin pooleissa.

A-poolissa pari Roman Tamilin/Aku Kaura nousi urheasti 3-2-voittoon ja jatkopaikalle 0-2-erätappiotilanteesta paria Rauno Karppinen/Mikko Tarvainen vastaan. Se oli poolin viimeinen peli. Toki niin pitikin käydä ratingien 2405 – 2185 mukaan, mutta nelinpeli ei ole niin yksinkertaista. Pari Andrei Räisänen/Eemil  Dabrowski otti pooliykkösen paikan yhden erätappion kärsineenä.

B-poolissa pari Joel Koivumäki/Noel Metsätie takoi kovaa tulosta eli voitti jokaisen neljästä pelistään 3-0. Toisen jatkopaikan ottanut Jari Tiitta/Aki Ruuskanen menetti kolmessa voitossaan yhden erän.

Semifinaalit päättyivät 3-1. B-poolin kakkospari Jari Tiitta/Aki Ruuskanen pudotti A-poolin ykkösen Andrei Räisänen/Eemil  Dabrowskin. A-poolin kakkospari Kaura/Tamilin sai vain erän B-poolin ykköseltä Koivumäki/Metsätie.

Finaali oli siten B-poolin finaalin uusinta. Jälleen Koivumäki/Metsätie oli vahvempi.  Tiitta/Ruuskanen kaatui 3-0. Tiitta/Ruuskanen keräsi sekä poolifinaalissa että finaalissa yhteensä 20 pistettä.

Kuvassa vasemmalta toiseksi sijoittunut pari Aki Ruuskanen/Jari Tiitta (HäKi), luokkavoittajapari Metsätie Noel/Joel Koivumäki (PTS Sherwood/TIP-70), kolmanneksi sijoittuneet parit Aku Kaura/Roman Tamilin (HäKi/PT Espoo) ja Andrei Räisänen/Eemil  Dabrowski (MBF/TuPy).

MN-2200

MN-2800:n poolien jälkeen ratkaistiin vielä MN-2200-luokan kaksi parasta paria kummankin poolin kahden parhaan MN-2200-parin kesken. Pelattiin suoraan cuppina. Koska yksi neljästä parista  oli jo ehtinyt poistua paikalta, pelattiin vain yksi semifinaali. Siinä pari Mikko Tarvainen/Rauno Karppinen voitti parin Kamilla Kadar/Paola Estrada Noso 3-0, mutta kolmas erä oli 12-10. Finaalissa pari Sam Londen/Ji Wenxuan voitti Tarvainen/Karppinen-parin 3-1.

Kuvassa vasemmalta toiseksi sijoittunut pari Mikko Tarvainen/Rauno Karppinen (NuPS) ja luokkavoittajapari Sam Londen/Ji Wenxuan (MBF).

STARPRIL, Star – Arvonnat

Nyt mukana on 131 pelaajaa.

Valitettavasti on tullut tavallista enemmän viime hetken peruutuksia, joten arvonnat menevät aika lailla uusiksi.

Nyt arvottu uudelleen melkein kaikki lauantain luokat. Ja äsken M-2000 meni vielä uusiksi, kun en ollut huomannut yhtä viestiä.
Sunnuntain arvontoihin ei tullut muita muutoksia kuin se, että viiden pooli muuttui neljän pooliksi, kun viitospelaaja jäi pois.

Ilmoittakaa ystävällisesti virheistä tai muutoksista osoitteeseen star.kilpailut@gmail.com .

Lauantain arvonnat:

Linkki tiedostoon: STARPRIL_06_07_04_2024_arvonta_lauantai_SPTL.xlsx

Sunnuntain arvonnat:

Linkki tiedostoon: STARPRIL_06_07_04_2024_arvonta_sunnuntai_SPTL.xlsx

STARPRIL, Star – Ilmoittautuneet pelaajat

Poistettu listalta neljä pelaajaa, jotka eivät pääse tulemaan.
Poistettu kaksi vain miesten nelinpeliin ilmoittautunutta pelaajaa.
Lisätty kaksi pelaajaa.

Luulin, että nyt on tulossa tavallista pienemmät kilpailut ja ehkä korkeintaan 90-100 pelaajaa, koska samaan aikaan ainakin 50 joukkuetta pelaa divisioonaturnauksia. Niissä joukkueissa on paljon Starin kisojen kanta-asiakkaita. Mutta kuinka ollakaan. Lopussahan pelaajia alkoi tulla runsaasti ja osallistujia on nyt 132. Siihen vaikutti erityisesti se, että viime tipassa mukaan tuli sunnuntaiksi Virosta iso Maardun joukkue (jossa mukana pari Viimsin pelaajaa).  Yhteensä 15 pelaajaa jo siitä. Neljä edustaa Staria. Voi tosin olla, että joukkueen koko pienenee vielä muutamalla pelaajalla, koska nyt pääsiäisen aikaan oli kuulemma vaikea saada kaikilta varmistuksia. Parin Viimsin pelaajan arvioratingia ja samalla luokkia pitää vielä miettiä.

Sunnuntaina pelataan vähän luovasti, koska sinne tuli niin paljon pelaajia ja alunperin muutaman pelaajan NK ehdittiin jo siirtää klo 11:ksi. Onneksi ensimmäiselle ryhmälle on varattu viisi tuntia.

Yhden pelaajan leikkurirating oli korkeampi kuin hänen alin kilpailuluokkansa. Selvitellään nyt sitä, ottaako hän tilalle ylemmän luokan.

Ilmoittakaa ystävällisesti muutoksista, poisjäänneistä tai virheistä sähköpostiosoitteeseen star.kilpailut@gmail.com .

Excel-tiedostona:

Linkki tiedostoon: STARPRIL_06_07_04_2024_ilmoittautuneet_pelaajat.xlsx

Tässä ilmoittautumiset kuitenkin suoraan:

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab